Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

Još se krade šljunak iz prološkog polja

Već više od 30 godina iz Prološkog polja protuzakonito se odvozi šljunak, a nitko još ne snosi posljedice.

Kad se iz polja odveze šljunak, ostanu rupe koje su idealno mjesto za ilegalno odlaganje otpada. Divlja smetlišta, na žalost, kriju nečiju “crnu rabotu”, a uz to su i leglo zaraze jer “čuvaju” trupla životinja i iznutrica od kojih se širi nepodnošljiv smrad stotine metara uokolo.

I dok nas u Općini Proložac uvjeravaju da su zatražili zabranu krađe rudnog bogatstva, pijesak i dalje “odlazi”. Javna je tajna, kako ističu Proložani, da su se prije nekoliko godina od privatnih osoba kupovale parcele zemlje za nekoliko tisuća njemačkih maraka da bi se zatim iz njih izvozio šljunak. Na tome se zarađivalo i do 20 puta više nego što je iznosila cijena parcele.

Iako Zakon o rudarstvu strogo i precizno propisuje način na koji se može eksploatirati rudno polje u Prološcu, očito ga nitko ne poštuje. Uz elaborat o istraživanju, odobrenje za eksploataciju polja, rudarsku koncesiju, građevinsku dozvolu i sanaciju nakon eksploatacije, ostaje tek činjenica da svega toga nema. Čini se da nema čak ni kazne jer iako se kreće od 40 do 250 tisuća kuna, nitko nikad nije bio kažnjen.

Prološki se šljunak 90-ih godina najviše koristio za gradnju kanalizacije, telefonije i vodoopskrbe te nasipanje putova po cijeloj Imotskoj krajini. Procjenjuje se da je iskopano otprilike dva milijuna prostornih metara šljunka čija je vrijednost veća od 40 milijuna kuna. Općinska vlast pokazala je dobru volju za rješavanje tog problema te nezakoniti odvoz šljunka prijavila Državnom inspektoratu i policiji.

- U općinskom prostornom planu ni prije, a ni sada ne postoji nikakav kamenolom, odnosno polje za eksploataciju mineralnih sirovina. To je samo poljoprivredno zemljište. Općina je učinila sve što je trebala da bi se zaustavio ilegalni odvoz šljunka, a sada je na državnim institucijama da odrade svoj dio posla - rekao je načelnik općine Proložac, Mate Lasić.
Za sanaciju divljih smetišta 10 puta više novca od predviđenog
Na upit gdje su, među ostalim, utrošene 242 tisuće kuna, a predviđeno je bilo samo 25 tisuća za Program zaštite okoliša u 2006., načelnik je odgovorio da nije riječ samo o divljim odlagalištima otpada u Prološkom polju.

- Uz samu cestu, ali i po okolnim mjestima, svakodnevno niču divlji deponiji. Taj je novac utrošen upravo za njihovu sanaciju - rekao je Lasić. Općina Proložac zatražila je i od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost određena sredstva za sanaciju divljih odlagališta otpada u ilegalnim iskopima.





Post je objavljen 26.01.2007. u 11:11 sati.