Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pecista

Marketing

Podizemo jedra i krecemo dalje

Sa zadovoljstvom mogu reci da sam ponovo obnovio flotu i punim jedrima idemo dalje.

Upravo iz tog razloga ovaj post posvecujem jednom moreplovcu i to kakvom!

Zheng He je cuveni kineski moreplovac i istrazivac koji je ziveo u XIV veku. Cisto informativno u periodu od 1405 do 1431. godine izveo je ukupno 8 putovanja pocev od istocnih obala Kine, preko Indokine i Indonezije, obala Indije, Persijskog zaliva, pa sve do istocnih obala Afrike (od Egipta do Moznabika).



Sada ja ne bih pisao o njegovim putovanjima, mislim toga ima na internetu, ali ono sto mene facinira kod ovog istrazivaca jeste nacin na koji je mislio i delovao. Celokupna Hea flota brojala je oko 317 brodova i oko 30 000 moreplovaca. Brodovi na kojima su ovi kineski istrazivaci putovali daleko su se razlkovali od zapadno evropskih. Briga o zdravlju mornara bila je glavna briga koja je uspesno preprodjena. Velike kolicine pijace vode koja je dugo vremena zadrzavala svoj kvalitet jeste nesto sto brodovi tog vremena nisu imali. O svezoj hrani da i ne govorim. Medjutim, He je uspeo da prebrodi taj problem.
Najfascinantnije u vezi njegovih putovanja jeste sto je 30 000 mornara, koje je vodio na svoja putovanja, opismenio i obrazovao po nalogu kineskog cara sa ciljem da odlazeci u daleke zemlje prikazu kinesku carevinu, narod i kulturu u sto boljem svetlu.


Post je objavljen 18.02.2007. u 20:07 sati.