Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/lelana

Marketing

LIČKI RUČAK

KUPUS I MESO
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
1,5 kg kiselog kupusa
1 kg suhog mesa
200 g suhe slanine
1 kg krumpira

Priprema:
Glavicu kiselog kupus isijecite na rezance. Suho meso i slaninu na deblje ploške. U lonac stavljajte red kupusa, red mesa i tako dok ne potrošite sve namirnice pazeći da red završite slaganjem slanine. Nalijte sa malo vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 3-4 sata. Pred kraj kuvanja dodati žlicu svinjske masti. Posebno skuvajte oguljeni krumpir u blago zasoljenoj vodi. Ocijedite i poslužite uz kuvani kupus i meso.

GRAH I KUPUS
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
30 dag graha
1 kg kiselog kupusa-ribanog
1 veća glavica luka
3-4 zrna češnjaka
5 dag slanine
list lovora
1 žličica crvene paprike
soli i papra
po želji suha rebra ili kobasice

Priprema:
Grah namočite dan ranije i pustite da nabubri. Odlijte vodu u kojoj se namakao, dolijte novu i stavite ga kuhati.
U međuvremanu nasjeckajte luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti dodajte crvenu papriku i na to kiseli kupus.
Promješajte i podlijte sa šalicom vode, dodajte lovorov list.
Neka se kupus polako dinsta.
Sitno isjeckajte češnjak i slaninu pa ih još zajedno skroz usitnite i dodajte ga kupusu.
Kada je grah skoro kuhan dodajte ga kupusu i sve dobro izmješaje.
Stavite još u lonac suhog mesa ili kobasica i sve zajedno kuhajte na
laganoj vatri oko sat vremena.


RIĆET (grah sa ječmom)
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
30 dag graha
10 dag ječma
3-4 zrna češnjaka
5 dag slanine
Malo rebara ili slanine
Sol i papar
Mast i brašno za zapršku
Malo crvene paprika

Priprema:
Grah namočite dan ranije i pustite da nabubri. Odlijte vodu u kojoj se namakao, dolijte novu i stavite ga kuhati.
Dodajte sitno nasjeckani češnjak i oprani i očišćeni ječam, slaninu, kobasice ili rebra. Za vrijeme kuhanja doljevati toplom vodom.
Pred kraj kuvanja napraviti zapršku od masti, brašna i paprike i sjediniti sa jelom. Još malo prokuvati. Začiniti soli I paprom. Ovo jelo je jako ukusno jesti sa domaćim kruhom ili palnetom I salatom od kiselog kupusa.


ŠNICLE
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
juneće (goveđe) meso od buta isječeno na šnicle
veza peršunovog lista
par češnjeva bijelog luka
jaja za pohanje
mrvice

Priprema:
Juneće (goveđe) šnicle posoliti, posuti mrvicama i lagano izlupati tučkom sa obje strane, povremeno dodajući po malo mrvica. Šnicle umakati u umućena jaja, pa u mrvice i ispržiti na ulju. Redati ih u vatrostalnu zdjelu i posipati sitno sjeckanim peršunovim listom i bijelim lukom.
Kad se slože sve šnicle, naliti juhom ili ako nemate juhu staviti u posudu vodu da provri i dodati jednu žlicu vegete i naliti šnicle da ogreznu.Zapeći u pećnici oko pola sata i služiti uz krumpir pire ili pečeni krumpir.


SARMA
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
ribani kupus
mješano mljeveno meso (svinjsko i juneće)
kapula, mrkva
2-3 zrna češnjaka
šalica riže
jaje
vegeta, sol, papar, crvena paprika
malo brašna i mast za zapršku
dimljena rebra i slanina

Priprema:
Odvojiti listove kupusa i oprati ih. Isjeckati sitno kapulu i mrkvu i prodinstati na masti. Dodati mljeveno meso i izdinstati ga. (neko ovu fazu pripreme sarme preskače tj. ne dinsta meso. Ja da. Meni je tako pripremljena sarma mnogo ukusnija. Dakle to vam ostavljam na volju) Ohladiti meso i u ohlađeno dodati jaje, isjeckan češnjak, očišćenu rižu, malo vegete, soli, papra i crvene paprike. Sve dobro izmješati. Uzimati žlicom po malo smjese, stavljati na list kupusa i uviti sarmu. Napraviti blagu zapršku sa malo brašna, masti i crvene paprike. Naliti tople vode i na dno staviti red ribanog kupusa, pa red sarmi, red ribanog kupusa, pa red dimljenog mesa, red kupusa, red sarmi i završiti sa ribanim kupusom. Naliti toplom vodom i sve krčkati oko 4 sata.


PEČENA JANJETINA

Image Hosted by ImageShack.us
Pored one klasične janjetine na ražnju, koja je priznaćete pravi gurmanski užitak, u ličkoj kuhinji sprema se i janjetina pečena u roli (reru ili pećnici) što je mnogo jednostavnije za pripremu u kuhinji. Ražanj je zahtjevniji.Traži prostor.

Potrebno je:
oko 2,5 kg janjećeg buta
100 ml ulja
sol
malo vegete
malo piva

Priprema:
Meso oprati, prosušiti i natrljati soli i vegetom. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem. Doliti 100 ml vruće vode i sve pokriti folijom. Peći na 190 supnjeva oko 90 minuta. Povremeno prelivati pečenje sopstvenim sokom. Pred kraj pečenja skinuti foliju I preliti meso sa malo piva kako bi dobilo zlatnožutu koricu I boju.
Ovako pečeno meso služi se uz pečeni krumpir koji se može peći zajedno sa mesom kada je ono napola pečeno.


DOMAĆI KRUH
Image Hosted by ImageShack.us

Potrebno je:
1 kg brašna
0,5-0,6 l vode
0,02 kg kvasca;
0,02 kg šećera
0,03 kg ulja
0,02 kg soli

Priprema:
Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac i umjesiti tijesto. Ostaviti oko 30 - 40 minuta da naraste, zatim ponovno malo premjesiti, oblikovati željeni oblik, staviti u posudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.
Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u roli na temperaturi 200 – 220°C oko
40 minuta.
Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2 sata

Post je objavljen 19.01.2007. u 23:46 sati.