Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trashorama

Marketing

a good wife always knows her place i druga obavezna lektira


13. svibnja 1955e godine u časopisu housekeeping monthly izašao je članak s naslovom the good wife's guide. sken dotičnog mozete pogledati klikom na ovu dolje sličicu:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

sigurno sad mislite kako su amerikanci čudaci, a mi ne no to nas dovodi do "obavezna lektira" dijela ove lijepe pripovijesti. ja kao i 90% vas koji ste djetinjstvo proveli u jugoslavijii kod kuce imam knjigu za svaku zenu. sigurno znate o čemu se radi. knjiga sa savjetima za svaku zenu, praktički u duhu ovog američkog vodiča za dobru suprugu. uostalom pogledajte sliku.



posebnost moje kolekcije su dva primjerka, stariji iz 1952e "knjiga za svaku zenu - uzorna domaćica" u izdanju seljačke sloge (zagreb) i noviji iz koji nosi slijedeći naslov: "biblioteka porodica i domaćinstvo; šesnaesto, prošireno izdanje; zagreb, 1974: Knjiga za svaku zenu; nakladni zavod znanje".

ovo prvo , seljačko izdanje puno je poslovica od kojih ću izdvojiti nekoliko meni najdrazih:
tko pljuje po podu - vraća mu se na licu
zdravlje ne čuvaju zdravice - već ruke radnice
rupa se krpi dok kroz nju prolazi zrno zobi, a ne dok kroz nju duva vjetar
krpež nije sramota
žena muža nosi na licu, a muž ženu na košulji
snaga na usta ulazi
kunić daje najjeftinije i najbrže meso

sekciju "od žene do bake" krase neke od najboljih poslovica:
upoznaj svoje tijelo: tko ga hoće čuvati, mora ga upoznati
neznanje je najopasnija bolest
bez djece - bez ruku
žena bez roda - cvijet bez ploda

bolest na konju dolazi , a na pužu odlazi
vrela voda i sunce - to je propast za klice
zlo je tko ne zna, a učiti se neda
kužna klica - najveći ubica

ovo ostalo i nije tako zabavno budući da se radilo o 50-im godinama prošlog stoljeća i da je knjiga bila namjenjena prvenstveno seljacima koji su se zatekli u modernim vremenima no zato imamo i ovu noviju verziju. jediini problem mi je što je u toj drugoj knjizi ima sigurno pedesetak urnebesnih stranica pa ne znam što bi izdvajao... u svakom slučaju ako nabavite spomenuto djelo obratite paznju na dio "ZENA I DRUŠTVO" tj. stranice 565-587.

evo samo par kratkih citata da ne bi bilo kako izmišljam:

"POZIV U GOSTE
...Domaćica neka se ne oblači suviše svečano ako joj gošće nisu u istoj mogućnosti. Ručak ili večera sluzi se u pravilu 15 minuta nakon naznačenog vremena. Kad ste u gostima, trudite se i vi, a ne samo domaćica, da odrzavate dobro raspolozenje i ugodan razgovor. Nemojte pričati prastare šale. Zenama jedan savjet: ako vaš muz hoće da ispriča neku anegdotu, nemojte upadati i unaprijed ispričati poantu (kraj). Isto tako ne treba se pretjerano i preglasno smijati šalama svog muza. Isto vrijedi i za muza."

...

"DOBRO ODGOJEN GOST
Nikad se ne kuca s aperitivom. Uzima od svega što se nudi, pa i jelo koje mu baš ne prija. Ne sjeda na svoje mjesto dok nije sjela domaćica. Pazljiv je prema susjedima za stolom, dodaje i sam zdjele ako je potrebno. Ubrus stavlja na koljeno. Nikad ne smije ubrus vezati oko vrata ili ga stavljati za pojas. Vilicu i noz drzi što je moguće više pri kraju, a kad pije, čašu drzi u ruci normalno i ne pruza koketno mali prst."



Post je objavljen 21.02.2007. u 10:05 sati.