Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lepina

Marketing

Kadulja- kao prva u nizu od nekoliko ljekovitih čajeva u ovoj terapiji

Porodica : Labiatae - usnače
Ljekarnički naziv: Folia Salviae

Biljke su nježni pomagači našega zdravlja, no samo na izgled nježne, one ipak snažno djeluju na naš organizam. Kadulja je biljka koja hrani sve žlijezde sa unutrašnjim lučenjem, čisti otrove iz organizma i regulira krvni pritisak.

Prašak cvijeta kadulje i pelina sastavni su dijelovi poznatog torinskog vermuta.

Odmah da napomenem da prevelike količine pripravka kadulje mogu izazvati podražaj želuca, ne preporuča se dugotrajno uzimanje bez savjetovanja s liječnikom, kao i uzimanje tijekom trajanja trudnoće.
Kadulja se cijeni već odavno kao ljekovita biljka. Salvia, botaničko ime biljke ukazuje da su kadulji već odavna pripisivali ljekovite osobine. Stoljećima unazad je bila jedan od najznačajnijih svakidašnjih domaćih lijekova. Koristili su je za umanjenje svraba i glavobolje te za snižavanje tjelesne temperature.
Vjerovalo se da se kadulja također pospješuje razboritost i poboljšava pamćenje.

Ima modrikaste cvjetove, relativno malene, mnogo neprimjetnije nego livadni kuš, također biljka iz porodice kadulja ( Salvia pratensis). Kadulja širi oko sebe prodoran miris koji joj daje eterično ulje, koje se nalazi u listovima i koji daju drogu "Folia salviae".
Uz eterično ulje( koje sadrži cineol), kadulja sadrži treslovine, kalij, kalcij, natrij, a mnogobrojne dlačice sprečavaju isparavanje vode, zbog čega kadulja izvrsno podnosi i najveće suše.
Lišće djeluje adstrigentno i antiseptički. Okus joj je gorak (zbog tanina) i gorkih tvari, koje su također ljekovite. Sušenjem se miris ne gubi.
Kadulja naraste do 6o cm. visine, višegodišnja je biljka, donji dijelovi stabljike su drvenasti, a sama stabljika je uspravna. Cvate od svibnja do srpnja, tamnoljubičasti cvjetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni u pršljenove.
Kadulja u prirodi raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima a uzgaja se i u vrtovima. Za začinjavanje koristimo svježe ili sušeno lišće kadulje i cvjetne vrške. Beremo ih u svibnju i lipnju, prije nego biljka procvjeta. Tada sadrži najviše aromatičnoga eteričnog ulja. U hranu se stavlja u obliku cijelih listića ili vršaka, a može se usitniti ili samljeti.

Image and video hosting by TinyPic
CRO-WEB


Post je objavljen 13.12.2006. u 08:00 sati.