Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

WHAT THE BLEEP DO WE KNOW!? / KOJI K.... UOPĆE ZNAMO!?


WHAT THE BLEEP DO WE KNOW!? / KOJI K.... UOPCE ZNAMO!?

What the BLEEP Do We Know!? ili What the #$*! Do We (K)now!? ili ti ga po našem prijevodu: Koji k.... uopce znamo!?

Prikazivanje filma Koji k…. uopće znamo!? u hrvatskim kinima počinje 16. veljače 2007 i naša je preporuka da ga svakako pogledate. U p.s. naći ćete neke naznake zašto je film prošao takav put od kada je snimljen i kome sve nije bilo u interesu da se prikaže. Za one koji su:

- na tragu tematika iz npr. knjiga "Polje", "Holografski svemir" i sl.

- pratili teško dostupna, skrivana i osporavana dostignuća vrhunskih znanstvenika

film je koncentrat i prava poslastica.

Ako vam je znanje iz kvantne fizike nepoznato ili nedostatno za ozbiljnije praćenje najnovijih saznanja filmom je to svedeno na minimum. Nije potrebno da znate kvantnu mehaniku da bi shvatili o čemu film govori (za razliku od nekih knjiga).

P.S.

Malo o filmu:

Od prve premijere u veljači 2004. u samo jednoj kino dvorani u gradiću Yelm u saveznoj državi Washington (oko 5.000 stanovnika), film Koji k…. uopće znamo!? pretvorio se u peti dokumentarac po ukupnim prihodima u povijesti SAD, s više od 12 milijuna dolara u prodanim ulaznicama.

Iako su svi distributeri filmova od njega bježali kao vrag od tamjana, producenti su se odlučili sami pokrenuti marketing i distribuciju filma kako bi vlasnicima kinematografa dokazali da postoji potražnja za filmovima duhovne orijentacije koji se obraćaju inteligenciji publike, a ne njihovom najnižem zajedničkom nazivniku.

Iako su ga veći filmski festivali glatko odbijali (Sundance, Berlin, Toronto, Cannes itd.), Koji k…. uopće znamo!? ipak je ušao u konkurenciju pet manjih festivala i sa svakog izašao kao dobitnik jedne od nagrada. Uz potpuno neformalnu kampanju usmenih preporuka to je dovelo do toga da je film na kraju u kinima igrao tjednima pa i mjesecima. Nakon pet mjeseci iznenađujuće visokih rezultata na kino blagajnama, film je privukao pozornost distributerske kuće Samuel Goldwin Films, pa su producenti konačno mogli ugovoriti distribuciju. Osobne preporuke su se nastavile i film je više nego dokazao svoju popularnost (primjerice, u jednom je kinu u Phoenixu prikazivan više od 40 uzastopnih tjedana).

Nakon prikazivanja u kinima, Fox je odlučio preuzeti DVD prava pa se 15. ožujka 2005. pojavilo DVD izdanje Koji k…. uopće znamo!? Film se vrlo brzo popeo na vrh ljestvice najprodavanijih izdanja internet knjižare Amazon.com, te je ubrzo proglašenDVD iznenađenjem godine na Amazonu. Do danas je u SAD prodano više od milijun primjeraka.

Uslijedilo je mnoštvo zanimljivih događanja. Održano je nekoliko konferencija na kojima su sudjelovali govornici iz filma skupa s drugim uvaženim i poznatim osobama iz područja razvoja svjesnosti. Prvo u SAD, a zatim i u drugim zemljama, spontano su počele nastajati BLEEP studijske grupe okupljajući ljude koji nisu željeli da zamisli izložene u filmu zamru i koji su ih htjeli istražiti i raspraviti sa sebi sličnim istraživačima. Bleep studijske grupe i dalje nastaju u cijelom svijetu.

Zatim su izdane dvije knjige, CD s glazbom iz filma te konačno veliko DVD izdanje Koji k…. uopće znamo!? - niz zečju jamu (eng. Down the Rabbit Hole), na kojem se nalaze dvije produljene verzije filma uz više sati dodatnih intervjua.

Nakon što su ga američki novinari prozvali "moćnim filmićem" te "filmom cijepljenim protiv kritike", Koji k…. uopće znamo!? je došao na glas kao prvi pravi proboj u žanru duhovnog filma, a nova ga publika i dalje svakodnevno otkriva.

Sinopsis filma:

Koji k…. uopće znamo!? nova je vrsta filma. To je malo dokumentarni film, malo igrani film, a malo prikaz zanimljivih, vizualnih efekata i animacija kojima je svrha inspirirati gledatelja. Protagonistica filma Amanda, koju igra dobitnica Oskara, gluhonijema glumica Marlee Matlin, doživljava iskustvo Alise u zemlji čudesa kada joj se dosadna svakodnevica doslovno počne rasplinjavati pred očima, otkrivajući nesiguran svijet kvantnih polja skriven iza onoga što smatramo svojom normalnom, svakodnevnom stvarnošću.

Ona se nađe uronjena u vrtlog kaotičnih događanja dok joj likovi koje susreće na toj odiseji otkrivaju dublja, skrivena znanja za koja nije niti znala da ih traži. Poput svakog filmskog junaka, Amanda ulijeće u krizu koja dovodi u pitanje temeljne postavke njezinog života. Ona otkriva da to što je smatrala stvarnošću - o muškarcima, o tome kakvi bi odnosi trebali biti, te kako emocije utječu na njezin posao - uopće nije stvarnost!

Dok Amanda uči kako se opustiti u vlastitom iskustvu, nadvladat će svoje strahove, steći mudrost, te pronaći ključeve velikih tajni svih vremena, a sve na najzabavniji mogući način. Nakon toga više nije žrtva okolnosti već je krenula putem u kojem postaje stvaralačkom silom vlastitog života. Život joj više nikada neće biti isti.

Četrnaest vrhunskih znanstvenika i mistika intervjuiranih u stilu dokumentarca u filmu su poput zbora u grčkoj drami. U vještom filmskom plesu njihove su zamisli međusobno isprepletene stvarajući tapiseriju istine. Misli i riječi jednog člana zbora pretapaju se u misli i riječi drugoga, još više naglašavajući načelo međupovezanosti svega što postoji o kojem film govori.

Članovi zbora su poput božanstava koja žive izvan priče te s Olimpa komentiraju ponašanje likova koje promatraju u dolini. Oni su tu da nam postavljaju velika pitanja znanosti i religije, te tako dijele film na niz činova. Kako se primičemo kraju razlike između znanosti i religije sve više nestaju jer nam je sve jasnije da oba pristupa zapravo opisuju iste fenomene.

U filmu je animacija iskorištena za prikazivanje radikalno drugačijih znanja koja moderna znanost otkriva posljednjih godina. Animirane "priče u priči" prikazuju unutarnje funkcioniranje ljudskog mozga. Luckaste animacije ilustriraju nam najmanju formu svjesnosti u tijelu - stanicu. Dinamični vizualni prikazi uzbudljivo i snažno naglašavaju poruku filma. Pune humora, preciznosti i nekonvencionalnosti, ove su scene ovaj film učinile jedinstvenim u povijesti kinematografije, te vrlo popularnim među publikom.




HKD na Sušaku - PROGRAM VELJAČA 2007.
---------------------------------------

dan sat naslov zemlja režija uloge

9-vlj 19:00
20:45 Heroji neba USA/Fr Tony Bill Jean Reno, James Franco
17:00 Gavran (1943) Franc Henry-Georges Clouzot Pierre Fresnay, Ginette Leclerc

10-vlj 18:45 Heroji neba USA/Fr Tony Bill Jean Reno, James Franco
21:10 Heroji neba USA/Fr Tony Bill Jean Reno, James Franco
17:00 Propusnica (2002) Franc Bertrand Tavernier Jacques Gamblin, Denis Podalydes

11-vlj 19:00
20:45 Heroji neba USA/Fr Tony Bill Jean Reno, James Franco




Post je objavljen 09.02.2007. u 08:01 sati.