Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/windowshelp

Marketing

Windows Vista (1. dio)

Evo napokon ovaj post o Visti... Ovaj post ću podijeliti na nekoliko djelova zbog previše teksta...
Ovo je najveći projekt, naravno Microsoftov, u zadnjih 10-ak godina. Ovaj operativni sustav (Longhorn) službeno je izašao na tržište ali još ga ne možete samo tako kupiti. Tek pred kraj siječnja možete ga naći u trgovinama računala.
Microsoft je Vistu razradio na šest različitih verzija.
Vista Starter je namjenjena tržištima zemalja u razvoju i još se ne zna točna cijena ali je moguće da će varirati od tržišta do tržišta i biti oko 10-ak dolara. Neće je biti u maloprodaji nego će ići uz računala.
Vista Home Basic nema sučelje Aero, ima smanjene mogućnosti, ograničenje od maksimalno 8 GB RAM-a i podršku za samo jedan fizički procesor.
Vista Home Premium sadrži Media Center i najjača je Verzija Viste namjenjena kućnim korisnicima. Ima Aero, aplikacije za najosnovnije operacije videoemitiranja i snimanja DVD-a a podržava do 16 GB RAM-a i jedan fizički provesor.
Vista Business je nasljednica Windows XP Pro, a ima podršku za više procesora i sve moguće načine umrežavanja ali ne i Media Center i aplikacije za izradu DVD-a.
Windows Vista Enterprise ima sve što i Business, plus BitLocker enkripciju cijelog diska i sve jezike u jednom paketu. Enterprise neće biti predstavljen u maloprodaji, nego samo kroz program licenciranja softvera za tvrtke.
Windows Vista Ultimate ima sve najbolje od prethodnih opisanih verzija, podršku za više procesora, Media Center, alate za rad s videom, neograničene mogućnosti umrežavanja... Ali cijena od 400 dolara je stvarno za...
slika cijene...
Windows Vista rađeni su od nule što znači da ne dijele zajedničko podrijetlo s Windowsima NT kao što je to slučaj s Windowsima 2000 i Windowsima XP. Postaje jasno da Microsoft više od desetljeća želi nadograditi neke od postojećih tehnologija (datotečni sustav) tako da se mogu time poslužiti idućih 10-ak godina.
I u ovom postu ćemo još malo okrenuti priče na kutije u kojima dolazi CD. Naime, Vista će od sada dolaziti u raskošnim i vrlo tvrdim kutijama, daleko pametnije dizajniranim od ranije kartonske ambalaže u kojoj je Microsoft prodavao svoj softver.

Domo

Post je objavljen 02.01.2007. u 18:22 sati.