Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

NONG KHAI I OKOLICA (Dan 30 – 6. veljače 2007.)

Nong Khai je tipičan pogranični gradić. Nekoliko putničkih agencija koje nude izlete u Laos i vize za Laos (iako se za USD 35 one lako mogu dobiti i na granici), restorani i to je sve. Lako ga se prođe u par minuta, još brže ako unajmiš motor što mi i činimo za 200 bahta za 24 sata. Vraća se sutra do podneva. Dobra stvar u Tajlandu je da za vožnju motora nije potrebna nikakva vozačka dozvola pa se svi odlučuju za najam motora i vožnju po okolnim selima uz Mekong. Motor je Honda, 100 kubika.
Vozimo se najprije do tzv. Mosta prijateljstva koji preko Mekonga povezuje Tajland i Laos, a potom napuštamo Nong Khai i krećemo, malo uz Mekong, malo po unutrašnjosti, prema selima u okolici grada. Ceste su gotovo savršene, što se više udaljavamo od Nong Khaija to je prometa manje pa možemo voziti i 100 km/h. Moja najveća brzina je bila 90 km/h. Sela su smještena uz prometnice. Kuće su im uglavnom drvene, većina je slično kao u Kambodži podignuta na stupove. Izmjenjuju se rižina polja i polja zasađena nekim drugim kulturama (mislim da prepoznajem duhan), a tu su i uvijek nezaobilazne kokosove palme. Primjećujem da su ona polja bliža Mekonga puno zelenija. Putem se nekoliko puta zaustavljamo ne bismo li jeli u selima. Gdje god da stajemo svuda smo lijepo pozdravljeni, a hrana odlična. Tradicionalna juha s rezancima, povrćem i piletinom; svježi ananasi; nekakav čips punjen mesom i porilukom koji se poput meksičkih tacosa umače u umak (daju nam neki slatki i blago ljuti). Vozimo se do malo iza sela koje se zove Si Chiang Mai, a zatim se odlučujemo vratiti u Nong Khai kako nas ne bi uhvatio mrak na cesti. Danas smo ukupno napravili oko 180 km, 90 u odlasku i 90 u povratku.
Navečer se odlučujemo malo folirati pa odlazimo na motorima po palačinke. Jučer smo govorili da bismo danas probali i famoznu ribu iz Mekonga, ali nakon što smo danas popodne vidjeli gdje se uzgaja, odmah smo odustali od nakane. Naime, riba se u kavezima uzgaja u plićaku Mekonga, iznad kaveza se nalaze kokoši koje seru u kaveze s ribom i ribe to slasno pojedu i tako se goje. Mislim da riba u kontinentalnom dijelu Tajlanda ne dolazi u obzir.

Post je objavljen 08.01.2007. u 23:32 sati.