Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moneyisthebest

Marketing

Italija zabranila mršavice na pistama


Mnoge države su se odlučile protiv izgladnjivanja boriti zakonskim zabranama. Iznimno mršavi modeli više neće moći šetati ni talijanskim modnim pistama.





Talijanska vlada i modni moguli rade na manifestu koji bi trebao stati na kraj vladavini ultra-mršavih maloljetnih manekenki modnim pistama.

Pritisak na modnu industriju sve više raste. Od nje se traži da počne promovirati zdraviji izgled.

Nakon što je Španjolska u rujnu na Madrid fashion showu zabranila nastupe modelima koji nemaju određenu težinu, Argentina, a kasnije i Brazil pridružili su se toj kampanji kako bi osigurali da modeli ne budu mlađi od 16 godina i premršavi.





Moćna Milanska modna industrija prva je odbila apel da se pridruži ovoj kampanji. Šef Nacionalne modne komore, Mario Boselli, koji predstavlja velika imena modne industrije, kao što su Armani, Versace i Prada, na to je rekao kako bi se ''možda moglo za svaku stotu djevojka reći da je premršava.''

Ali talijanski ministar za mladež Giovanna Melandri ne misli tako, i odlučio je da se Italija mora pridružiti ovoj inicijativi.

''Italija ima jako važnu ulogu u svijetu mode, tako da bi mi trebali poslati snažan signal ostalima'', rekla je Flaminia Spadone, pomoćnica ministra.

Manifest će biti objavljen prije početka Milanskog modnog tjedna u veljači.





''Voljela bih da modne kuće, modne agencije, fotografi i svi koji rade u svijetu mode potpišu ovaj manifest. To bi bilo dobrovoljno, ali nadležna tijela bi mogla odlučiti da uvedu sankcije za one koji ga odbiju potpisati, tako što bi im zabranila nastupe na modnim revijama'', dodala je.

Bosseli kaže da će svi modeli morati proći medicinski pregled kako bi se utvrdila njihova težina i genetski utjecaji na tjelesnu građu.

Mršavice su zavladale modnim pistama početkom 90-ih kada se na sceni pojavila Kate Moss.

Iako su razni liječnici i sociolozi upozoravali na njihov androgeni izgled, koji je uglavnom bio posljedica gladovanja ili se radilo o iznimno mladim djevojkama (djevojčicama), snažne kritike su krenule tek nakon smrti brazilske manekenke Ane Caroline Resto uzrokovane komplikacijama izazvanim dugotrajnim gladovanjem.




''Nećemo imati stroga ograničenja na indeks tjelesne mase kao što imaju u Španjolskoj'', rekao je Boselli.

Ali njegova pomoćnica je dodala kako bi ministarstvo voljelo slijediti španjolski model i da bi se modelima sa tjelesnim indeksom ispod 18.5 trebali zabraniti nastupi na revijama zbog njihovog vlastitog zdravlja.

Dosta je bilo mršavica

Na Fashion Weeku u Madridu po prvi puta dogodilo se izopćenje premršavih manekenki, što je u svijetu mode izazvalo burne reakcije. Hoće li Naomi Campbell i njoj slične ostati bez posla?


Nakon javnog protesta zbog pretjeranog utjecaja mršavih manekenki na mlade žene i djevojke te sve većeg broja oboljelih od anoreksije i bulimije, Fashin Week u Madridu izazvao je burne reakcije ne želeći angažirati modele koji su premršavi.





Organizatori su izjavili kako ovim projektom žele poticati lijep i zdrav izgled modela, koje su uzor mnogima.

Cathy Gould iz modne agencije New York's Elite ne slaže se s takvom promidžbom i kaže kako je modna industrija zapravo žrtva u cijeloj toj priči jer se navodi kao glavni krivac za poremećaje prehrane kod mladih.

"To je apsolutno pretjerivanje", dodala je Gould. "Znam da je tu naglasak na mladim, lijepim i zdravim ženama, no što je s diskriminacijom modela i slobodom izbora dizajnera."

Lokalna vlast u Madridu, koja je i bila sponzor ove modne revije, misli kako zabrana mršavih modela nije sramota za manekene i dizajnere, već promocija zdravijeg tjelesnog izgleda.





Moda je ogledalo u čijem se odrazu žele vidjeti tinejdžerice. Svi bi htjeli izgledati poput modela.

Nastavi li se s ovim pravilima, modne agencije morat će odbaciti 80% modela, a Naomi Campbell i njoj slične mogle bi ostati bez posla ili, pak, nabaciti koji kilogram.

Ovakvi problemi se, nažalost, neće riješiti postavljanjem novih pravila. Za to je ipak potrebno puno više.




Post je objavljen 09.01.2007. u 10:19 sati.