Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanxsatura

Marketing

AQUARIJINA SARMA BEZ MESA

Ovaj post sam pripremila za novogodišnji tulum na blogu Novogodišnje ludilo Budući da me je dvaput izbacilo iz blog editora na naslovnicu bez traga da sam tamo nešto radila, objavljujem ga ovdje, a pokušat ću se javiti još jednim postom prije ponoći. Ako ne uspije, vrijede čestitke iz ovoga posta svim dragim ljudima s kojima sam se upoznala putem zajedničkog boravka na blogu! kiss

Ovogodišnja varijanta – dok ovo pišem, krčka se u loncu. njami

Photobucket - Video and Image Hosting

Dragi mesoljupci, ovaj recept nikako ne bi trebao smetati onima koji vole meso :) kuham ja i mesnu, ali je moj muž ove godine poželio upravo ovakvu, u čemu mu se i ja s veseljem i apetitom pridružujem! njami Žao mi je što moji mali veliki dečki ne vole nikakvu sarmu, no i to će se možda s vremenom promijeniti greedy

Sarme uglavnom radim po nahođenju, kako mi dođe. Ako je s mesom, najčešće uzimam samo junetinu, svinjetina mi nema dobar miris. Da zbog toga ne bi bila preposna, dodam malo špeka i, ako imam, komadić suhog mesa ili neke dimljene kobasice. No listovi kiselog zelja mogu se puniti mnogim sastojcima. Jednom sam umjesto mesa uzela pahuljice raznih žitarica i rižu, no ta je sarma drugoga dana popila sav sok i bila užasno tvrda i neukusna. Probala sam negdje i sarmu s komadićima sira, no ta mi se nije osobito svidjela.

Da ne duljim – što se krije zamotano u prijatno kisele listove zelja iliti kupusa: 1 šalica (cca 2 dl) azuki graha koji sam još jučer namočila, a vjerojatno može i neki drugi sitan grah, meni se ovaj okusom odlično uklapa u sarmu i teško ga je raskuhati, a stvara manje probavnih smetnji nego druge vrste. Nepuna šalica riže. Mješavina pečenog i dimljenog tofua i dimljenog seitana (možda zvuči grozno nekome tko ne zna, no ja sam sve to kupila u obližnjoj samoposluzi, sve od Sojalabosa, iako mi njihov tofu nije osobito dobar). Može se staviti i neka od salama ili kobasica iste vrste, obično su dobro začinjene, ali uglavnom sadržavaju ječam koji ne volim. Te sam dimljene i pečene sastojke nasjeckala u malom multipraktiku (može se zdrobiti vilicom ili nasjeckati na kockice, neki vole i veće kockice...). Dodala papar, sol, domaću vegetu, luk, sasvim malo crvene paprike (slatke), i na ovogodišnju količinu (vidi sliku) tri sirova jaja. Zamotala sam to kao sarmu i zavezala koncem – imam neka loša iskustva s curenjem file iz bezmesnih sarmi, osobito ako se ne stave jaja. Kad se sve to fino skuha, dodat ću zapršku s malo brašna, ali na nešto više ulja, jer su sastojci gotovo sasvim posni. U zapršku obično dodam crvene paprike za boju i malo oštriji okus. Kad ponovo zakipi, može se dodati malo mlijeka ili kiselog vrhnja. Prilog će biti krumpir. DOBAR TEK!njami

Nisam sigurna hoću li se kasnije moći još jednom javiti nekom sličicom ili prilogom. Zato već sad svim dragim prijateljima blogerima želim sve najbolje u novogodišnjoj noći i svako dobro u Novoj 2007.!


SRETNA NOVA GODINA!!!!!!!!!


Post je objavljen 31.12.2006. u 13:25 sati.