Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iviupragu

Marketing

GRONSKO oliti Europa po češki

"Gronsko je část Danska." veli prof. Šatava na predavanju o etničkim manjinama u Europi. Ok, kužim, Gronsko je dio Danske. "V roce 1953. dostalo určitou míru uvnítřní autonomie." Aha, i to kužim, dobilo je određenu mjeru unutarnje autonomije. "V roce 1979. formuje se Gronská národnost, takže, máme Groňané." Dobro, dakle formira se narodnost, Gronjani, ok... WHATAFUCK JE GRONSKO?????
I tak ja uredno slušam predavanje i radim si bilješke, i cijelo vrijeme skoncetrirano slušam neće li prof. Šatava reći nešto poznato nebih li shvatila što je to Gronsko. Nakon 20 minuta odustajem, dižem ruku i pitam. Učionica zaori gromoglasnim češkim smijehom, a profesor se nasmije i veli: GRENLAND. Hvala! Idemo dalje. "V Kodňi žiji různe etnické menšiny." Pišem, u Kodnju žive razne etničke manjine. Baš sam se spremala dignut ruku kad me Šatava pogleda i kaže: KOPENHAGEN. Odlično. Hvala! I da ne duljim, naše se predavanje pretvorilo u prijevodnu tjelovježbu: ja sam stalno dizala ruku a Šatava prevodio. Rakousko - Austrija, Vídeň - Beč, Řecko - Grčka, itd, itd, itd...

Hvala!

Danas sam cijelo prijepodne provela u gradu tražeći kartu Europe. Svaka knjižara ima autokarte koje mi tete iz knjižare uredno poslažu na pult i počnu otvarati, iako sam im već rekla da mi treba OBIČNA karta Europe jer me stvarno ne zanima kako najbrže stići iz Burnasa do Hrodne, ili iz Pskova do Kotke. Napokon nalazim nekakve male karte i kupujem odmah dvije, političku i vulgaris. Ajde, bar su države napisane na češkom. Doviđenja.Hvala!

I sad već evo od 3 popodne učim češki zemljopis. Pa ako mi je netko slučajno zna što je Doggerská lavice, Norská pánev ili Svatojiřský průliv, slobodno se može javiti. Hvala!

Post je objavljen 19.01.2007. u 18:05 sati.