Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karakterclub

Marketing

KONAČNO

Savjesne moje kako ste?
Nakon ovog dana iza nas, sigurno ste ponosne same na sebe, i imate potpuno pravo
I što je sad na pameti?
Ah, konačno i taj dan, sad ću se..što? Najesti?

Eee, nema toga slijedeća tri mjeseca. Zaboraviti. Ne tražiti zadovoljstvo u hrani, ne, ne.
Stanite danas na vagu. Koliko se pomakla kazaljka...to je zadovoljstvo. Uživajte u sebi i svojem karakteru.
Ali priznajte, ajde priznajte, kada će danas biti ručak? U 12, najkasnije, jel da? Ali vodite računa, ako budete ručale u podne, slijedeći obrok smije biti najmanje 4 sata iza tog prvog. Ostalih dana razmak može biti tri sata, na voćni dan 2 sata. Danas 4, jer je proteinima toliko potrebno da se probave.
I nisam popila svu pamet svijeta, tako je preporučeno u knjizi 90-dnevna dijeta. Valjda one znaju.
A kao nagrada, što slijedi....

Veliki odrezak, puuuno salate, svakakve, kriška kruha, mala, mala, i juhica

Mmmm, već od jutra miriši...

Evo, kako osjećam VELIKU odgovornost svojeg urednikovanja petkom, već dva dana razmišljam što bih napisala...Velika je to odgovornost, držati u dobrom raspoloženju cijenjeno blogersko društvo, koje bi prigrizlo, trenutno, i pljesnivi kruh samo da smije.
Kako nemam osobitog smisla za zabavljanje, ali imam za predavanje, održat ću vam maleni tečaj oko proteina, ili bjelančevina.

Dakle, kao prvo, da bi shvatili značaj današnjeg dana i prehrane...

Uz vodu bjelančevine su najvažnije tvari u tijelu. Od prvenstvenog su značenja za rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujuči srce i mozak.

Proteini se sastoje od malih građevnih jedinica, jednostavnih molekula koje nazivamo aminokiseline. Postoji samo dvadeset različitih aminokiselina koje grade čitavo mnoštvo različitih proteina (kožu, kosu, mišiće, mozak, jetru, srce, albumine, imunoglobuline, veziva...).

Proteini ili bjelančevine nalaze se u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Može se gotovo reći da su u većim ili manjim količinama zastupljeni u svoj hrani osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskog podrijetla poput mesa, riba, jaja (bjelanjak), mlijeka, jogurta i sira dobar su izvor proteina u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Osim što sadrže mnogo proteina te su namirnice izvor svih esencijalnih aminokiselina.
Od biljnih namirnica jedino je soja ona koja sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline.

Kao i inače u životu i kod kupovine bjelančevina vrijedi staro pravilo: koliko novaca toliko vrijednosti. Ne zanosite se idejom da možete jeftino dobiti prvoklasni protein. Niti slučajno.
Meso i riba su odlični izvori bjelančevina. No, stručnjaci danas upozoravaju da treba paziti na količinu konzumiranoga mesa jer ono često sadrži sakrivene masnoće (aha), a u posljednje vrijeme često i hormone, te nažalost i nepoželjne bakterije.


Još ponešto o soji, za one vegetarijance, koji bi rado držali korak...

Sojini odresci, komadići, ljuspice i rezanci su proizvedeni iz teksturiranih sojinih bjelančevina, poznatih pod imenom sojino meso. Potrošači su ih na početku prihvatili kao zamjenu za meso, no vremenom su postali ukusna i zdrava namirnica vrijedna sama po sebi, koja omogućava veliku raznovrsnost unutar jelovnika.
Gledajući prehrambene vrijednosti, to su namirnice naročito bogate bjelančevinama, sličnog sastava kao i meso, kojem, ako se začine i pripreme na pravilan način, nalikuju i izgledom i okusom.
Osim toga, bogati su kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom, te vitaminima E i B kompleksa, a sadrže mnogo neprobavljivih vlakana, koja ubrzavaju i reguliraju probavu.

Pa eto, tko voli nek izvoli. Današnji meni daje velike mogućnosti za kombiniranje. Ne zaboravite da je izvrstan izvor proteina i riba, a osobito je zdrava plava riba (što god vi Dalmatinke o tome mislilekiss), jer u sebi sadrži i veliku količinu zdravih omega 3 kiselina.

Danas ne zaboravite konzumirati veliku količinu vode, najmanje 2 litre, čajeve (nezaslađene) i danas, kao ekskluzivitet smijete piti kavicu s mlijekom. Pa si ju i priuštite.
Moram priznati da ja bez te kavice ne mogu. Crnu, gorku ne podnosim. A bez nje me boli glava. Pa svaki dan zgriješim sa jednom nesicom s mlijekom.
U stvari, zadnjih dana nešto puno griješim, ali obećajem, evo obećajem da ću se popravitizujo


Od Angie smo dobili zanimljivi mail, u kojem savjetuje na koji način održati i tijelo u formi. To za one koje kukaju oko trbuščića. Pa cure, izvolite...

Još jedan izazov


Promijeniti način ishrane svakako je izazov no pred članice i članove karakterkluba postavljam novi izazov.
Izazov koji će svakako potaknuti i pospješiti zajednički nam cilj otopiti suvišne masne naslage i oblikovati tijelo.
Auto analizom nije mi puno trebalo da shvati da je mojem višku prije svega uzrok nedovoljno kretanje i nezdrava prehrana u krivo vrijeme.
Zato cure i dečki idemo, vježbancija je slijedeći .. i z a z o v.
Danas vam predlažem nekolko vježbi za kritično zonu –trbušne mišiće .
Prije sve ga da razjasnimo jednu veliku zabludu
Netočno je da ćete vježbama za trbuh odnosno različitim oblicima» trbušnjaka» postići savršeni izgled trbuha.
Vježbe za trbušne mišiće zasigurno će pomoći formiranju mišića no može se desiti da se mišić razvije ispod masnog tkiva odnosno da se vizualno promjena neće promjetiti.
Zašto?
Zato što se masne naslage ne mogu ukloniti bez da se cijeli tijelo ne angažira bilo kakvim aerobnim vježbama.
Kako bismo potrošili višak kalorija i naslage potkožnog masnog tkiva, potrebno je vježbati aerobno. To znači vježbati niskim do srednjim intenzitetom u dužem vremenskom periodu.
Primjeri aerobne aktivnosti su brzo hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, itd., i to u trajanju od 20 do 60 minuta. Na taj način razvit ćete bolju kondiciju i izdržljivost, a u Kombinaciji s vježbama snage, i snagu.
Da bismo vježbe pravilno izvodili trebamo znati i slijedeće :Trbušni mišići dijele se na dvije skupine ravni mišići su oni od prsne kosti do zdjelice i kosi mišići protežu se s bočne strane trupa.
Obije skupine mišića formiramo ciljanim vježbama. tzv . trbušnjacima

VJEŽBE ZA TRBUŠNJAKE

Isprva radite ih u serijama od osam komada .Pri tom obavezno vodite računa da se prije svakako dobro zagrijete od vrata prema dolje i svaku vježbu izvodite pravilno.

Image Hosted by ImageShack.us

nepravilno izvođenje vježbi za gornje ravne mišiće

Nepravilno izvođenje vježbi može prouzročiti neželjene ozljede .Upravo je takvo ovo na slici jer ćete umorivši se potezati vrat rukama i mogućnost ozljede biti će veća.

Image Hosted by ImageShack.us

pravilno izvođenje vježbi za gornje ravne mišiće

Ovako je ispravno izvoditi vježbu biti će vam lakše ako pri tom i pravilno dišete(spuštanje izdah,podizanje udah).

Vježbe za kose mišiće

Image Hosted by ImageShack.us

Izvoditi ćete na način kao na slici no uz malu korekciju suprotna ruka ići će na koljeno ispružena ravno prema naprijed da bi se izbjegle povrede vrata.Ponavljamo osam podizanja i spuštanja na koljeno i zatim promjena na drugu stranu.

Nakon izvedenih vježbi za trbušne mišiće svakako se opustite i dobro istegnite duboko dišući:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Istezanjem ćete spriječiti upalu mišića.

Nadam se da ćete se izazovu suprotstaviti već sutra a na ljeto možda razmišljati o pirceing-gu u pupku diveći se novooblikovanom trbušćiću

Image Hosted by ImageShack.us



I za kraj...sa strane su postavljeni linkovi za tabelu energetskih vrijednosti, koji je ostavila Angie kao i na tabelu zamjena koju inače koriste dijabetičari, a taj link nam je ostavila Rudarka. Tabela je vrlo korisna za sve koji se brinu o svom zdravlju, i vjerujem da će vam biti od pomoći.
Lijep i ugodan dan želi vam

Ledena



NADOPUNA 1.

Obzirom da se tekst nalazi na naslovnici, a napisala ga je naša Lipa Mare, Zaslužuje da se nađe i ovdje. Vezano je uz prehranu i uz zdravlje, pa pogledajte...

NADOPUNA 2.
Sa strane u boksu će uskoro osvanuti link na tabelu mjesečevih mijena, koji nam je poslala Žena sa Balkana. Korisna preporuka za određivanje vodenog dana. Poslužite se.

Ledena



Post je objavljen 09.02.2007. u 09:29 sati.