Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

Droga u Imotskoj krajini

U Splitsko-dalmatinskoj županiji više je od 3000 registriranih ovisnika, od kojih ih najviše, oko 2500, otpada na heroinske ovisnike. Stručnjaci ove brojke obično množe s tri da bi dobili pravu procjenu koliko je osoba u paklu droge, pa je riječ o doista šokantnim podacima.

U ovim crnim podacima Imotski slijedi županijski prosjek, kako nam je rekao dr. Krešimir Sučić iz Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Imotski je zbog smještaja uz granicu s BiH u specifičnoj situaciji, pa se i droga može lakše nabaviti i konzumirati, a dr. Slavko Sakoman stavlja Imotski i Imotsku krajinu na čelo crne statistike u županiji, čak navodi da je u tim krajevima heroin već postao kućna radinost, pa je opće poznato kretanje droge i tko je preprodaje.

- Velik je broj ovisnika koji dolaze na bolničko liječenje i upravo od njih doznajem imena onih koji dilaju drogu. Postoje nositelji donje razdiobe droge i oni koji, na žalost, stoje iza toga. Ovisnik svježe navučen na drogu odmah će vam reći preko koga ide narkolanac - kaže dr. Sakoman i dodaje kako od 11 bolničkih kreveta na njegovu odjelu bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu često jedan do dva ostavlja upravo za Imoćane.

- Tri su osobe u Imotskom glavne u lancu preprodaje i distribuciji droge. Imotski je sličan Hercegovini, gdje ima puno osoba navučenih na kokain i heroin. U Imotskom je malo manje onih koji konzumiraju kokain, isključivo zato što je platežna moć u Hercegovini veća - rekao nam je dr. Sakoman.

Sakoman preko informacija ovisnika koje liječi procjenjuje da se u Imotskom dnevno proda i do 100 doza heroina, što donosi dobit oko 10.000 kuna. Samo od jednog glavnog izvora opskrbi se 40 do 50 ovisnika.

Opće je poznato i da je droga dobro zagazila u društvo te da preko svojih narkoputeva iz dana u dan uništava sve više mladih života.

- Obitelji ne žele priznati niti se suočiti s činjenicom da u svojoj blizini imaju ovisnike, a kada pomoć odluče potražiti i javno progovoriti, tada uglavnom biva kasno - rekao nam je dr. Sakoman. U Imotskoj je krajini javna tajna da praktički svako selo ima svoje “narkomomke”, a dovoljno je u noćne sate malo prošetati da bi se vidjelo gdje se okupljaju narkomani.

38 Imoćana zaraženo hepatitisom C
Ono što ovisnici i osobe u njihovoj blizini poglavito zanemaruju je i tihi ubojica hepatitis C, koji ide pod ruku s ovisnošću. Prema podacima Službe za prevenciju ovisnosti, prošle godine u njihovu programu u županiji bilo je 800 osoba, od čega 56 iz Imotskoga. Oko 60 posto njih je zaraženo hepatitisom C. U Županiji je registrirano oko 500 osoba zaraženih hepatitisom C, a u Imotskom 38.





Post je objavljen 14.11.2006. u 23:08 sati.