Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/hatepogodak

Marketing

SDP-ovi premijerski kandidati

Kako je posljednjih dana aktualizirana mogućnost da Željka Antunović, nakon preuzimanja SDP-a, bude i SDP-ov kandidat za premijera evo par redaka na tu temu.

Kampanja Željke Antunović za premijera biti će financijski osigurana. Vjerujem da su i Sanader i Čačić biti voljni dati nesto love za takvu kampanju jer im to obojici povećava šanse za mjesto premijera. Možda čak i Ratko Maček bude malo volontirao kada se Željka bude trebala obračunati sa političkim protivnicima unutar SDP-a.

Jedini kandidati SDP-a koje ja vidim sposobnima da ukradu neke glasove Sanaderu i Čačiću su:
1. Zlatko Komadina (Primorsko-goranski župan)
2. Ljubo Jurčić (profesor na Ekonomskom fakultetu)

Iako Željka Antunović nesumnjivo ima potporu unutar SDP-a premijerski kandidat mora biti u stanju preoteti barem dio glasova birača postojećim kandidatima na isti način na koji su i Sanader i Čačić već operušali SDP-ovo biračko tijelo. Potpora unutar stranke ne jamči i potporu biračkog tijela.

Željka Antunović ima legitimno pravo da zasjedne na čelo SDP-a, ali vjerujem da će njezino kandidiranje za mjesto premijera upropastiti šanse SDP-a za pobjedu na slijedećim izborima. Vođenje stranke i stranačke interesne mreže nije isto što i vođenje države. Jednostavno treba drugi set vještina i potpora građana takvoj ideji koji mislim da ona nema.

Uostalom iz njezinog ministarkog staža jedino što mi je ostalo u sjećanju je izjava da od nekih 24 hrvatska helikoptera lete samo 2 jer su ostali u kvaru. Neozbiljna izjava za jednog ministra obrane. Samu poziciju je obnašala jedino po političkoj liniji bez neke dodirne točke sa svojim obrazovanjem ili dotadašnjim iskustvima. Jedina relevantna iskustva posljednjih godina ima iz vođenja operative jedne političke stranke, a to jednostavno nije dovoljno.

Broj 1. na mojoj mini listi Komadina zaslužuje poziciju sjajnim argumentiranim nastupom u raspravama, uspješnim vođenjem Primorsko-goranske županije bez ikakvih skandala, sposobnim timom koji ga okružuje i poštovanjem koje ima i od stranačkih kolega i od suparnika. Svakako velika prednost nad Jurčićem je da je član SDP-a. Odiše smirenošću, znanjem, iskustvom i aureolom poštenog čovjeka koji radi svoj posao najbolje što može. Najveća mana je njegova nesklonost visokoj politici i njezinim prljavim igrama.

Jurčić je sa druge strane vrhunski ekonomist (možda trenutno najbolji) koji je sasvim sigurno u stanju uspješno voditi ekonomsku politiku zemlje. S obzirom da je nastavak ekonomskih reformi i nastavak privatizacije ključan i u postupku pristupanja EU jedan takav čovjek na čelu tehničke vlade ne može biti loš izbor. Kod ljudi je zapamćen kao jedan od najboljih ministara u Vladi ikad, te ima znanje i iskustvo potrebno za rješavanje ekonomskih problema građana. Najveća mana mu je da nije formalno u SDP-u.

Ostale potencijalne kandidate ne vidim. Bandić još nije spreman i mislim da će čekati drugu šansu (predsjednički izbori ili prijevremeni parlamentarni izbori ukoliko većina bude tanka). Milanović je premlad za potporu širokih masa (ali može biti izvrstan ministar i tako graditi poziciju za slijedeće izbore). Picula, Linić, Arlović, Leko i ostali jednostavno nemaju u sebi onu energiju kao predložena dvojica da bilo kako naštete Sanaderu ili Čačiću kao premijerskim kandidatima.

Bilo kako bilo, biti će interesantno gledati kako će stvari odvijati. Vjerujem da će Željka Antunović dobro izvagati osobne ambicije i "girl power" ambicije da Hrvatska dobije ženu premijera i povjeriti premijerske ovlasti nekom od predloženih kandidata. Ukoliko to bude Jurčić možda čak dočekamo i prvu tehničku Vladu u režiji SDP-a što bi im osiguralo popularnost i mirno preuzimanje županijskih i općinskih kasa (jer to je ipak smisao svega).

Post je objavljen 10.02.2007. u 21:49 sati.