Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

Francuski buldog





Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju

Zemlja porijekla:
Francuska

Namjena:
Kućni ljubimac

Veličina:
Visok je oko 30 cm, a težak 8 -13 kg.



Dlaka:
Dlaka je kratka, sjajna i gusta. Mogu biti bijelo prošarani, ali najčešće su žućkasto - smedi i bijeli s tigrastim mrljama.

Njega:
Njegovanje ove pasmine nije teško. Povremeno ga očetkajte gumenom četkom i čistite mu uši (pri tome ne koristite vatene štapiće). Nokte im podrezujte i održavajte kratkima. Nabore na licu povremeno očistite posebnim losionom za tu svrhu.

Narav:
Francuski buldozi su inteligentni, vrlo osjećajni, ljupki psi, tolerantni su prema djeci, zaigrani, veseli, osjećajni, ponekad neobuzdani. Imaju jako razvijen smisao za humor, uporni su, oštri prema sebi samima, a znaju biti i svojeglavi. Francuski buldog zna biti i ljubomoran ako je pažnja gospodara usmjerena prema nečemu drugom, a ne prema njemu. Oni vole biti dio obitelji, te ih nije dobro često ostavljati same.

Odgoj:
Psi ove pasmine su bistri i brzo uče, tako da ih je lako odgojiti. Svojim izražajnim licem pokušat će vas navesti da im popustite, ali svejedno ostanite uvijek dosljedni. Oni ne samo da su osjetljivi na ton vašega glasa, nego će primijetiti i lošu atmosferu u vašoj kući.

Socijalno ponašanje:
Često se kaže da su francuski buldozi ludi za djecom, ali to nije istina. Prije bi se moglo reći da su djeca luda za njima. Ponekad se znaju ponašati dominantno prema drugim psima, ali s drugim kućnim ljubimcima neće imati problema, pod uvjetom da su se s njima susreli dok su još bili mladi, te s njima zajedno i odrasli. Većina ih jako voli ljudsko društvo, tako da će i svakog posjetitelja veselo dočekati, iako poneki psi znaju biti i dosta oprezni.

Vježbanje:
Ukoliko im pružite dovoljno pažnje, neće im biti potebni dugački izlasci. Ako je vruće, najbolje je izbjegavati kretanje zbog njihovog kratkog nosa. Obično su zadovoljni s tri kraće šetnje po susjedstvu, ako im uz to pružite i priliku da se istrče i naigraju u vrtu. Idealni su psi za ljude koji žive u stanovima.

Napomena:
Francuski buldog uživa kada osjeća da je dio vaše obitelji, te kada ga svakamo vodite sa sobom. Nije im mjesto u pasjoj kućici.




Post je objavljen 13.02.2007. u 16:05 sati.