Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fashion

Marketing

Vijest da bi na napuljsku mafiju mogla biti poslana i vojska uzdrmala je neke ljude. Vojska znači gotovo otvoren rat države protiv podzemlja što je u slučaju Italije, rat protiv same sebe.
Neki bi rekli, ne grizi ruku koja te hrani; talijanski predsjednik očito ne misli tako.

I uostalom, što može točno učiniti vojska ako je jasno da uspostaviti ravnotežu nije uspio ni sam FBI - the big brother of them all.
Obje strane su zabilježene u FBI-ovim dosjeima već cijelo stoljeće. Sicilijanska mafija ili Cosa Nostra je formirana sredinom 1800-e da ujedini sicilijanske seljake protiv njihovih neprijatelja. No od grupe časnih Sicilijanaca nastala je organizirana kombinacija koja se, kako su to govorili oni kojima to nije odgovaralo, bavila kriminalnim aktivnostima još od 1920-ih godina. Pedesetih godina 20. stoljećaa, na Siciliji je došlo do velike ekspanzije gradnje. Koristeći priliku, sicilijanska mafija je preuzela kontrolu nad građevinskim ugovorima i zaradila milijard dolara.
S druge strane imamo Camorru ili napuljsku mafiju koja se obogatila na rekonstrukciji poslije snažnog potresa koji je uništio regiju Campanie 1980. godine. Smatra se najvećom međunarodnom organiziranom kriminalnom grupom (IOC) sa preko 100 klanova i oko 7000 članova. Kamora vodi pranje novca, šverc, pljačke, ucjene, otmice, političku korupciju i falsificiranje. Uglavnom, veliki dečki - reklo bi se, pa je i jasno tko je tu kome stao na žulj i zašto se netko prijeti specijalnom vojskom kojoj je jedini cilj istrijebiti neprijatelja.

Camorra je za Napulj dakle isto što je Cosa Nostra za Siciliju, Ndranghetta za Kalabriju i Sacra Corona Unita za Pugliju. Oduvijek je bila važna karika u podzemnom lancu južne Italije, budući da je narkotrgovina ovdje imala najšire koridore.
Međutim, tek u posljednje vrijeme spominje se po nasilju bez konkurencije.
Najjača organizacija kamorističkog klana je Di Lauro, na čelu s Paulom di Lauro, poznatijim kao Ciruzzo o'milionario. Njegov godišnji promet iznosi preko 16 milijardi dolara što je, budimo realni, bruto proizvod koji ne može doseći nijedna industrija na jugu Italije. Riječ je dakle o već uhodanom biznisu , nazvat ćemo ga, špedicije.

Dugogodišnji talijanski državni tužilac zbog masakra 12orice osjetio se pozvanim da objasni razliku između države i mafijaške kriminalne paradržave. Državna pravda je spora, udaljena u vremenu, podložna žalbama i oprostima, a Camorra svoje presude provodi odmah i nema mogućnosti za žalbu. Bar su dosljedni svom kodeksu i pravilima..tko zna da takofunkcionira država - možda bi sve bilo puno jednostavnije.








Post je objavljen 02.11.2006. u 12:43 sati.