Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/seks17

Marketing

GINEKOLOŠKI PREGLED

Kada je pravo vrijeme otići kod ginekologa?

Mnoge djevojke zanima kada je pravo vrijeme da odu na prvi pregled kod ginekologa.

Posjet ginekologu jednom godišnje predstavlja jedan od načina brige za svoje zdravlje, pogotovo ako si seksualno aktivna. Redovne kontrole pomažu da se očuva reproduktivno zdravlje.
Odluka o prvom odlasku kod ginekologa je tvoja privatna stvar. Postoji nekoliko situacija koje nalažu da bi trebalo otići kod ginekologa. To su:

Ako si napunila 16 godina, a još nisi dobila prvu menstruaciju
Ako si napunila 18 godina, a još nikada nisi bila kod ginekologa
Ako si postala seksualno aktivna
Ako si postala seksualno aktivna, a izostala ti je menstruacija
Ako ti menstruacija traje duže od devet dana
Ako imaš bolne grčeve u donjem delu stomaka koji ne prolaze
Ako imaš obilan iscjedak iz vagine
Ako ti se pojavio svrbež u predjelu genitalija
Ako razmišljaš o tome da počneš koristiti antibebi pilule ili neko drugo kontraceptivno sredstvo

Još jedan razlog da posjetiš ginekologa jest da se testiraš na seksualno prenosive infekcije i da saznaš kako se zaštiti od njih.

Prvi pregled nije ugodan, djelimično zbog srama i preplašenosti koje djevojka osjeća, ali nije ni bolan. Ovaj tekst je neka vrsta vodiča kroz ovaj događaj, koji te upoznaje sa svim onim šta trebaš očekivati tokom posjete. Nadam se da će ti uz njega biti lakše tokom prvog pregleda, da ćeš biti spremnija i sigurnija u sebe.

Također, ovaj tekst može služiti i kao podsjetnik za devojke koje duže vrijeme nisu odlazile kod ginekologa.


Da li su bolji muškarci ili žene ginekolozi?

Potpuno je svejedno, važno je da je lječnik dovoljno iskusan u svom poslu. Ali, djevojkama je ponekad lakše da razgovaraju sa ženom i lakše im je skinuti se pred ženskim ginekologom.


Kako se treba pripremiti za pregled?

Kada zakazuješ pregled, vodi računa da to ne bude u periodu kada imaš menstruaciju. To nije najpovoljniji period da bi se obavio vaginalni pregled.
PRIJE ODLASKA… Nemoj imati seksualne odnose 24 časa prije pregleda.
Kada se tuširaš, koristi samo blagi sapun i vodu. Neki puderi i kreme koje koristiš u predjelu genitalija mogu utjecati na rezultate testova koji ćeš napraviti.
Obuci udobnu odjeću koju brzo i lako možeš skinuti sa sebe i ponovo obuti. Neke djevojke odluče da za pregled obuku suknju, jer kad skineš gaćice bolje ćeš se osećati u suknji. Međutim, ni hlaće nisu zabranjene i nemoj se opterećivati.

Ako osjećaš nervozu, možda bi ti bilo lakše kada bi ako povedeš prijateljicu kao podršku.


Dolazak u zdravstvenu ustanovu i susret sa ginekologom

Kada dođeš u zdravstvenu ustanovu, predaješ svoju ovjerenu zdravstvenu knjižicu na šalter, medicinska sestra je uzima i otvara tvoj zdravstveni karton u kojem će, prilikom svake tvoje posjete ginekologu, biti upisane sve informacije o tebi i rezultatima ginekološkog pregleda. Poslije toga ćeš u čekaonici sačekati svoj red za pregled kod ginekologa. Kada te prozovu, ući ćeš u ordinaciju.

Ginekolog će prvo uzeti tvoje podatke. To su standardna pitanja: ime i prezime, koliko imaš godina, kao i zbog kakvih tegoba ili razloga dolaziš na pregled. Nakon toga postavit će ti pitanja o tvojoj i porodičnoj medicinskoj istoriji, kao i o tvom menstrualnom ciklusu. Najbolje bi bilo da prije dolaska pripremiš odgovore na njih, kako bi bila spremna i time olakšala tu proceduru:

- Da li si imala nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema u prošlosti (dečije bolesti, eventualne operacije, urođene bolesti…) i da li si alergična na nešto
- Da li postoje zdravstevni problemi u bližoj porodici (rak, šećerna bolest, bolesti srca, visok pritisak, psihijatrijske bolesti..)
- Koje ljekove i u kojim dozama trenutno koristiš (ako koristiš).
- Kada si dobila prvu menstruaciju (ako si je dobila).
- Kada je bio točan datum posljednje menstruacije.
- Koliko dana ti traju menstruacije.
- Da li su redovne i na koliko dana se javljaju.
- Da li su obilne.
- Da li su bolne.


Neka od pitanja koja će ti ginekolog postaviti

Prije samog pregleda, ginekolog može postaviti niz osobnih pitanja o tvojim ljubavnim vezama, seksualnom iskustvu i načinu ishrane. Ovo su možda pitanja zbog kojih će ti biti malo neugodno, ali budi sigurna i imaj povjerenja u svog ginekologa da će informacija koju pružiš ostati strogo među vama. Ginekologu je ova informacija važna da bi pravilno procjenio tvoje zdravstveno stanje.

Neka od pitanja koje ginekolog može postaviti:

- Da li imaš neobična probadanja, grčeve, bolove ili peckanje u genitalnoj oblasti.
- Da li tokom seksualnog odnosa osjećaš nelagodnost ili bolove.
- Da li si nekad imala neku seksualno prenosivu infekciju.
- Da se nekad rizično ponašaš (na primjer koristiš droge)
- Tvoje iskustvo sa fizičkim treninzima, pušenjem, dijetama i korištenjem alkohola.
- Da li imaš jednog ili više seksualnih partnera.


Pitanja koja ti možeš da postaviš svom ginekologu

Nemoj se plašti postavit neko pitanje svom ginekologu. Imaj na umu da je ginekolog tu da odgovori na sva tvoja pitanja i da ti objasni sve što te interesira

Prije posjete, zapiši na papir svoja pitanja, jer, kada počne pregled, možda ćeš zbog nervoze neke stvari zaboraviti.

Evo primjera nekih od pitanja:

- Kako mogu zaštiti se od seksualno prenosivih infekcija?
- Da li je vaginalni iscjedak normalna pojava?
- Da li je normalno da su mi grudi nekada osjetljivije ili da pri dodiru osjećam kvržice?
- Šta mogu napraviti da se oslobodim jakih grčeva tokom menstruacije?
- Da li je vaginalni pregled bolan?
- Koji su najbolji načini kontracepcije?
- Kako se obavljaju testovi na seksualno prenosive infekcije?
- Da li je potrebno napraviti test na HIV? Kako se on radi?


Fizički pregled

Fizički pregled obuhvaća mjerenje težine, visine i krvnog pritiska. Ginekolog može također i poslušati tvoja pluća i srce.


Pregled grudi

Pregled grudi je veoma važan zato što je to način na koji se jednostavno otkriva rak grudi ili neka druga promjena u grudima.

Tvoj ginekolog će ti pažljivo rukama pregledati grudi, lagano pritiskajući dio po dio kružnim pokretima, obraćajući pažnju na to da li postoje neke kvržice. Pritisnuće bradavice da provjeri da li se iz njih luči neka tekućina. Obratit će također pažnju i na veličinu i oblik grudi.


Ginekološki pregled

Žene i devojke koje su seksualno aktivne bi trebalo bar jednom godišnje otići kod ginekologa na pregled. Redovni ginekološki pregledi su veoma važni jer se tako na vrijeme mogu primjetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspešno lječiti.

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spolnih genitalija i vaginalnog pregleda. Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanualnog pregleda.

Prilikom vaginalnog pregleda ginekolog će uzeti uzorke za razne testove kao što su papa-test ili pregled iscjedka.

Ove metode su neophodne kako bi ginekolog mogao pregledati tvoje unutrašnje organe.


Ginekološka stolica
Da bi obavio ovaj pregled, ginekolog će te zamoliti da legneš na ginekološki stol sa nogama podignutim na podupirače. Prije toga ćeš skinuti donji dio odjeće i gaćice.

Image Hosted by ImageShack.us

Ginekolog će zatim pogledati otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, iscjedak, ciste, ili neka druga neobična promjena.


Vaginalni pregled


Spekulum
a) Pregled sa spekulumom

Image Hosted by ImageShack.us

Neposredno prije ovog pregleda ginekolog će te zamoliti da se potpuno opustiš. Tokom ovog pregleda ginekolog koristi instrument koji se zove spekulum (oblika pačijeg kljuna), a napravljen je od metala ili plastike. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što mu omogućuje da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različite uzorke za testove. Stavljanje spekuluma nije bolno i tom prilikom možeš osjetiti malu neugodnost ili osjetiti hladnoću ako je spekulum od metala. Što si opuštenija, to je manje neugodno. Drvenim štapićem na čijem se jednom kraju nalazi komadić vate ginekolog će uzeti uzorak za papa-test. Ovaj uzorak se odnosi u laboratoriju na analizu.

b) papa-test
papa-test se obično obavlja jednom godišnje tokom redovnog ginekološkog pregleda. Imaj u vidu da ovaj test se ne može raditi periodu menstruacije.

papa-test služi da se otkriju prekancerozne i kancerozne promjene na grliću materice, odnosno da se pronađu eventualno promenjene ćelije

Papa-test je relativno jednostavna metoda i traje samo nekoliko minuta.

c) Bimanualni pregled

Bimanualni pregled služi da bi se provjerilo stanje i položaj tvojih jajnika, jajovoda i materice.

Ginekolog će pažljivo ući sa jednim ili dva prsta u tvoju vaginu, a drugom rukom će spolja pritiskati tvoj trbuh. Time će moći osjetiti tvoje unutrašnje organe (matericu, jajnike i jajovod). To ne bi trebalo boliti, ali možda ćeš imati neugodan osjećaj. Ako te negjde zaboli, nemoj stiskati zube nego reci, jer taj podatak je ginekologu veoma važan.


Poslije pregleda

Poslije pregleda, moći češ opet popričati sa svojim ginekologom i da pitaš sve što te zanima. Raspitaj se kada će rezultati biti gotovi i gdje i kako ih možeš preuzeti.


Post je objavljen 05.11.2006. u 12:15 sati.