Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pricapricisad

Marketing

GM goveda otporna na kravlje ludilo


Japanski i američki znanstvenici tvrde da su uspjeli stvoriti genetski modificirane krave koje su otporne na kravlje ludilo.

Tim se nada da će tako uzgojena stoka omogućiti kreiranje mlijeka, želatine i drugih proizvoda koji neće izazivati oboljenja mozga poznata pod nazivom 'goveđa spongiformna encefalopatija' (GSE).

Prema članku objavljenom u časopisu Nature Biotechnology, istraživači su utvrdili da je genetski modificirana stoka, lišena priona koji uzrokuju GSE i slične bolesti, bila zdrava i 20 mjeseci nakon dolaska na svijet. Sperma tako uzgojenih bikova i dalje stvara normalne embrije, međutim, stručnjaci još ne mogu potvrditi da će njihovo potomstvo biti potpuno normalno.

U svom izvješću znanstvenici ističu kako bi GM goveda mogla postati glavnim izvorom različitih proizvoda poput mlijeka, želatine, kolagena, seruma i plazme.


Jedan od istraživača, James Robl iz Hematecha u Južnoj Dakoti, izjavio je kako je njegov tim "izbacivanjem gena za protein prion i stvaranjem zdrave teladi, uspješno pokazao da taj protein nije nužan za normalan razvoj i preživljavanje teladi". "Očekujemo da će goveda bez tog proteina poslužiti kao korisni modeli za istraživanje prionskih bolesti kod životinja, ali i ljudi", objasnio je Robl.

GSE se 1980-ih proširio Velikom Britanijom i uzrokovao neobičnu, razarajuću bolest mozga koja je vrlo rijetka i pogađa tek jednu od milijun osoba (uglavnom starijih), no uvijek je smrtonosna. Do studenoga 2006. u svijetu je od GSE-a oboljelo oko 200 ljudi, od čega 164 u Velikoj Britaniji, 21 u Francuskoj, 4 u Irskoj, te 3 u SAD-u.

Post je objavljen 03.01.2007. u 17:24 sati.