Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pipipiaf

Marketing

Nedjeljna kolotečina 2

Eto, i tako nedjelja nije odmor za one koji:

1. žive s ljudima s kojima nemaju dobre odnose;
2. imaju prijatelje koji nedjeljne ručkove provode s ljudima s kojima nemaju dobre odnose;
3. sami su malo aljkavi, pa ne čine puno da si učine nedjeljom danom odmora...

Uglavnom, ne mogu odoljeti da ne izvučem nešto dobroga iz te blesave, blesave nedjelje koju sam provela uz knjigu:

Svaki je život borba, napor. Teškoće o koje se spotičem kako bih ostvario svoj život bude i pokreću moje aktivnosti, moje sposobnosti. Kad mi tijelo ne bi bilo teško, ne bih mogao hodati. Kad me atmosfera ne bi tištala, osjećao bih tijelo kao nešto prazno, mekano i prividno. (...) Mašta je oslobađujuća moć čovjeka. (...) Ono što je zbrkano, zapleteno, konkretna je životna činjenica koja je uvijek jedina. Jer život odmah postaje kaos u kojem se izgubio. Čovjek sumnja; ali ga zaprepašćuje kad se susretne licem u lice s tom strašnom stvarnošću, pa je pokušava sakriti fantazmagoričnim zastorom gdje je sve jasno. Donosi ga ne brinući se zbog toga što mu 'ideje' nisu isitinte; rabi ih kao rovove u kojima brani život, kao pretjerano divljenje kojim bježi od stvarnosti. Čovjek bistre glave je onaj koji se oslobađa tih fantazmagoričnih 'ideja', gleda život ravno u oči i preuzima na sebe da je sve u njima problematično i osjeća se izgubljenim. Kako je to prava istina - živjeti znači osjećati se izgubljenim - onaj tko to prihvati već se počeo pronalaziti, već je počeo otkrivati svoju autentičnu stvarnost, kad je već na čvrstom tlu. Instinktino, isto kao i brodolomac, potražit će nešto za što se može uhvatiti, a taj tragičan pogled, presudan, apsolutno istinoljubiv, jer se pokušava spasiti, prisilit će ga da riješi kaos u svome vlastitome životu. To su jedine prave ideje: ideje brodolomaca. Sve ostalo je retorika, stajalište, intimna farsa. Tko se ne osjeća doista izgubljenim, nemilosrdno se gubi. Odnosno, nikad se ne pronađe, ne nailazi nikad na pravu stvarnost.


E, sad, dugi predugi citat, možda i malo too much za nedjelju navečer, ali ga želim sačuvati... Dio teorije vitalnoga uma Španjolca Jose Ortege y Gasseta... Pametna knjiga, s puno pametnih misli, nije da se posve slažem sa svime, ali ima nešto u onome što čovjek piše.

Sretne slon gologa muškarca i kaže mu: "Sve OK, nije loše, ali kako možeš disati kroz to?"
smijehsmijehsmijehsmijeh

Dobar dan, unatoč svim besmislenim raspravama, napadima i uvredama. Čekam nestrpljivo, i sve nestrpljivije, svoj stan. Ne samo kao prostor koji će biti ispunjen mojim stvarima, željama i snovima; nego kao simbol moga novoga početka, nove faze moga života, novih nadanja. Novih borbi možda.

Treba se katkad znati povući, staviti svoje potrebe u drugi plan, kako bi potrebe Drugog bile ispunjene.
Ipak ljudsko biće ima nezaobilazno futurističku konstituciju.


Neki slave 30. godišnjicu braka. Svaka im čast...

... i iskrena pusa,
pipi_piaf

Post je objavljen 11.02.2007. u 22:32 sati.