Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/findingmyself

Marketing

Ibogain - prirodni lijek protiv...

U novinama sam jednom naišao na vrlo zanimljiv članak o ibogainu, pa sam, inspiriran za ovaj post, potražio na internetu dodatne informacije... Što je ibogain, kako se koristi, koja je njegova nevjerojatna značajka, i još mnogo toga saznati ćete nastavite li čitati...

Ibogain je dugotrajni halucinogen koji se dobiva iz korijena biljke iboge(Tabernanthe iboga), koja raste u zapadnoj Africi. U tradicionalnoj afričkoj kulturi(odnosno, religiji), koristi se u različitim ritualima(inicijacije, plemenski plesovi), a uzima se žvakanjem korijena iboge.
Na Zapadu, obično se koristi u obliku finog bijelog praha ili laboritorijski sintentiziranog, ili kemijski ekstraktiranog iz korijena iboge.
Zašto se uopće koristi na Zapadu? Jer u njegovoj upotrebi postoji nešto što u novije vrijeme privlači sve veću pažnju znanstvenika.
Koliko god to nevjerojatno zvučalo, istraživanja pokazuju da ovaj prirodni lijek ima velik potencijal u liječenju ovisnosti o heroinu, kokainu, cracku, metadonu, alkoholu, a prema nekima, čak i cigaretama.

Djelovanje
Jedna jedina doza ima tipična tri efekta koja se koriste u liječenju ovisnosti o drogama.
Prvo, uzrokuje kompletno uklanjanje ili ogromno smanjenje simptoma apstinencijske krize (u 90% slučajeva), tako omogućujući relativno bezbolnu detoksifikaciju tijela. Drugo, o čemu svjedoče mnogi ovisnici, a znanstvena istraživanja potvrđuju, je smanjenje želje za uzimanjem droga neko vrijeme nakon tretmana ibogainom, obično između jednog tjedna i nekoliko mjeseci (u 60% slučajeva). I, na kraju, psihoaktivna priroda tvari (u većim dozama može uzrokovati stanje nalik sanjanju na više sati) pomogla je mnogima da shvate i riješe probleme koji stoje iza njihove ovisnosti (u 30% slučajeva)...
Ibogain se može lako dati, u obliku kapsule, a sam uopće ne izaziva ovisnost!
To je, u biti, jednokratni lijek koji se, korišten u klinici s odgovarajućim nadzorom pacijenta, do sada čini siguran za upotrebu.
Iako je rijetko da pojedinac stalno prestane uzimati droge samo zbog jedne jedine doze ibogaina, kao početna faza u cijelom rehabilitacijskom programu ova tvar bi mogla ponuditi mnogo.
Otkriće da može izliječiti ovisnost o drogi obično se pripisuje Howardu S.Lotsofu – bivšem ovisniku o heroinu iz New Yorka koji je uzeo ibogain 1962. godine, vjerujući da se radi o novoj drogi, ali, 30 sati kasnije, odjednom je shvatio da nije osjećao želju za heroinom.
Eksperimentiranjem na prijateljima ovisnicima otkrio je da je taj učinak uobičajan.
Ibogain je dozvoljen u medicinskim istraživanjima za tretiranje ovisnosti u SAD-u već početkom devedesetih, no problemi s financijskom podrškom usporavali su (i još uvijek usporavaju) njegov razvoj, pa sve do danas ostaje nerazvijen i nedostupan većini ovisnika u cijelom svijetu. Postoji nekoliko privatnih klinika koje su većinom smještene oko Kariba i Mexica, koje nude tretman ibogainom za cijenama od oko Ł4,000, a u Europi neki laici nude nižu cijenu tretmana, bez medicinskih klinika.
Uz to, ibogain, ili u čistom stanju ili kao ekstrakt biljke, postao je dostupan preko nekih amaterskih izvora na internetu.
Ima legalan status u Engleskoj, i velikom dijelu svijeta, kao eksperimentalni, neslužbeni lijek, i zbog toga posjedovanje ibogaina nije prekršaj, iako bi distribucija mogla biti kažnjiva zakonom. Kao tvar, zabranjen je u nekim zemljama(čak i samo posjedovanje), uključujući SAD, Švicarsku, Švedsku i Belgiju.

Pitate se zašto se ibogain zapravo još službeno ne koristi u liječenju ovisnika o drogi? Od njegovog otkrića, kroz povijest, bilo je mnogih problema. Osnovana je kompanija koja je radila na liječenju ovisnika ibogainom, ali zbog administrativnih problema između te kompanije i Sveučilišta u Miamiju, gdje je djelovala, zaustavila je kliničko liječenje ibogainom, koje je bilo odobreno. U pitanju nije uopće bila sigurnost korištenja ibogaina. 1995. godine, nakon nekoliko godina naglog interesa za ibogain, komitet za odobrenje ibogaina u NIDA-i (američki nacionalni institut za zloupotrebu droga) odlučio je uvelike smanjiti istraživanje tvari. O pravom razlogu tog postupka samo možemo nagađati...
Iako je vrijeme odmicalo, nije se mnogo poduzimalo oko korištenja ove tvari u liječenju... I tako je do danas...
Posao s drogom danas je vrlo razvijen u svijetu, radi se o razvijenim mrežama u kojima ponekad sudjeluju i političari, zastupnici cijelih država.. To je posao u kojem se vrte milijuni... A što bi se dogodilo da se to sve prekine zbog jednog jedinog lijeka? Koliko bi novca određeni ljudi na visokim položajima izgubili, što mislite? Eto, takav je današnji svijet...
Iako je očajnički potreban milijunima ovisnika diljem svijeta, ibogain danas nije mnogo bliže da postane dostupniji...

Post je objavljen 24.01.2007. u 14:35 sati.