Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Seopyeonje

Ovog tjedna sam svaki dan pogledao po jedan korejski film, sve uglavnom vrlo nove (iz 2006.-e), a danas sam pogledao jedan malo stariji film iz devedesetih koji je bacio u sjenu sve ostale. Radi se o jednom od najboljih korejskih filmova upće koje sam pogledao iako se sigurno neće svidjeti svima. No prvo da spomenem ostale filmove koje sam pogledao i da ih ocjenim od jedan do deset. Ispod imena tih filmova možete vidjete malene slike postera prvih četiriju filmova, a na kraju cijelog teksta veću sliku postera filma Seopyeonje.

Daisy - 8
Maundy Thursday - 9
Some - 7
Live Good - 6
Righteous Ties - 8
Seopyenje (A Sad Song) - 10


Image Hosted by ImageShack.us

Seopyeonje je režirao Kwon-taek Im, jedan od najpoznatijih korejskih redatelja koji, ako sam dobro razumio, iza sebe ima stotinjak filmova. Gledao sam, naime, u jednom dokumentarcu kako je nedavno snimio svoj jubilarni stoti film. Glavni glumci su Myung-gon Kim (Youbong), Jung-hae Oh (Songhwa) i Kyu-chul Kim (Dong-ho). Film je drama, a pun je tradicionalnih korejskih pjesama poznatih kao Pansori. Priča filma smještena je u 50.-te godine prošlog stoljeća, a otkriva se kroz flashbackove u prošlost.

Radnja filma je sljedeća: Dong-ho traži pjevačicu Pansorija Song-hwa s kojom je odrastao kao brat iako nisu imali zajedničke roditelje. Odgojio ih je učitelj Pansorija Yu-bong koji ih je usput tjerao na žrtve u svrhu usavršavanja Pansorija. Dong-ho se pobunio i pobjegao, Song-hwa je ostala. Ubrzo je izgubila vid, ali je na kraju savladala umijeće pjevanja. U posljednjoj sceni filma brat je susreće i bez predstavljanja traži od nje da pjeva, a on će je pratiti bubnjem koji obično prati Pansori pjevanje. Pjavali su cijelu noć i na kraju se bez riječi rastali, ali je tuga koja ih je cijelog života pratila, konačno nestala.

Kad film završi, kad se izlistaju slova svih glumaca i ostane samo crna slika, glazba Pansorija nastavlja svirati iako je on u filmu suočen s izumiranjem pred sve popularnijom zapadnjačkom glazbom. Puno predivnih pejzaža i pjevanja posebna su obilježja filma. Netko tko ne voli ovakav stil pjevanja, sigurno neće pogledati film do kraja, ali oni koji će imati strpljenja, vidjet će da im se isplatilo, čak i sad kad sam otkrio kraj filma pretpostavljajući da s ovim filmom nikad nećete doći u dodir.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 27.01.2007. u 21:07 sati.