Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/didarogo

Marketing

naslov znate

2. POGLAVLJE

Sumrak ili zora Bogova ?
Svećenički stalež određuje moralni kodeks ponašanja čovjeka od pamtivjeka. I u najprimitivnijim društvima ta je uloga zastupljena i neprijeporna. U društvima koja su imala najidealniju proporciju između znanstveno-tehnološkog i društveno humanističkog razvitka, onom egipatskom, primjerice, ta je uloga izuzetno naglašena. Pa i u onim oblicima državne organizacije koje su se smatrale i nazivale ateističkim, dakle, raznim oblicima komunističkih diktatura dvadesetog stoljeća, preuzimali su razni komesari, sekretari, narodni vođe i slični, ulogu koja je zapravo oduvijek pripadala duhovnicima.
Kod pokreta na ljevici koji nisu bili pod komunističkom kontrolom, primjerice anarhistah, ta je nota bila još izraženija. Durruti je kazao u svom čuvenom intervjuu za sovjetske novine kako su oni organizirali štrajkove «samo iz solidarnosti». Hugh Thomas u svojoj studiji o Španjolskom građanskom ratu spominje kako je neki anarhist grdio dječaka što krade namještaj iz bogataške palače umjesto da ga razbije. Malraux, pak, opisuje seljake koji su radije zapalili crkvu nego da je pretvore u školu ili neku drugu javno korisnu zgradu. Zanimljiva raspra koja na kraju završava zaključkom seljaka da «čovjek iz grada to ne može razumijeti». Španjolska crkva bila je prva u progonu i denuncijaciji po selima koji su obično za posljedicu imali smrt stotina seljaka. Radničko – seljački pokret u Španjolskoj, imao je dosta značajki duhovnog pokreta.(1)
Može se reći da je ono što nazivamo «radničkim pokretom», onog časa kad je od ludističkog bijesa, prešao u pravi pokret, nužno trebao i morao stvoriti neku ideologiju. Čak i da je on sam nije stvarao, stvarala se ona sama, jer je to neizbježan proces.
No, ono što je izuzetno bitno za razumijevanje društvenih odnosa koji nastaju u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i dalje se razvijaju kroz dvadeset i prvo, odnos je čovjeka i boga, Čovjeka i Boga ili Ljudi i Bogova.



p.s. ispričavam se svima koji mi ostavljaju komentare (ne)srećom nema ih baš puno meni iz nekog razloga to više nikako ne uspijeva učiniti samo se onaj cirkular vrti do besvjesti uzalud


Post je objavljen 15.01.2007. u 23:06 sati.