Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miroir

Marketing

Živčani post opsesivnog kavoljupca

Kava je omiljeni napitak milijunima ljudi oko svijeta.
Sadrži kofein, koji je blagi stimulans, a kod mnogih ljudi kava povećava budnost, koncentraciju i učinkovitost.




Ja volim kavu. Stvarno volim. U kafićima sam... Često. Previše često. I znam da se u njih ne dolazi na kavu nego na trač-partiju/spoj/babinjak, ali ipak, 90% ljudi ipak naruči kavu. Možda prije toga pogleda na onaj papir/karton/plastiku gdje piše koliko će ih ta kava koštati. Ja to uvijek učinim, ne zato što me to stvarno zanima, nego čisto iz navike. Dugotrajnim pretrarživanjem riječkih, zagrebačkih, delničkih, paških, dubrovačkih, splitskih, osječkih; kafića uz benzinsku postaju, biritja, birceva (zarazila me sestrična tom riječju kojom se mi Riječani sprdamo) te elitnih opatijskih hotelskih kafića, itd. došla sam do razočaravajuće spoznaje.

Neke me stvari smetaju. Nazovite me sitničavom, ako hoćete.

Živcira me što kafiće otvara svatko.
Mislim, znam da se u ugostiteljskoj školi ne dobiva u potpunosti adekvatno obrazovanje što se jezika tiče (bez uvrede), ali ipak, kada odlučiš uložiti par desetaka tisuća eura u pretenciozan-ultra-kul-pod-navodnicima kafić, onda možeš još par stotina kuna uložiti u kupnju rječnika. Možeš i sto, kupi onaj školski, jer, naime, u njemu je vrlo lako pronaći riječ kava.

Dakle:

U Hrvatskoj kažemo kava.
U Engleskoj, USA, Australiji, itd. kažu-coffee.
Francuzi, Španjolci, Portugalci, čini mi se, za kavu koriste istu riječ- café.
Talijani kažu caffe. A iznad e je naglsak suprotan ovom é, ali mi ga glupi blog prikaže kao Č. Mislim.

Koliko ja znam.




I onda mi prestanite iznad ulaza vješati blještave neonske natpie na kojima piše:
Coffe bar.
Caffé bar.
Coffée bar.

Jer me to živcira.
I ako mi već šalicu kave naplatite osam kuna, kada zaposlite zgodnog konobara koji otvoreno očijuka s nama tjerajući nas da svratimo još koji put, onda mi lijepo napišite riječ kava kako spada.
A ako želite tu istu riječ, valjda da biste postali popularniji/ljepši/bolji, napisati na nekom drugom jeziku, napišite je kako treba.

I za, vašu informaciju, NESCAFÉ se piše upravo ovako.

Ne Nescafe. (ali to opraštam)
Ne Nescaffe. (to malo manje)
Ali kada mi netko na papir/karton/plastiku stavi nešto poput Nescaffee, i još mi isti naplati četrnaest (14) kuna, može zaposliti deset zgodnih konobara, ali ja mu se više ne vraćam.

Eto.


I evo nekoliko zanimljivosti preuzetih sa stranice hrvatskih kavoljubaca:

• 1700-tih godina, francuski pomorski oficir, Gabriel Mathieu de Clieu, odrezao je granu stabla kave u Jardin des Plantes u Parizu i odnio je na Karipski otok Martinique. Pedeset godina kasnije, procijenjeno je da tamo postoji oko 18 milijuna stabala kave.

• Za vrijeme Drugog svjetskog rata, NESCAFÉ je postao toliko popularan da je cjelokupna proizvodnja u SAD-u, oko milijun kartona godišnje, bila rezervirana samo za vojne potrebe.

• Riječ “kava” potiče od arapske riječi “kaweh” što znači jačina ili snaga.


• Londonske kavane u 17. stoljeću poznate su pod imenom “Penny Universities” jer je zbog cijene kave bilo moguće pridružiti se diskusijama s umjetnicima, trgovcima i pjesnicima koji su ih posjećivali. Ovo je čak ponukalo Charlesa II da ih 1676. zatvori, misleći da su bile mjesta političkih intriga.

Godišnja konzumacija šalica kave (po glavi stanovnika):

Finska -1459
Švedska -1117
Nizozemska -1071
Norveška -1051
Danska -982
Austrija -850
Francuska -735
Njemačka -731
Belgija/Luksemburg -724
Malta -649
Portoriko -619
Gibraltar -568
Grčka -558
Izrael -557
Australija -463
Kanada -450


S Fincima bih se, čini mi se, najbolje slagala.



Ovaj sam recept našla još po ljeti, i od tada…

Ledena kava

Za 1 osobu

Sastojci
• 2 žličice NESCAFÉ Classic topive kave
• 1 žlica šećera
• 1 žlica tople vode
• 200 ml mlijeka, hladnog
• zdrobljeni led

Priprema
1. Otopite NESCAFÉ Classic topivu kavu i šećer u toploj vodi.
2. Dodajte otopljenu kavu u shaker ili blender s ostalim sastojcima. Protresite ili miksajte dok se sve ne pomiješa. Ulijte u čaše. Ukrasite naribanom čokoladom.

mmmmmm.....




Pozdrav od vaše neispavane Moooi zahvaćene cafémanijom.

Kategorija: Gastronomija. :-P


Apdejt:


... Zahvaljujući mojoj dragoj S...



























Isusebože, eto savršenog muškarca!


Sluša se:

Gnarls Barkley "Crazy"
Balašević: Ringišpil


Klasika: "Konobar, un cafe' macchiato". Pa da...

... O, daj okreni taj ringišpil u mojoj glavi.
To ne zna niko, samo ti...

Balašević. Ne znam što mi je.



Post je objavljen 07.01.2007. u 13:52 sati.