Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/malika

Marketing


HANUKKAH - BLAGDAN SVJETLOSTI


Ime ovog blagdana potjece iz samog znacenja imenice, a znaci posvecenje, a predpostavlja se da je nastalo iz skracenice Hanukkaat habajit - sto znaci posvecenje doma, Hrama.

Hanukkah je blagdan, kojim se obiljezava ponovno posvecenje Hrama u Jeruzalemu i pada 25. dana mjeseca Kisleva (novembar/decembar).

Prica pocinje za vrijeme vladavine Aleksandra Velikog. Aleksandar je osvojio Siriju, Izrael i Egipat i u osvojenim je zemljama dozvolio slobodu vjere i odredjeni stupanj autonomije. Za vrijeme njegove vladavine brojni su se Zidovi helenizirali, usvajajuŠi kulturu, jezik, obicaje ...

Nakon malo vise od jednog stoljeca jedan je od Aleksandrovih nasljednika, Antioh IV. Seleukid postavio helenistickog svecenika u Hram, zabranjivao prakticiranje zidovstva, desekrirao Hram zrtvujuŠi svinju na oltaru i ubijao Zidove, koji su se tome protivili.

Dvije su se skupine suprotstavile Antiohu - skupina oko Mattijahua Hasmonejca i njegovog sina Jude Makabejca te vise tradicionalna, religiozna skupina, koji su bili poznati pod imenom Hasidi, prehodnici Farizeja. Oni su udruzili svoje snage u ustanku protiv asimilacije heleniziranih Zidova, kao i protiv opresije Seleukida. Ustanak je uspio i Hram je ponovno posvecen.

Prema tradiciji zabiljezenoj u Talmudu, za vrijeme ponovnog posvecenja Hrama u njemu je bilo ostalo malo onoga sto Grci nisu desekrirali. U Hramu se trebala zapaliti menora, koja je imala gorjeti svake noci, ali je u Hramu ostalo ulja samo za jednu noc. Ipak, to je ulje gorjelo osam dana. Osmog je dana proglasen blagdan, kako bi se komemoriralo ovo cudo. Zapis o Hanukkah nalazimo u Knjigama o Makabejcima.

Slavljenje blagdana Hanuke

Hanukkah se obiljezava tako da se svaku vecer Hanukkah pali nova svijeca na Hanukiji (svijecnjak s osam svijeca i jednom dodatnom na razlicitoj visini od ostalih, pomocu koje se pale ostale). Tri se blagoslova govore pri paljenju Shamasha (svijece s kojom se pale ostale svijece); glavni blagoslov za paljenje svijeca, blagoslov kojim zahvaljujemo B-gu za cuda, koja je napravio nasim precima u ovo vrijeme i blagoslov, kojim zahvaljujemo da smo docekali ovo vrijeme.

Uz blagdan je vezan i jelovnik koji se kod Ashenaza sastoji od : *latkes*pilece pecenje*svecane halle*sufganijot, a kod Sefardskih Zidova od: meso sa kestenima*spinat s rizom*kugel*sufganijot.

Recept za latkes:
2 jaja - 4 zlice ribanog luka - 3 salice ribanih krumpira
1/2 zlicice soli - 1/4 zlice papra - 2 zlice maces brasna
1/2 salice margarina ili neke druge masnoce

Jaja ulupamo, dodamo krumpir, sol, luk, papar, brasno. Ugrije se pola margarina i na tome przimo smjesu koji stavljamo zlicom (ne prevelike zlicnjake).


Recept za sufganijot.:
3/4 salice soka od narance - 1/2 salice maslaca ili margarina - 5 zlica secera
2 paketica suhog kvasca - 3,5 salice brasna - 2 jaja - malo soli
1 zica ekstrakta od vanilije - ulje za przenje - mjesavina 2 zlice cimeta s
pola salice secera za omotac

Grijati sok narance, maragin i secer u manjoj posudi dok se margarin ne rastopi, mjesati i lagano ohladiti. Istrese se u vecu posdu, doda kvasac i opet mjesa dok se ne otopi. Nakon toga dodajemo ostatak namirnica i sjedini u tijesto koje se odmara pola sata. Nakon toga tijesto se ponovo premijesi. Prije pecenja od tijesta pravimo kuglice velicine oraha, pecemo ih u vrucem ulju i nakon pecenja uvaljamo u smjesu secera i cimeta.

Post je objavljen 22.11.2006. u 20:04 sati.