Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sobba

Marketing

MANJI DIO MOJE GODIŠNJE INVENTURE

objavljeno NA XPORTALU, 1.1.2007 0:52:38

TV emisiju "Istraga" Nova TV, proglašavam (zagradama, navodnicima, umalo boldom i povlakom naglašeno - "duboko subjektivno i svojevoljno") najboljom TV emisijom 2006. godine. Ničim izazvan i samo vlastitim egom pozvan komentirati i proglašavati. Tek tako da si ugodim u ovo kasno večer, kasnog prosinca dok zadnji mjesec zapadnjačkog kalendara kukavički ističe, kada svaka šuša podcrtava najvažnija zbivanja, događaje i tako slavi i oplakuje još koji dan tekuću godinu, prije nego što je u ponoć na Silvestrovo vrag ne odnese. Datumski samo, jasno, i nikako drukčije. Jer se ništa zapravo neće u prirodi dogoditi u ponoć. Nikakve razlike neće biti između minute prije ponoći i one iza. Nova godina je još jedna izmišljotina ljudskog roda, besmislena i dosadna, tako tipično za našu vrstu željnu uzdizanja i poniženja, aplaudiranja idolima, a potom neizbježna linča, u što kraćem vremenu molim. Danas te slavimo, sutra ti po grobu pišamo, mi, dragi ljudi. I naše čedne žene. Jebale bi se nevine do sudnjega dana, jebale bi se, ali da ne uđe.

No, da ne kaljam emisiju kojom sam počeo tekst, vratimo se bitnom. Emisiji "Istraga" pošlo je za rukom sve ono što više od deset godina pokušavaju (motivirani posve drukčijim razlozima) mnogi revolucionarni desničari, oni među njima što su jaki na riječima, i samo na riječima. Ponekad mi se čini kako je "Istraga" jedina emisija u nacionalnom TV eteru koja braniteljima prilazi s poštovanjem, koja vraća čestitost Domovinskom ratu sa svim konotacijama, i sretnijim i manje sretnim kracima. Dakle, dok kukavice laju, reže, Valdec i društvo grizu, grizu jako, i kako sami kažu, kad zagrizu, ne puštaju. Doduše, nekad moramo malo više čekati na finalni prikaz, vrhunac... u večerašnjem, posljednjem dijelu rekonstrukcije, nakon reklama.... No, svejedno, zaboga, treba jesti i platiti račune... Poput pit bula ujedaju i ne puštaju. I dok bi ovi drugi rušili državu i demokraciju, da bi tobože obranili nacionalno i osvjetlali obraz herojima, ekipa "Istrage" iz tjedna u tjedan hrabro i nadasve profesionalno dovršavaju rat i čiste nagomilanu prljavštinu. Lociraju zločince i obračunavaju se s njima perom što je jače od mača, evoluirano u elektronski medij zvan televizija, moćnije je to pero Nove TV i od katane. Ova ekipa to radi s poštovanjem. Njihova omerta ima vlastiti bushido, koncizni su i pedantni. Jer gdje prestaje trag, počinje istraga. Sve ono što bi drugdje zvučalo pakleno patetično, u ovoj je emisiji do jaja cool. Samo Robert Valdec danas u hrvatskom TV eteru može sebi dozvoliti da zaprijeti četniku s TV ekrana uz poruku: bilo kad, bilo gdje, pa da vidimo čije su kosti tvrđe. Da se bilo tko drugi u Hrvatskoj posluži njihovim scenarijem i scenografijom, ispao bi do boli smiješan, a ovi suvereno vladaju kadrom i podižu gledanost do neslućenih visina.

Bilo tko, ali baš bilo tko od novinara u Hrvatskoj, djelovao bi smiješno i ful patetično na TV-u u ulozi voditelja emisije "Istraga". Bilo tko, osim Roberta Valdeca. Unio je u TV eter tako potrebnu spontanost i zgazio sve ove naše "novokomponovane" voditeljice i voditeljčiće ponikle iz sladunjavih reality showova, s modnih pista i sa zagrebačke špice. Nenadjebiv je, istinski cool i suvereno vlada kadrom. "Istraga" je stvarno trenutačno među najboljim emisijama na bilo kojoj hrvatskoj televiziji. I šteta što nema više kreativnosti u hrvatskoj privatnoj produkciji koja doduše, ipak napreduje i sve je više malih kuća koje proizvode i prodaju jako dobar TV proizvod. Konačno, dodao bih.

No, da ne ispadne da je "Istraga" po svemu naj, a sve ostalo u nacionalnom TV kadru kurac od ovce, čemu kriti da ni tu emisiju ne bi zgorega bilo malo sanirati. Uh koja debilna rečenična konstrukcija, al ne mogu si odoljeti. Ha. Nakon ovoliko emisija, ugleda i statusa koji je stekla, i gledanosti same, morali bi uložiti u produkciju. Dosta uložiti. Rekonstrukcija, kao njihov možda i najznačajniji začin, zaslužuje puno bolji video filter od ovoga kroz kakav sad provlače materijal. Može valjda bolje od nekog default plugina iz Adobe Premiera, a i rane, krv i ostali scenski rekviziti koji toplu ljudsku priču, dramu, čine morbidnijom, moraju biti bolji. Već na početku druge sezone mogli su to malo sanirati, a kad se već radi kompletni redizajn, onda se sredi i špica, potpisi i sve ostalo. Jednom, dvaput, pa čak i triput, bilo je cool snimanje Valdeca o "ofu" uz muzejska vozila iz WW2, ali nemoš uvijek isto. Malo promjene nikad nije naodmet, pogotovo kada se mijenja na bolje.

Ni na kraj pameti nije mi bilo tijekom zadnje dvije, tri večeri i noći ove posrane 2006. godine baviti se u ovoj kolumni televizijom i TV emisijama, ali jedno vuče drugo, i sad nemam izbora. Nastavit ću istim tonom, ali kako nisam pripremljen, neće to biti profi novogodišnja analiza kakvu moji turbo pametni čitatelji zaslužuju (njih svih 13 i pol), nego par bliz zapažanja, filmova o brijačini dokona Dalmatinca. (...) Nego..., jeste primijetili da zadnjih par kolumni "pojam" nova godina pišem obavezno malim slovom, uvijek i svugdje? Jedan me danas u liftu to pitao, ha. Zalutao na site, nepozvan, ničim izazvan, ime mu bilo poznato, pa čovjek pročitao. Jebiga, ne znaju svi koliko volim blagdane, pogotovo usranu novu godinu. Još da trošim energiju i prstima lijeve ruke moram pritiskati "caps" botun za velika slova. Moš mislit! Jebe mi se za novom godinom. Jako.

Uhvatio sam večeras kraj (the end) zadnjeg "Zuhra" showa u ovoj godini i mogu vam reći da mi je sinula sjajna ideja. On i mali mu s kauča, pred kraj emisije su se odjenuli u one njihove pedere stiliste i izišli dok je Vlada iz sjajnih Idola prašio onu genijalnu stvar "Retko te viđam s devojkama". I pade mi na pamet, zamisli da Zuhra ima posebnu emisiju u kojoj je alter ego, stilist, i onako cinično pederski, kakav taj njegov lik i jeste, ispituje goste, do jaja, cinično, prodorno, provokativno, uz prigodnu scenografiju, ali da ono, stvarno ima muda, da baš to radi kako treba. Kao kod Ali G-a. To bi bilo zakon.

"Emisija opće prakse", prilično je nova, kao ideja i kao forma. Pojavila se tek ove godine, a držim je jednom od boljih na TV-u. Njih četvero su sjajni, svaki na svoj način besprijekorno pametni, inteligencija naprosto prši na sve strane. Smirenost Zidića i Mandićeva hereza.... Ma strava su, genijalci, i fino svakog tjedna popljuju sve što ne valja. Čista petica!

Vezano još uz televiziju, moram spomenuti Globusov izbor naj 12 osoba koje su obilježili godinu.... A vezano uz TV zato jer su tamo uvalili do boli seksi Milu Horvat. Jebote, tri dana mi je taj dekolte bio urezan u mozgu, kao kad kod tetrisa, nakon puno igranja i kad zatvoriš oči prije spavanja vidiš ispred sebe čudne geometrijske elemente kako padaju i padaju. A ti ih slažeš i slažeš... Ali meni nije ništa padalo. Tetris je kurac prema Mili i njezinim i meni milima. Majko mila koje cice, šta je ta ženska dobra. Potpuno razumijem Globus. Njezine su sojke veliko nacionalno blago, neprocjenjivo. Blago onom ko je održava, ko joj ga dodaje.

Sad kad već svašta trljam, idem pokušati malo nabrajati, po sistemu što mi prvo padne na pamet, bitne likove i događaje iz proljev kaki boje, odnosno 2006. godine. Recimo tako, biser bi bio ministar Kirin koji je izjavio da mu je zvuk pendreka najljepša pjesma. Njegov HDZ je u ovoj godini postavio stvari tako divno da smiješ imati pun i otkočen kalašnjikov u portapaku, iako za njega nemaš nikakve papire, ali ne smiješ imati joint jer ćeš jako najebati. AK - 46 je prekršajčić, a ako imaš piz bijeloga slijedi ti kaznena prijava, dobit ćeš dosje i ako ti to nije prvo KD, možeš fino najebati, čak i odležati. Kirin nije odgovarao zbog upada u najviše kulturne institucije, čak i novinske redakcije, iako je često slao uniforme na puno mjesta gdje nije smio. Nije odgovarao čak ni za lov na vrhunskog fotografa Mia Vesovića i zapljenu njegove privatne arhive, koja je, usput rečeno, hrvatsko nacionalno kulturno blago. Ni ministar Primorac nije se pretrgao da zaštiti negative i dija pozitive koji trunu u tko zna kakvim uvjetima. Pa što bi onda baraba Kirin, obični izbacivač koji se hvali svojim nasilnim karakterom vodio računa o tome. Prekrasno.

Jutros su ubili Sadama Huseina. Dan poslije na internetu si na svakom uglu mogao skinuti snimku cijelog procesa, prvi dan su nudili "samo" (fakat, to je nama danas "samo") do vješanja, bez smrtnog trenutka. Objesili su ga. Nekoliko zakukuljenih tipova, stavili su mu omču na vrat i ubili ga. Baš kao na divljem zapadu, tako kaubojski, tako texaški, pa čak i tako KKK-ovski. Tako bushovski, mater mu jeben. Ubili su zločinca na skoro najveći muslimanski blagdan, da se zna ko je baja. I poručili svima da mogu koliko god žele klati, ubijati, puštati plin na tisuće jadnika dok to rade za Amerikance, ili to ne šteti njihovim interesima, preciznije - u tom ih trenutku ne boli kurac, ali ako se odmetneš od pravedne američke ruke, svete ruke jedinog boga jer Amerikanci su božji namjesnici ovdje na zemlji, njegova policija, suci i dželati, jebat će te dok ti oči ne ispadnu. Nesporno, pokojni Sadam bio je kurvin sin par exellance, ali onaj koji ga je ubio teško da je puno bolji od njega. I u tom zecu leži grm. U tom bušu leži bulšit. A ta sila će nas sve sjebati. Još malo, još malo ćemo novih godina slaviti. Najsretniji među nama imat će priliku učiti kineski. Oni rijetki koji prežive. Uskoro će ovaj svijet drukčije pjevati. Prirodno. Krenimo od doba Egipta i velike civilizacije, najveće sile svijeta. Onda su došli rimski vojnici, bahati i nabrijani. Baš kakvi su bili Britanci u doba kolonijalizma. I kakvi su danas Amerikanci. Pratite me? Krenuli smo prema zapadu, i idemo dalje tim smjerom, preko Tihog oceana. I gdje smo stigli? U Kinu. Točan odgovor. Kina, Indija... pupaju. Kina potroši godišnje trećinu svog svjetskog čelika i zamiješaju pola globalnog betona. Što vam to govori? - da previše gledam National geographic. Točan odgovor. (hehe, zadnjih pet redaka sam ga zabrijao ko napušeni pubertetlija).

Vrhovni sud RH konačno je ustvrdio da je turanje prsta u šupak ipak malo drukčiji čin od rukovanja. Konačno. Moja ispaljena i legendarna prijateljica Božena noćas je tijekom jedno petosatne konferencijske seanse na Skypu pred svekolikim auditorijem nas nekoliko izjavila pod punom kaznenom, ali jedva trijeznom odgovornošću da bi ona onom sucu u Gospiću uvalila šaku u guzicu i pitala ga jesu se lipo rukovali. Evala ti Božena bilo. Evala! Jest da se upišala od cereka al se isplatilo. Nadam se da više nikad neće takvo što sporiti hrvatski pravosudni mudraci. I da će u slučaju Ane Magaš postupiti jednako ispravno. Ja sam među onima rijetkima koje nije zadovoljila odluka suca Turudića u slučaju Petrač jer držim da nije dokazano Petraču ono što mu se stavlja na teret. Jebe me se što je on to napravio, ali nije mu to dokazano. Jasno mi je da ga je ovaj morao osuditi, ali bez dokaza? Ne, to ne valja. To je sranje.

Nego, jebeš sad zagrebački sud, sjetio sam se Tihe Dujmovića. U pretprošloj valjda, emisiji Dvoboj, tema je bila nešto općenito, što se nikako nije moglo povezati sa Srbima. I taj voditelj, nisam mogao vjerovati, bio je tako normalan, rekao bi čovjek čak i civiliziran, nedajbože čak možda i simpatičan. Oduševio me. Cijelih sat vremena, koliko emisija već traje, nije se pjenio, nisu mu se oči transformirale u sjajni, vatreni, užareni format kako to bude u crtićima s negativcima. Nije bilo Srba na tapetu i sva njegova zloća je iščezla. Plus i za njega. Umro sam od smijeha kad ga je bocnuo danas u dnevniku i Sale Stanković. Nešto su valjda poznati govorili o ličnostima godine, pojma nemam, ali uglavnom ovaj mu je uvalio kolegijalnu foru. Superiška.

Ajoooooj, svega sam natrljao, puno toga zaboravio spomenuti i bit će mi žao, ali evo, baš sad, ugledao sam Malnara na TV. Ljudi, i Noćna mora je jedna od emisija, onih sjajnih. Svaka čast! Nemam više snage. Tri dana sam pisao, nadodavao, minimalno kratio, na žalost onih koji imaju želuca sve ovo čitati. I dosta je.

Dame i gospodo, ovo je DEFINITIVNO MOJA ZADNJA KOLUMNA. U ovoj godini, pod uvjetom da će uopće biti na sajtu u 2006. godini. S obzirom da je sad 17:21, na staru godinu, sve me strah da će je gazda uvaliti. Kako bilo, dabogda vam bilo bolje.

Ps. Mrzim novu godinu!

Post je objavljen 15.02.2007. u 16:19 sati.