Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/photopublika

Marketing

crtice iz dežele ... (5) - Slovaci dolaze

70

Dežela je trenutno dosta veliko autocestno gradilište. Svatko tko je u zadnjih par godina putovao prema Ljubljani u to se je mogao uvjeriti. Jedan od večih izvođača radova je firma SCT koji, odokativnom metodom, imaju na gradnji ceste angažirano cca 70-80% sveukupne mehanizacije koja se koristi u gradnji. Reklo bi se velika firma. No svom tom mehanizacijom treba netko upravljati, pošto je slovenska radna snaga preskupa, bosanci znaju svoja prava, pribjeglo se je prema uvozu radne snage. Tako sada SCT zapošljava, prema nekim procjenama, oko 1200 Slovaka (to je procjena, dok se pretpostavlja da je preko raznih kooperanata u Sloveniji još cca 1500-2000 slovaka). Slovaci se, najblaže rečeno, izrabljuju. Rade po 16 sati dnevno, imaju dva topla obroka, i klasični šljakerski smještaj u blizini gradilišta. Plača im iznosi cca 600 eura, s tim da im poslodavac odbija oko 80 eura za smještaj i hranu. S obzirom da rade ko živine, da nemaju gdje zapiti nofce, izađe da oni u biti mrtvo hladno strpaju u đep cca 500 eura, što je po nekim pokazateljima 100eura više od prosječne slovačke plače.
Kako se Slovaci, u zadnje vrijeme i Poljaci, ne „uvoze“ samo na gradilišta već i na druga radna mjesta (Poljaci rade kod par lokalnih stolara koliko sam spazio) počeli su zauzimati sva ona slabija plaćena radna mjesta. Na gubitku su slovenci, kojima je ispod časti, raditi na „slabijim“ radnim mjestima (pomočni radnici, komunalije, …). Drugi moment je kaj su jeftiniji od domicilne radne snage.
E mene sada zanima, dali ćemo se mi kao narod opametiti, na slovenskom primjeru, te počet malo razmišljati o šljaki? Jer lako će nam se odgoditi da će poslodavac uvesti 1000 – 2000 šljakera od nekuda, te da če ga skoštati kud i kamo manje od odmaće radne snage…..


Post je objavljen 09.11.2006. u 19:34 sati.