Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zlocestoprase

Marketing

Carska bomba iliti Debeli Ivan

Carska bomba ili Debeli Ivan je ono što se slobodno može nazvati barun Harkonen među nuklearnim bombama. Rusi su ju zvali «Ivan», a Ameri «Carska bomba». Ime ionako nije bilo bitno.

Prase daje link za tehničke podatke i slično.

Originalno je bomba trebala imati 100 megatona (jer okrugla brojka dobro zvuči), ali su se Sovjeti ipak predomislili (jer je postalo jasno da bi nuklearno zračenje moglo prekriti pola Zemlje – uglavnom njihove) i konstruirali ovu od cca. 57 megatona.

Ilustracije radi, bomba bačena na Hirošimu bila je jakosti 13 kilotona (naglašavam KILOtona, jedinice koja je 1000 puta manja od megatona). Dakle, «Carska bomba» bila je snage, bez da se cijepidlači, ukupno 44000 bombi bačenih na Hirošimu (da, 44 tisuće, nije tipfeler).

A svi smo vidjeli što se dogodilo Japancima..

Vođe komunističe revolucije u tom su slavnom trenutku povijesti radničke klase (1961., 30. listopada bit će točno 45 godina), odlučili da bi bilo najpametnije roknut jednu takvu bombu na sjeveru vlastite zemlje, čisto kurčenja radi.

Da se dobije malo potpunija slika o samoj bombi:

(Lijevo: mjesto eksplozije)

- eksplozija se mogla vidjeti i osjetiti na udaljenosti od 1000 kilometara (u Finskoj su pucali prozori). Vidjela bi se i dalje, ali u tome ju je spriječavala zakrivljenost Zemlje.

- na 100 kilometara od eksplozije od vrućine bi se dobile opekline trećeg stupnja.

- atomska gljiva išla je 60 kilometara u visinu i 40 kilometara u širinu.

- eksplozija je u 38 nanosekundi (to je vrlo kratko vrijeme, po svim standardima) ispustila toplinu ekvivalentnu 1% one koju u istom vremenskom razdoblju ispusti Sunce.

- seizmički šok (iliti potres) kao posljedica eksplozije obišao je Zemlju (čitavu kuglu, da) tri puta (u smislu da je taj dan na svakoj točki zemljine kugle tri puta bio potres).

Zločesto Prase samo podsjeća što bi se moglo dogoditi u slučaju zajebancije oko nuklearnog naoružanja.

Srebrna Svinjica je u znak pouke još sinoć ispljuskala grupu aktivista koji su se veselili zato što je Sjeverna Koreja uspješno testirala svoju bombu «jer su baš super sjebali Amere». Prase isto misli i o svim onima koji se vesele što Iran razvija svoju bombu.

Prase daje video snimku eksplozije Carske bombe.



Čovjek se zapita kada ćemo pretjerati..


Post je objavljen 23.10.2006. u 12:23 sati.