Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

mjesto gdje je bila maslina snimio: Braco Ćosić-www.imotski.hr
Imotski vandalizam ponovo na djelu

Pod okriljem noći za sada nepoznati vandali ,istrgli su 12 komada stabala masline koje su krasile ulaz u Imotsko Modro jezero-. Stabla masline su zasađena još prije godinu dana na nekoliko lokacija ,angažiranošću Turističke zajednice.

-Zaista vandalizam, riječi su direktora Ureda Turističke zajednice Luke Kolovrata.Tako smo ih brižno čuvali, i njegovali,jer su to bila prva stabla masline posađena na Modrom jezeru.Mladice su se lijepo primile,a njegovao ih je naš radnik Stjepan Čelan,koji se brine o čistoći i urednosti Modrog jezera.Zaista, ne znam kome je trebalo to napraviti, osakatiti sada već prepoznatljivo lijep ulaz u naš prirodni biser.No,očito ih je netko odnio da ih posadi na svom zemljištu , jer su masline jednostavno istrgnute s korijenom. Prijavili smo sve policiji,a mi ćemo opet na istom mjestu zasaditi mladice masline.Također dobili smo I vrijednu donaciju od naših imoćana u Zagrebu dr.Boke Lončara i Željka Šušnjara nekoliko lijepih ukrasnih stabala, i grmova, pa ćemo to ovih dana posaditi, riječi su Luke Kolovrata.

Kad sadimo masline ne mislimo samo o njezinim plodovima, poznatom maslinovu ulju-„što svaku ranu liječi“ već o stablu simbolu Mediterana. To stablo što stoljećima zna rasti, plodove drage donositi ostaje kao biser našeg kraja kojem treba dati mjesta ispred svih drugih biljaka, osim pšenice naravno. Maslina simbolizira i Isusov ulazak u Jeruzalem, pa i u korijenima naše vjere nalazimo nju - neobičnu i dragu.
Kako netko može počupati maslinu? Ukrasti je?.....
To je kao da je ukrao Mediteran, ukrao Krista, ukrao sve naše ljekarne i ljekaruše….ukrao začin Badnje večeri …i tko dalje i dalje…
Može li se kradljivac koji će je posaditi u svome vrtu sutra svojim unucima hvalisati kako je rečene masline kupio u ovoj ili onoj poljoprivrednoj trgovini, rasadniku ili negdje drugdje….
Gdje će biti blagoslov ploda ove masline!? Kradljivac se ne pita . On samo krade da bi zadovoljio svoju pohotu, ali neće dobiti blagoslova Božjega!!!
Je li vrijedno raditi išta bez blagoslova Božjega ? Naravno da nije.Zašto se naši težaci prije svakog posla prekrste. Pa da zatraže blagoslov Božji za djelo koje će raditi.
Gdje u svemu tome naći turobne smućene kradljivce koje će policija jednog dana provesti s lisicama na rukama. Neka im je dragi Bog na pomoći, što se prije okane te svoje nečasne djelatnosti to bolje po njih i sve koje oni okružuju.



Post je objavljen 09.02.2007. u 11:30 sati.