Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petra2004

Marketing

Sretno Valentinovo!

Napokon je ovotjedna tortura zavrsila, dva su rijesena jos ostaje njih.. hm.. necu ni brojat..
Idemo u nove pobjede..

Ipak pokleknuh pred ovim danom zaljubljenih, pa potrazih povijest tog dana...


Jeste li od onih koji već jure po dućanima tražeći idealan poklon ili vam je pun kufer valentinovske groznice? Svejedno, ako niste znali porijeklo Dana zaljubljenih, vrijeme je da doznate!


Sveti Valentin bio je svećenik i živio je u 3. stoljeću u Rimu. Rimskim Carstvom je u to doba vladao car Klaudije, koji je vojnicima zabranio zaruke i vjenčanja, jer je držao da će u protivnome vojnici radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku i nisu vršili obrede vjenčanja, osim Valentina.

Svećenik Valentin oglušio se na carevu odluku i potajno je održavao ceremonije vjenčanja mladih parova koji su to željeli.

No dobri Valentin je uhvaćen 14. veljače 269. godine i pogubljen odsijecanjem glave.

Kasnije je car Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku, te se od tada taj svetac počeo štovati među kršćanima. Tek u 15. stoljeću ovaj je svetac povezan s blagdanom zaljubljenih.

Sve do 1969. godine Sv. Valentin slavio se 14. veljače, a onda je izbrisan iz katoličkog kalendara, te je postao tek neobavezni spomendan, zbog želje za smanjenjem broja spomena svetaca o kojima nema dovoljno povijesnih podataka.

Postoje i duge teorije o porijeklu ovog praznika, no bez obzira na to, Dan zaljubljenih ili Valentinovo sve više ljudi doživljava kao romantični blagdan. Možda zbog sve većeg marketinškog bombardiranja sa svih strana, a možda jednostavno zbog ljubavi!
izvor - net



Nadam se da cete sutrasnji dan provest sa voljenom osobom i da ce biti za pamcenje..
P.S. Dro nadam se da se ono obecanje muske ekipe vezano za steker nece obistinitsmijeh
P.P.S. Pozdrav svima koji skicnu ovdje.wave
P.P.P.S. Velika Dalmosu ..

Post je objavljen 13.02.2007. u 20:07 sati.