Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Župni list MILJEVCI;slika bez tona

Prvi broj župskog lista župe Miljevci imenom "MILJEVCI" (e ovo je tribalo znat) izašao je 1977.g. na Božić.Pokretač oliti začetnik i glavni urednik bio je tadašnji (legandarni)župnik fra Vinko Prlić.On je već i njegovim prijašnjim župama uređivao i pomagao u uređivanju sličnih časopisa(u Metkoviću župni list"Iskra,u Sinju "Žarište),tako da je našao zgodnim da isto napravi ovdje na Miljevcima.
List je pratio crkvena i svjetovna zbivanja u našoj župi,uz pregršt zanimljivih članaka vezano za sve domene života;povijesti,geografije,znanosti,poezije, i to sve na jedan jednostavan i razumljiv način.I sve to prožeto jednom duhovnošću i božjom riječi.

Ne treba uopće govoriti koliki je bio uspjeh prvog,a i narednih brojeva što su slijedili i to dvaput godišnje;za Uskrs i za Božić.Narod je bio oduševljen.Na stvaranju list osim župnika sudjelovalo je osim djece i puno stručnih suradnika rodom s Miljevaca,ili samih Miljevčana,kao i fratara iz drugih župa ili rodom s Miljevaca.
List je postao jednim znamenom iliti brendom prepoznavanja Miljevčana širom svijeta.Nema onog ko s ponosom nije govorio o svojim "Miljevcima".
I tako su nakon što je fra. Prlić napustio župa ,na njegovim temeljima su nastavili drugi župnici;fra. Branko Mijić,fra Frano Mirković,da bi neko vrijeme prestao izlaziti(od 1986-1998),dijelom zbog rata,ali i zbog nezainteresiranosti fra. Bernardina Vučića koji se izgleda nije vidio u toj funkciji.Na sreću 1998 ponovno nam se vraćaju naši Miljevci zaslugom fra. Ante Vukušića ,da bi isto nastavio fra. Žarko Maretić,a i sadašnji župnik fra. Nediljko Jukić.
Svi oni zaslužuju jedno veliko hvala kao i svi suradnici lista Miljevci,a to je duga lista.Treba još istaknuti da se je list financirao dragovoljnim prilozima vjernika.

E ,a sad ja.Uočljivo je da se od prvog broja pa naovamo,list Miljevci smanjivao,oliti stanjivao.
I umjesto da se zbog razvoja tehnologije,i sve više školovanih ljudi s Miljevaca,list kvalitetom i kvantitetom popravljao i obogaćivao ono obratno.Eto ti ga na,oli nu te na.
Očito je da list počiva na entuzijazmu ili ne-entuzijazmu par ljudi,ili jednog čovjeka –u ovom slučaju župnika.
Mislim da bi rješenje bilo da se pokuša motivirati što više naših župljana jer svako ima nešto za reći ,bilo pričom,pjesmom,nekim stručnim savjetom.Ali netko mora to pokrenuti.Sad ako neće,šta onda.
Onda će list Miljevci imati 17-20 stranica i najinteresantije će mu biti korice od Mladena Veže.
Dovoljno je pogledati uratke sličnih izdanja iz Siverića i Promine,čovjek se treba uznojiti dok sve pročita.

Faljen Isus i Marija



Post je objavljen 29.01.2007. u 19:43 sati.