Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glagoljam

Marketing

Prvi vrbnički misal

Prvi vrbnički misal jedna je od najljepših hrvatskih glagoljskih liturgijskih knjiga koju je u Senju 1456. napisao arhiđakon Toma, vikar senjskog biskupa, po narudžbi vrbničke župne crkve. Misal je pisan na pergameni. Ima 512 stranica (256 listova) veličine 22 X 28,7 cm i vrlo je lijepo ukrašen. Ističu se dvije šesterobojne slike: jedna prikazuje mrtvoga Krista u krilu Djevice Marije, a druga raspetoga Krista ispod čijeg križa stoje majka Marija i učenik Ivan. Knjiga obiluje inicijalima uglavnom crvene boje kojoj se najčešće dodaju plava ili zelena. Ima i lijep uvez iz 16. st. od bukve presvučene kožom.
Jezik je staroslavenski hrvatske redakcije sa znatnim pohrvaćivanjima u glasovima i oblicima. Po sadržaju to je uobičajeni misal rimske kurije s temporalom, redom mise i kanonom, votivnim (zavjetnim) misama, sanktoralom (liturgijskim sadržajem), kalendarom i ritualom (obrednikom). Zanimljivi su brojni mlađi zapisi koji donose podatke o uporabi ove knjige, ali i zanimljivosti iz lokalne povijesti.
Misal se čuva u Župnom uredu u Vrbniku.
(Izvor: knjiga Pisana hrvatska kultura, Izbor iz djela pisanih latinicom, glagoljicom i ćirilicom od VIII. do XXI. st., 1. svezak: VIII. – XVII. st., Veda, Križevci-Zagreb, 2005., autora akademika Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića)


Post je objavljen 11.02.2007. u 13:31 sati.