Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lepina

Marketing

Ljekovitost krumpira

Krumpir po svom sastavu sadrži tvari koji odlično djeluju na čovjekovo zdravlje te liječi bolesti nastale uslijed poremećene izmjene tvari, kao što su giht i reuma. U narodnoj medicini krumpir se upotrebljava kao pomoćno ljekovito sredstvo kod reumatizma, upale zglobova, glavobolje, visoke temperature, opekotina, ozeblina, u obliku kaše od oguljenog, prijesnog krumpira.
Kod problema sa sluznicom želuca upotrebljava se sok od krumpira. Sok od krumpira dobiva se tako da se krumpir oguli, sitno nariba i sok iscijedi. Budući da nije baš ugodna okusa, možete ga pomiješati sa sokom od mrkve ili ga razrijediti vodom. Taj sok bogat je bazičnim tvarima te veže na sebe mokraćnu kiselinu i tako pomaže kod gihta, reume i artritisa.
Kora kuhanog krumpira snižava povišeni krvni tlak. Opekline se mogu liječiti oblozima hladnog krumpira.
COOLINARKA

Krumpir vs. visoki krvni tlakIstraživanje britanskih znanstvenika pokazuje da konzumacija krumpira sa sobom nosi pozitivniji učinak na zdravlje nego što se dosad vjerovalo. Pokazalo se da krumpir sadrži kukoamine, prirodne kemikalije koje dovode do snižavanja krvnog tlaka te djelotvorno tretiraju tzv. bolest spavanja proširenu u nekim dijelovima Afrike - piše plivazdravlje.hr. Znanstvenici s Instituta za istraživanje hrane u Norwichu su do ovog otkrića došli slučajno, istražujući sastav krumpira iz drugih razloga. Po njihovom mišljenju, pozitivan učinak krumpira na zdravlje će se bolje očuvati ako budu pripremljeni kuhanjem umjesto pečenjem. Ranija istraživanja su pokazala prisutnost kukoamina u nekim kineskim biljnim lijekovima.

Image and video hosting by TinyPic
Zdrava hrana



Post je objavljen 10.12.2006. u 08:00 sati.