Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hatepogodak

Marketing

Cross posting mirovna inicijativa - cultural learnings of Serbia for make benefit of glorious nation of Croatia

Dan Republike (praznik bivše države koji je slavio jednakost i bratstvo među narodima, narodnostima i ljudima općenito) na hrvatskim portalima ponovno je prošao u nacionalističkom tonu po komentarima hrvatskih elektronskih medija. Nacionalizam je na ovim prostorima već nekoliko puta bio koban. Jedini periodi mira i prosperiteta na našim prostorima vezani su uz perode bez izrazitog nacionalizma.

Želio bih vas zato pozvati na blogersku cross posting mirovnu inicijativu. Koji dugi naziv. Nikad ne bi dobro prošlo za domenu. Baš dobro jer mu domena ne treba. Trebaju mu ljudi. Blogeri točnije.

Inicijativa se sastoji u pokretanju kopije osobnog bloga na nekom od srpskih, crnogorskih ili bosanskih blogova.

Pritom ne mislim na:
- mrzilačke blogove
- provokacije
- ideološke blogove
- spamanje komentarima tuđih blogova
ili bilo kakve akcije koje bi na bilo koji način smetale trenutne korisnike ili vlasnike tih blogova.

Sve što trebate učiniti je pokrenuti blog na nekom od srpskih/crnogorski/bosanskih servisa i objavljivati svoje postove i na svom hrvatskom i na odabranom servisu u odabranoj državi. Možete taj blog koristiti i za objavu kolekcije svojih dobrih starih postova.

Isti poziv biti će upućen na srpske, crnogorske i bosanske blog servise da učine isto na hrvatskim servisima. Možda se na taj način ponovno malo upoznamo i počnemo razgovarati. Ipak bez obzira na prepirke jezikoslovaca govorimo jedni drugima razumljivim jezikom.

Akcija ne bi trebala smetati vlasnicima hrvatskih blog servisa jer može proizvesti samo veći broj blogera (koga briga odakle su) i veći broj posjetitelja (čitaj veću pažnju oglašivača koji ionako cijelu regiju tretiraju kao jedno tržište). Ukoliko akcija slučajno iziđe iz blogerskog kruga u druge medije donosi ekstra pažnju javnosti za blog kao vrstu medija za konstruktivan dijalog. Inicijativa bi mogla biti interesantna i stranim medijima. Mirovne inicijative su srećom uvijek IN.

Isto tako svi elektronski mediji koji su na dnevnoj bazi ratište sa nacionalističkim (da ne kažem fašističkim) komentarima imaju moralnu odgovornost da pokušaju spriječiti takvo širenje mržnje kroz njihova glasila. Svakodnevno se bore sa brisanjem takvih komentara, pa možda daju pažnje i jednoj inicijativi koja bi raspravu o člancima pretvorila u konstruktivan dijalog vlasti, medija i javnosti radi boljitka sviju nas i gloriuos nation of Croatia.

Komentari su na stranim elektronskim medijima izvrstan način da se daju dodatni podaci o temi, da drugi kut gledanja na priču. Takvi su i komentari na blogu. Tamo se vidi da nacionalista jednostavno nema dovoljno da zagade tako široki međusobni dijalog ljudi. Komentari trebaju biti konstruktivan dijalog o temi, a ne ratište.

Isto tako kako su naši političari počeli koristiti blog (ili ga barem ozbiljnije shvaćati) biti će interesantno da li će se netko od njih odvažiti odazvati akciji. Ako akcija uspije svakako će imati jedan plus za hrabrost u očima “ljudi koji samo žele da žive i rade”.

Ukoliko akcija ne uspije vidjeti ćemo točno koliko smo daleko od Europe kojoj težimo. Europe koja je zakopala ratne sjekire i prešla na konstruktivan dijalog među narodima. Vidjeti ćemo da li će Balkan postati duhovni Tibet u očekivanju Titove reinkarnacije ili ponovno postati društvena avangarda na čelu nesvrstanog svijeta. Kina i Indija ekonomske supersile budućnosti su već u Africi, a naši nesvrstani prijatelji su najbolja šansa za ekonomski povratak regije na vrh svjetskog hranidbenog lanca u kojem velike ribe uvijek jedu male. Ukoliko ostanemo misaona provincija ostati ćemo provincija u globalnom selu. A kako to loše zvuči...

Post je objavljen 30.11.2006. u 22:53 sati.