Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

ugljikohidratni dan 101dalmatinka style

Image Hosted by ImageShack.us

zna se da su moje kile došle od isključivo puno spizice i još više depresije, da ne pričam o totalnoj fizičkom obamrlosti kad je u pitanju kretanje. ne voli se ova Dalmatinka znojit, a ne, ne, ne...osim ako nije u pitanju znojenje jedne određene liste :P

natukla sam ni manje, a jbg mogućebitno da je i više, jedno 20 kila po povratku iz Zagreba. onaj koji mi sad kaže da to nije bilo vridno toga ima da mu kažem- pričing to the kvajer!-

daklem :D natukla se vaša 101dalmatinka jedno lipih 20 i kusurić kili u protuvjerdnosti toplih sendva iz Popaja, pizzeta sa škampima iz istog mog omiljenog legla svih zala, pa soparnika, pa domaće mamine
spize od ribe, sarmica, bunceka, piceka i svih tih ostalih -ceka...

pa sam počela radit u ''svi smo mi rođaci'' d.o.o. pa me pukla još veća depresija, koja me btw još i dana danas zna opalit kad se sitim da sam mogla ipak bit malo veći karakter pa prespavat koju noć na klupici u parku u Zagrebu i preskočit ovaj vrtuljak dijeta i fiskulture :P

u narednih godinu dana sam natukla još 15 kila :( i živo mi se češkalo za to!

al onda jedan dan nisam više mogla obuć svoje sexy čizmice! ( zanimljivo kako žene više vjeruju svojoj oblekici neko sopstvenoj vagi! )

benti 101! ideš mala odma na pretrage tutto completo pa na dijetu! ajmo ajmo ajmo živo!

i otišla ja u Zagreb ( vraćam se Zagrebe tebiiiii :P nemreš dihat bez malo smoga u plućima jbg ) u kliniku Zagrebačkog osiguranja ( btw mnogo lepo žene moje, toplo preporučam. em zgodni doktori, em svi mladi, em većina još uvijek single! em čisto i estetski ko da ste u frizeraju a ne u klinici. samo fali Šemso :P ) i sve mi obavili u jedan dan. izvadili krvi ko jato vampira, al su brzinski to majstoji obavili da mi je bilo odma manje žao ruknut 2 ipo kekice za taj krvoločni tretman. i rekoše čike u bijelim kutama da je svih 101 dalmatinki ok al da im je kilaža malčice previše zabrinjavajuća. picamajstor reče isto. ništa od m-m-m ako se ne središ kvantitativno...

u strahu za ljepšu dimeziju života, uputim se internistu da me on dokrajči. ne mogu reć da mi je rekao nešto novoga al što vam čini jedan ugodan mladi,da ne spominjem više mladi :P doktor...odma mi je podigao moral i rekao da ćemo uskoro trčat maraton. sve ja klimam i mislim se- jesi lip, al ja ti trkat maraton neću. možemo se eventualno igrat '' horizontalnog maratona ''. isto se gube kalorije :P a ako je vjerovat tablicama aktivnosti i utroška kalorija...moram pod hitno nać novu žrtvu :)

preporučili su mi tablete Xenical koje vežu masnoće na sebe i poboljšavaju probavu, ali vam od njih go*no ( da prostite, stolica ) bude malo rijeđe konzistencije pa vam uza sve muke jedne dijete to ne preporučam. jabučni ocat vam je također preporučljiv, ne od strane mene jer meni to samo nagrize želudac i stvori rupu koju ne mogu začepit ni kuglačkom kuglom, radije pojedite jabuku. puna je vitamina, vlakana i zasitna je kao namirnica.

također savjetujem čaj. osobno sam ovisnik o čaju i mogla bi ga pit non-stop. ljeti pogotovo. i to ne hladni! dokazano je da pijenje čaja-spremanog na klasični način i konzumiranja istog na temperaturi od 80 c° ljeti tijelo hladi. znojenjem naravno. što je jako bitno u dijeti. znojenjem se izbacuju toksini i ostale štetne šporkice pa tijelo ostaje slobodno primiti korisne radikale. u našem slučaju papicu :P

da ne spominjem kako će vam makar na sekund bit lakše kad stanete na vagu tako oznojene i vidite da imate bar kilo manje :P

enivej...mislim da je dosad već rečeno da ja nisam na UN dijeti. ako ćemo iskreno ja nisam na dijeti uopće. JA SAM NA NAČINU ŽIVOTA!

moj životni režim odfrlje izgleda ovako:

- ujutro na tašte popijem jednu tabletu naziva Reductil. prilažem tablicu usporedbe Xenicala i Reductila moguće ju je kupiti samo i isključivo na recept koji vam doktor prepiše ako imate veliki index masnog tkiva, kao što je u moje malenkosti slučaj :)

tablete koje se propisuju u svrhu smanjivanja tjelesne težine se zovu anoreksici.

ne škodi vam se raspitati kod vašeg obiteljskog lječnika za taj ljek, jer je jako djelotvoran i meni je pomogao oko prvih 20 kila sasvim bezbolno i bez nekih manga odricanja.

doručak

- doručak je najvažniji obrok. to je zakon. tako propovjedaju u školi i vjerujte mi to je istina. ako ujutro ne doručkujete odmah organizam gubi na brzini obrade podataka i od ranog jutra vam treba puno više vremena da provarite svaki sljedeći obrok.

ja to ovako vidim. zamislite me kao lokomotivu. ( ne neću ja ulaziti u ničiji tunel ccc ) moj mozak je strojovođa i on kaže da za pravilan početak dana, tj. za pokretanje lokomotive treba odgovarajuća količina goriva. svi ostali obroci su samo održavanje razine energije.

najbolji mogući doručak je onaj koji vas zasiti i sadrži dovoljno energije da izdržite najnaporniji dio dana, a to je vremensko razdoblje do ručka. ja, kao i mnogi ljudi, radim u jutarnjoj smjeni. putujem svako jutro i iznimno je važno da ne idem na posao gladna, čisto da nebi bilo mrtvih dead

obično složim mali sendvič od crnog kruga ( seljak ) pureće šunke i neki low fat namaz, danas ih bar ima na biranje. također je dobro popiti svježe iscjeđen sok od naranče. ili neku voćku. bili što što sadrži prirodne šećere kao dodatni izvor energije.

ručak

- ručak je več ležerniji. nešto lagano je moja deviza. što je lagano nemoguće uz moju dragu i predivnu nevistu slavonku ali dogovorimo se ipak nekako. ona mast van iz moje prehrane, ja zauzvrat jedem sve što mi se stavi na tanjur. u manjim količinama naravno rofl

- međuobroci su dopušteni, ali preporučeni kao voćni obrok. poanta je održavati razinu energije potrebne da se izdrži dan ali bez pretrpavanja hranom koje bi imalo kontra efekt.

večera

- večeru obično preskačem. trebalo bi imati i večeru, ali ja često zaboravim pojesti do 18 sati ( obično se ta ura preporuča kao zadnja šansa za večeru. može to biti i 19h samo ako je zadnji obrok 3 sata prije spavanja.)

večera bi isto tako trebala biti nešto light. ja ako se sjetim obično pojedem neki light jogurtić i komadić seljaka sa sirom ili neko voće ili muslije. preporučam probavin. i obavezno 3 sata prije spavanja jer probavin ima jedan onako rofl tekući efekt stolice.

u bilo kojoj ljekarni možete nabaviti knjižicu sa tablicama masnih točaka. zanimljivo je da neke od najzdravijih namirnica imaju jako puno masnoća. također i da postoje dobre i loše masnoće. npr. lignje su jako masne. hobotnica također. srdele isto. ali razlika između srdela i liganja je baš u tim dobrim i lošim masnoćama. srdele thumbup

još jednu drugačiju dijetu poslala nam je the one


South beach dijetu je osmislio za svoje pacijente poznati američki kardiokirurg,dr. Arthur
Agatston.Prehrana se bazira na unošenju dobrih ugljikohidrata i dobrih masti.

Dijeta se provodi u 3 faze,
Prva faza traje 2 tjedna i gubi se od 4-7 kg.
Druga faza traje također 2 tjedna i gubi se oko 3 kg.
Treća faza traje ostatak života :)

Pošto sam ja već bila na toj dijeti,opisat ću vam svoje iskustvo.

Dakle,prva faza je najteža.U knjizi piše da nisi gladan,a ja vam kažem da jesi.Uglavnom se javlja
glad zbog totalno novog načina prehrane.Meni osobno je hrana imala dosta čudan (bljutav) okus jer
nisam bila naviknuta na nadomjestak za šecer i slične stvari.U toj fazi se stvarno izgubi do 7 kg
(ja sam 6,sa dva manja prekršaja ;))

Druga faza je puno slobodnija.Polako se vraćaju neke namirnice u prehranu i puno je veći izbor
jela.U toj fazi se u dva tjedna gubi oko 3 kg.Inace se u toj fazi ostaje dok se ne postigne željena
težina,znači ako želite izgubiti jos 3 kg,ostanete još dva tjedna u toj fazi.

Treća faza je ostatak zivota.Ovo ce se činiti malo brutalno,ali nije.Jednom kad uđeš u tu
dijetu,uopce nije problem organizirati si prehranu na taj način.U trećoj fazi je skoro sve
dopušteno,osim kruha i još par stvari.Glavna poanta je da jedeš dok ne prestane glad,što znači da
nema gladovanja,ali isto tako nema ni prežderavanja.

Malo je teško u početku dok ne skužiš koje su masti i ugljikohidrati dobri,a koji ne.Jednom kad to
naučiš je lagano pripremati jela i općenito biti na toj dijeti.Za ovu dijetu treba kupiti knjigu,jer
na netu nećete naći tako detaljan popis namirnica i objašnjenja.Postoji i kuharica,koja je
fantastična i raspoređena je po fazama.Nakon što sam pročitala kuharicu,ja sam pocela sama
kombinirati priloge,jela i deserte.E,da,cokolada je dozvoljena :)
U slučaju da se faza ostatak života prekrši i nakupi se par kilica,bez problema se možete vratiti u
drugu fazu dok ponovno ne dođete do željene težine.Meni je najbolje kod ove dijete što prvo nestaje
salo sa trbuha :) i ne postoji točno određeno što se jede taj dan.Slobodno se može kombinirati
unutar te faze.

Upozorenja!

ako ne možete bez kruha,tjestenine,pizze i slične hrane,ova dijeta nije za vas.Ako ne
možete bez slatkog,onda je.U početku zahtjeva dosta razmišljanja i novaca.Možete u svoju kuhinju
slobodno ući sa bagerom na početku dijete ;)Ja osobno se nisam pridržavala normativa hrane i to
apsolutno nije utjecalo na gubitak kila.Dosta namirnica kojih ima u kuharici,kod nas je teško za
nabaviti :( ali postoje zamjene.

A sad par kombinacija da shvatite o čemu se radi;

Biftek,pečen po zelji,ali obavezno na maslinovom ili repičinom ulju.
Prilog;povrće na žaru.

Puretina sa nemasnim sirom i vrhnjem zapečena u pećnici.
Prilog;neko kuhano povrće (osim krumpira)

Deserti;
nemasna riccota u koju se doda ekstrakt vanilije(ja stavljam sojino mlijeko s okusom vanilije) i
nadomjestak za šećer.To se stavi u zamrzivač i nakon par sati je izvrsno.

Jagode umočene u crnu cokoladu :)

Frape od mekinja i voća po izboru.Sve se skupa strpa u mikser,doda se malo mlijeka i to je to :)

Ako netko ima nekva pitanja,može mi se slobodno javiti na mail.
Držite se svoje dijete i neka vam ljeto i bikiniji budu u glavi u trenutcima kriza ;) ;kaže the_one


a sad trenutak koji ste sve čekale...nut ovako nekako smijeh

101dalmatinka does the ugljikohidratni dan!!!

- doručak svi znate. nema tu velike filozofije. dvije voćke. preporučam da stavite ruku u frižider put police s voćem i šta ste uzele-uzele rofl ne zaboravite da voćke moraju biti iste.

p.s. nema varanja pa da recimo uzmete Nutellu s police. nema ups no

- ručak Slojevita integralna pizza

Svima vama koji se pitate zašto je pizza uvijek od bijeloga brašna, odlučili smo u meni uvrstiti integralnu pizzu, što nije jedini kuriozitet vezan uz nju. Osim punim okusom cjelovitoga brašna, iznenadit će vas i slojevitošću.

Vrijeme pripreme:1 h
Zahtjevnost:Srednje zahtjevno

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:

-400 g integralnog brašna
-1 vrećica suhog instant kvasca
-5 žlica maslinova ulja
-1 žličica soli
-250 ml tople vode

Za nadjev:

-250 g patlidžana
-150 g tikvica
-50 ml maslinova ulja
-1 staklenka Umaka za pizzu Podravka (350 g)
-50 g pinjola

Priprema:

1. Brašno pomiješajte s kvascem, dodajte ulje, vodu i sol pa zamijesite glatko tijesto. Neka se diže na toplome mjestu oko 20 minuta.
2. Patlidžane narežite na tanje ploške, malo posolite i nakon kratkog stajanja ocijedite. Tikvice narežite na uzdužne ploške. Patlidžane i tikvice popecite na maslinovu ulju i ohladite.
3. Pripremljeno tijesto podijelite na tri dijela i na pobrašnjenoj dasci svaki dio razvaljajte u krug promjera 20 cm. Okrugli kalup premažite s malo ulja i stavite list razvaljanog tijesta.
4. Po tijestu rasporedite pola količine umaka za pizzu, povrće i pinjole. Zatim stavite drugi list tijesta pa ponovite postupak. Na kraju poklopite trećim listom tijesta.
5. Površinu izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta.

Posluživanje:

Pečenu pizzu malo ohladite, a zatim narežite i poslužite.

Savjet:

Za posipanje daske kod valjanja tijesta upotrijebite oštro brašno.
Ovo možete i zamrznuti.

Zamrzavanje: Tijesto za pizzu pripremite prema 1. koraku recepta. Razvaljajte ga na tri jednaka dijela prema 3. koraku i pecite na 200°C oko 10 minuta. Ohlađeno tijesto rasporedite u veću vrećicu ili zamotajte u foliju tako da između svakog lista tijesta bude sloj plastične folije.
Odmrzavanje: Neka se pizza na limu odmrzava na sobnoj temperaturi 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev (2. i 4. korak). Pecite je na 200°C 20 minuta.
Trajnost: 60 dana

- večera - Pandoleti

Suhi pandoleti, izvrsni i kada odstoje, idealni su za praznične, rođendanske i svadbene proslave koje iziskuju dugotrajnu pripremu i veću količinu kolača. Postoje li one, razbit će sve predrasude o suhim kolačima.


Vrijeme pripreme: 40 min
Zahtjevnost: Jednostavno
Energetska vrijednost:345 kcal / 1442 kJ

Sastojci:

-700 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-prstohvat soli
-1 vrećica praška za pecivo
-6 jaja
-200 g sladila ( najbolje voćnog šećera, DM )
-100 g maslaca
-100 g grubo nasjeckanih badema
-100 g grožđica

Priprema:

1. Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, jaja, sladilo i maslac te zamijesite tijesto.
2. Umiješajte bademe i grožđice.
3. Tijesto uvaljajte u tanke duge valjke te složite razmaknute u tepsiji.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobiju lijepu boju (oko 25 minuta).
5. Još vruće režite na kose ploške.

Savjet

Ovi suhi kolačići prikladni su za duže čuvanje u poklopljenoj posudi.


budite mi dobre, lijepe i pametne danas cure kiss

vaša 101dalmatinka

apdejt

Rudarka nam je poslala mail u kojem nas upozorava na sitne greškice koje nas polako vode u propas. cure pažljivo čitajte!

Kako bih pomogla ovom, nazovimo to «projektu» htjela bih malo naglasiti one tzv. «sitne stvari» koje su zapravo i ključ uspjeha, neću sad napisati dijete – već održavanju težine.

Kao prvo, većina ljudi (da ne velim žena) je u stalnoj jo-jo situaciji. S jedne strane dijeta kojom (nakon puno odricanja) skinete do određene kilaže i/ili izgleda, a onda opuštanje – i eto opet iste kile natrag...

Znači, od onih – dobar doručak, ručak i lagana večera – koju ruku na srce pitanje da li itko tko radi može hvatati tim ritmom. Ja se npr. dižem u šest kad jedva zgutam nes s puno mlijeka, kakva klopa. Jedem u 10h tzv. «gablec» – i to za taj obrok ne mogu jesti grah i kobasice i sl. «težačku» hranu što nudi naša kuhinja pa pokušavam naći nešto «lakše» jer sam do tog vremena ipak samo sjedila za radnim stolom, a ne kopala kanale. Pa onda slijedeći obrok je oko 6h s Malom koja u to doba dobiva inzulin i večera kuhani obrok) kako nam preporučaju ženski časopisi... Naravno, Mala do tog trenutka pojede 5 obroka (šesti je prije spavanja) uključujući voće kao jedan obrok..

I sada ono što sam htjela naglasiti. Postoji jedan vic: Dođe pretila žena kod doktora i ovaj joj preporuči da manje jede. Veli ona «Doktore, jel da smanjim obroke?» A On kaže «Ne Gospođo, izbacite ono između obroka!»

Sad malo računanja: Koliko kava dnevno popijete? Koliko šećera stavite u svaku? Računajmo. Većina ljudi stavi jednu vrećicu od 5 g. Recimo 3-4 kave na poslu, možda jedna s prijateljicom ili doma s mužem – ukupno 5 kava dnevno. Puta 5 g = 25 g bijelog šećera da niste trepnule (to vam je dobra šaka šećera da to prikažemo plastično).

Onda ste žedne – na poslu ili u kafiću – «Molim jedan sokić» - opet šećer (da ne velim kalorije tj. energija koja vam se direktno «lijepi» za tijelo).

Pošto smo mi u tom «slatkom» filmu – naravno da svakom soku provjeravamo sastav – čak i one Jane s okusima limuna, agave, štoliveć imaju šećera. Ne bi vjerovali!! Drugo, oni «Ohne zucker» sokovi isto tako Maloj dižu šećer tj. imaju tzv. voćni šećer i naravno određenu kalorijsku vrijednost koja je mala «energetska bomba».

Slijedeće: grickalice se u engleskom žargonu zovu «junk food» oliti «hrana – smeće». Osim što imaju masnoće, imaju i šećer (!) i soli od koje ste žedne, a onda na kraju i gladne...

Dalje, jedan mali savjet (ne znam da li sada o njemu smijem pisati jer ste svi više-manje gladni od dijete) – kolač se uvijek, ali uvijek jede samo jedan!! Moja Mala, makar je dijabetičar, ali zbog zdrave psihe na dječjim rođendanima ima pravo odabrati jedan (mali!!) kolačić. Svi bi se tako morali ponašati. Pogledaš izbor, izabereš jedan i to je to...
Tako ja to radim.

Hoću reći na kraju – nije sve samo u dijeti. I poslije svega je dobro paziti na sitnice koje vam mogu neprimjetno vratiti teško skinute kile. : Rudarka


kako je u mojoj familiji dijabetes nasljedan tako da ja, mada mi on nije dijagnosticiran, pratim razinu svog šećera onim malim testerićima koje možete kupiti u ljekarni. često ljekarne imaju te akcije mjerenja krvnog tlaka, težine, indeksa tjelesne mase i sl. pa tako i razine šećera u krvi. iskreno nije loše i to provjeriti. kao ni hormone koji isto tako znaju biti uzrok pretilosti.

moj savjet vam je cure moje da se redovito pregledavate i vodite računa o svojem zdravlju i težini. danas postoje čak i kod nas privatni laboratoriji koji će vam sve pretrage obaviti isti dan. ako ne isti onda u svakom slučaju puno brže od naših državnih bolnica. za zdravlje vam nesmije biti žao dati novce. kao što to moja Imelda kaže : plati pa se rugaj.

ono što sam zaboravila reći u svojom filibusteru rofl jest to da je moja dijeta pod nadzorom lječnika. u početku sam išla svaki tjedan, pa zatim svaka dva i sad idem jednom mjesečno doktorici na kontrolu. izmjeri mi tlak, pa jednom spravicom indeks tjelesne mase, pa sve to ljepo zapiše i prati moj napredak.

i još nešto. nemojte se vagati svaki dan. to vas samo deprimira jer ne vidite rezultate. pustite da prođu dva ciklusa ( ciklus je po UN dijeti 4 dana ) pa onda stanite na vagu. promjena će biti jasno vidljiva. i bit ćete jako ponosne na sebe ljepe moje kiss
ako rezultat izostane...netko je malo griješio njami ali znam ja da će rezultata biti.

jer mi smo karakter klub!

vaša 101dalmatinka

Post je objavljen 11.02.2007. u 10:56 sati.