Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klokotrist

Marketing

Popečci, slani, "naši" i slatki, "strani"

Popečci, slani, naši


2 dl kiselog mljeka, 1 dl vrhnja 12%, 3 jaja, ulupati s mineralnom vodom (otprilike, tako da vam ne ostane previše za 'pitino dijete'), dodati morsku sol, svježe mljeveni papar i omiljeno sušeno začinsko bilje.

Ovo bi trebalo biti dostatno za štrucu kruha ne stariju od 2 dana. Štrucu treba nasjeći na oko 12 feta. Fete ne treba "namakati" u smjesi jaja i mlijeka i vrhnja, već samo umočiti na desetak sekundi. S pomoću žlice i, eto, prstiju, što ćemo.

Pržiti na maslinovom ulju dok popečci ne postanu zlatnožuti.

I takvi popečci su dovoljni da se čovjek naruča kao car uz bijelu kavu, a uz dodatak mladog kravljeg sira ili fete ili pak starijeg zrelog sira, ili - eto luksuza - uz plošku edamera ili - eto još većega luksuza - tanku plošku starog kozjeg sira - eto obroka na kojem bi pozavidio i kuhar na nečijem dvoru.
Pa još sitno kosani peršin, mladi luk, rotkvice i paprika (svježa ili ukiseljena)...
Onda umjesto bijele kave može i koji deci Malavazije.

Eh da, što ćemo s pitinim djetetom? Ako ostane što od smjese mlijeka, vrhnja i jaja te mineralne vode (pretpostavljam da će sladokusac dodati uspu i još malo vrhnja), onda se u ta ionako već začinjenu krasotu umiješa malo mrvica koliko da se može napravi vegetarijanska "faširka" te se isprži onako tužna, usamljena na tavi...

Popečci, slatki, malo strani malo naši


Pakiranje vrhnja za kavu ulupati s 2 jaja, dvije vrećice vanili-šećera i tri žlice šećera.
Narezati slatko kupovno pecivo - ne starije od par dana, jer našim starim krušnim proizvodima možete ubiti čovjeka - te ga, ovisno o suhoći, držite u smjesi vrhnja i jaja koliko da upije a d se ne raspadne. Za ove popepke može poslužiti i zaboravljeni okrajak kakvog blagdanskog kolača s kandiranim voćem.

Pržiti u tavi na dvije trećine maslaca i jednoj trećini suncokretova ulja (ipak!).
Odmah posuti cimetom (tko voli, može odmah prosijati i malo šećera u prahu).
Kompot od višanja bi dao "strani" ugođaj, a može se poslužiti i bilo koji džem.

Bijela kava (i to s Franckovom cikorijom) je obavezna!

Dobar tek!i

Post je objavljen 23.01.2007. u 10:30 sati.