Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

RANDIĆ-TURATO U AKTUALNIH 45

U današnjoj emisiji Aktualnih 45 ugostit ćemo dvojicu arhitekata Sašu Randića i Idisa Turata. Njih dvoje poznati su po sveprisutnosti u formiranju vizualnoga identiteta grada Rijeke preko mnogih već izvedenih projekata poput cijevastog mosta na vratima Jadrana, stambenoga objekta na Marčeljevoj dragi, ali projekata koji su u pripremi kao što su Hartera, Zagrad i pastoralni centra na Trsatu.
Dvoje arhitekata udružili su svoje snage 1993. godine i osnovali arhitektonski biro Randić – Turato. Njihovi su radovi predstavljeni u vodećim arhitektonskim časopisima CIP, arhitektura, Oris and Domus. U svome svjetski priznatom arhitektonskom radu Randić i Turato poštuju različite kulturne utjecaje i etničke tradicije kombinirajući ih u cilju metamorfoze Rijeke u kozmopolitsku sredinu.
Izdali su i monografiju “Arhitektura tranzicije” koja objedinjava njihove radove od 1992. do 2000. godine, koje komentiraju Kenneth Frampton, Vedran Mimica i Darko Glavan. U tranzicijskim vremenima bavljenje arhitektruom za Randića i Turata značilo je na poseban način anticipirati i transformirati tranzicijske pojavnosti. Monografija prikazuje kritičku selekciju projekata i realiziranih objekata u periodu od osnivanja biroa Randić-Turato do danas. Natječajni radovi pokrivaju cijeli svijet od Yokohame do venecijanskoga Bienalla dok su igrađeni objekti i urbani planovi koncentrirani na riječku regiju.
Arhitektonsko djelovanje Randića i Turata tangencijalno se veže na riječku kulturnu i arhitektonsku produkciju 20. stoljeća generirajući nove strategije i scenarije za djelovanje.
Za svoj projekt Osnovna škola Frank Krsto Frankopan na Krku, arhitektonski dvojac je ušao u presjek najbolje europske produkcije prema mišljenju stručnog žirija ugledne arhitektonske nagrade Mies van der Roha, koja iznosi 50 tisuća eura, a proglašenje će se održati 14. svibnja 2007 godine.



Post je objavljen 16.02.2007. u 10:03 sati.