Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Pivo dana! Budweiser Budvar Premium Dark Lager!

Image Hosted by ImageShack.us
Imena li...

Uz sve to napominju još da je riječ o Originalu! O sporu koji se vodi između Češkog i Američkog Budweisera i nelogičnostima koja prate tu situaciju pisao sam već ranije pa se ne ću na to vraćati. O tome čitajte tu!

Crni Budvarov lager tek je od nedavno na našem tržištu. Naravno da se medijski sve to fino prati i reklamira pa reko da vidimo što nam to oni nude.

Ajmo redom ko ranije...

Kruna: Kruna ovog lagera je sasvim solidna. Razlog tome krije se u činjenici da je posrijedi crno pivo koja po defaultu imaju stabilniju krunu.

Boja: U deklaraciji navode da je riječ o crnom pivu. S time se slažem, boja je sasvim u skladu s deklaracijom. Prvi plus za Crni Budvar.

Miris: Miris ovog piva nagovješćuje puno. Pečeni slad fino dolazi do izražaja i dominira mirisnom komponentom, točno onakav kakav treba bit. Gorak, podsjeća na gotovo dimljeno pivo, što je u skladu sa dodatkom zapečenog slada. Novi plus.

Aroma: Da podsjetimo, crna piva proivode se sa dodatkom zapečenog slada koji se prži gotovo do paljenja. Takav slad je izrazito gorak i dodaje se u manjim količinama u pivo te se obavezno mora kompenzirati sa ostalim tipovima slada.

U deklaraciji navode da se u procesu proizvodnje koristi svijetli, minhenski, karamelni i prženi slad. Sve u skladu s pravilima struke. Svijetli i minhenski kao blijedi sladovi koji služe davanju slatkoće i punoće. Karamelni za još punoće, boje i malo arome. Te najbitniji za crno pivo prženi slad koji daje tipičnu gorku aromu i crnu boju. Gorčina je prisutna i to nitko ne može osporiti. Pivo ostavlja dojam dimljenog piva, barem od početka.

S vremenom blijedi. Bi, a nebre. After taste je prerazvodnjen. Raspline se sva početno potaknuta nada. Ko da ishlapi. Malo sladnosti ostane i podsjeća na popijeno pivo, ali ne dovoljno. Da pojasnim, od silnih vrsta slada koje su ubacili u pivo, ostaje osjećaj da upravo ono što slad mora dati nedostaje, a to su punoća i sladna slatkoća. Taj mu minus poništava prva dva, manje važna. Još jedna stvar, ako pričekate predugo s ispijanjem, na kraju pivo gotovo da izgubi čak i gorku karakteristiku, a zaostane samo blijedi otisak nečeg što ste pili u početku. Vele da ga treba servirati hladno. Slušajte njihov savjet i popijte ga hladno i brzo, na taj način ne će vas stići razočarati!

Ukratko: Možda je letvica očekivanja bila previsoko postavljena, no razlog tome su inače vrhunska češka piva. Svakako zaniljivo pivo za popit. Preporučam ga svakom, no na kraju ostaje osjećaj razočaranja. Pivo s jako puno neostvarenog potencijala. U ovom ću se slučaju držati bolje svijetlije varijante, a kad dođu crna na red tu ću potrebu zadovoljiti drugim pivama, primjerice Tomislavom, koji je uzgred budi rečeno neusporedivo bolji!

Jesmo li opet naučili nešto novo?
Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo.
Cheers
smokin


Post je objavljen 03.02.2007. u 00:00 sati.