Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

LAMINITIS

Laminitis je bolest koja se javlja u papkara i kopitara , najviše u konja i goveda. Najčešće se javlja na prednjim ekstremitetima ali može zahvatiti i sva četiri ekstremiteta. Aseptična upala nastaje u tabanskoj, nokatnoj i postranoj stijenci.


UZROCI NASTANKA :

1. alimentarni; nastaje zbog neprikladne prehrane , hrana koja sadrži preveiše dušika( raž,kukuruz, pšenica i sl. ) , prejedanje, kod ove vrste laminitisa prethodno se javljaju kolike , pa prilikom nastanka kolika valja posumnjati u laminitis
2. mehanički; treninzi na tvrdoj podlozi duže vrijeme, nepriklado držanje ( beton ), predispozicije kod konja nepravilnih kopita
3.puerperalna ; zaostajanje posteljice
4. simptomatska; kod nekih bolesti

Vlasnici konja, jakači, timaritelji će prepoznati ovu bolest po karakterističnom stavu životinje, te po tzv. sapetom hodu. Životinja drži prednje noge izrazito prema naprijed, a stražnje noge su podvučene pod tijelo.


Image Hosted by ImageShack.us


Bolesna životinja se nerado kreće, znoji se, ubrzano diše,pojavljuju se znakovi hromosti. Mjesto upale je priikom palpacije toplije od drugih estremiteta i pojačana je pulzacija digitalnih arterija. Kopitna klješta koja služe za palpaciju kopita, prilikom pregleda životinja će izrazito bolno reagirati. tijek bolesti varira isto kao i tjelesna temperatura koja može potpuno izostati il biti izrazito visoka.

akutni blik bolesti;
upala nestane nakon 2 tjedna ili prelazi u

kronični oblik bolesti;
dolazi do pojave tzv. kvrgavog kopita koje nastaje zbog rotacije treće falange u odnosu na zid kopitnice , kod izrazito teške upale rotacija se može pojaviti već nakon 24 sata.
Makroskopske promjene javlaju se kao edem, lezije mogu biti minimalne ili može doći do gangrenoznog kopita.


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


LIJEČENJE:
Valja napomenuti da je liječenje teško i da su česti recidivi, što ranije otkrivanje bolesti uvelike pomaže u izliječenju.
životinju staviti u mekani boks, i raskovati je , kvrgavi dijelovi kopita tebaju se obrezati,kopitnica koja je promijenila položaj treba vratiti u pravilan položaj. Uz primjenu lijekova , sami vlasnici mogu primjenjivati tople obloge.

Nakon korekcije kopita životinju treba ispravno potkovati i to sa zatvorenom potkovicom. Kopitnu čahuru treba dobro namazati voskom, zato što veliku ulogu ima sušenje tj. vlaženje kopitne čahure.Također treba obratiti pažnju na kvalitetnu prehranu životinje, ako je uzrok bolesti alimentaran .

Ukoliko Vam ovo nije dovoljno, još možete posjetiti ove linkove, ima i zanimljivih fotografija.

NATURALHOOF
BAREFOOTHORSE






Post je objavljen 02.01.2007. u 21:18 sati.