Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Investicijski fondovi - ST Invest

Nakon što smo odlučili svoj novac uložiti u investicijski fond potaknuti višestruko većim prinosima u usporedbi s kamatama koje nudi banka na oročeni depozit, čeka nas zahtjevan postupak odabira investicijskog fonda između više od 50 fondova koliko ih trenutno posluje u Republici Hrvatskoj. Cilj je odabrati fond koji je najprikladniji za naše zahtjeve, odnosno fond koji donosi najveće prihode uz najmanji rizik.

Prilikom odabira investicijskog fonda pažnju treba posvetiti sljedećim stavkama:

1. Koliki su dosadašnji prinosi fonda.

2. Tko je portfelj manager, odnosno tko upravlja fondom.

3. Koliki je rizik ulaganja.

4. Usporedba s ostalim fondovima.

Naravno, osim tih najvažnijih pitanja postoji još mnogo potpitanja koje treba sagledati, poput veličine fonda, odnosno imovine s kojom fond upravlja, zatim proučiti koji su ciljevi fond managera, da li je to brzi rast što bi značilo da fond manager preferira ulagati u rizične dionice kako bi time ostvario što brži i značajniji rast prinosa ili je spreman žrtvovati brzinu rasta ulažući u dionice kvalitetnijih kompanija s manjim pomakom cijene, popularno nazvanih «blue chip», te rizik sveo na najmanju moguću mjeru i time zaštitio ulagače od mogućeg gubitka imovine.

Za razliku od banaka u kojima su sredstva osigurana do iznosa od 100.000 kuna, sredstva uložena u investicijske fondove nisu osigurana što teoretski pruža mogućnost potpunog gubitka uloženog novca. U Hrvatskoj se još nije dogodio slučaj gašenja investicijskog fonda, ali u Americi svake godine propadne nekoliko investicijskih fondova ostavljajući za sobom klijente koji su ulažući u investicijske fondove očekivali brzu zaradu.

..nastavak na www.cartmann.com - ST Invest, znam da mnogi mrzite ovakve "nastavke", ni ja ih ne volim, ali ovo je drukčiji slučaj ;) jer je tekst dosta dug pa sumnjam da bi ga netko čitao cijelog, a zauzima dosta prostora. Prvi dio koji se općenito odnosi na fondove se nalazi u pasusu iznad ovog, u nastavku se nalazi tekst o ST Investu.

ST-Invest

Post je objavljen 08.11.2006. u 22:21 sati.