Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davor67

Marketing

AMIŠ KALĆR

ovaj post ć napisat u sljedećem stilu: kopiram ulomak o temi i onda prokomentiram i onda opet ulomak i opet komentar. hir vi gou:

U središtu Pennsylvanije nalazi se jedna vjerska zajednica za koju su čuli mnogi Amerikanci, ali je mali broj razumije. Radi se o Amišima, koji su prvi put privukli pozornost šire javnosti sredinom 1980. godine kada je snimljen film “Svjedok” s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. Ford glumi filadelfijskog policajca koji je prisiljen potražiti utočište među Amišima i prilagoditi se njihovom neobičnom načinu života. Međutim, danas, gotovo 20 godina kasnije, većina Amerikanaca još uvijek ne zna zašto se ta kršćanska denominacija protivi uporabi modernih pomagala u svakodnevnom životu kojih bi se mnogi Amerikanci tek vrlo teško odrekli.


ovo je kao neki uvodni info. di su, ko su i ko ne zna o njima ništa i preporučen film "svjedok" (koji moram pogledat), i ono što piše u cijelom nekom ulomku. bave se poljoprivredom i smatraju da bog oće da tako žive.

Intercourse u Pennsylvaniji je malo, ali neuobičajeno živo mjesto. Glavna cesta koja se proteže s istoka na zapad bila je dugo vremena jedina cesta za putovanje između dva najveća grada u Pennsylvaniji, Philadelphie i Pittsburgha. Istu cestu još uvijek koriste mnogi stanovnici ruralnog okruga Lancaster koji svaki dan odlaze u Intercourse kako bi kupili opremu za kuće i farme.


yadda yadda yadda :)


Naravno, u Intercourse ne dolaze svi automobilima. Okrug Lancaster druga je po veličini amiška zajednica na svijetu, odmah nakon one u obližnjem Ohiou. Ova kršćansko-protestantska sekta predstavlja priličnu egzotiku među brojnim i različitim vjeroispovjestima, koje se prakticiraju u modernoj Americi. Oni putuju na konjima ili u kočijama te odbijaju koristiti predmete s pogonom na struju. U njihovim domovima nema telefona, računala niti žarulja. Njihova odjeća je jednostavna s isključivo tamnim bojama.


daklem... nema struje kod njih...
prednosti: žive zdravo, uštede pun klinac para, nisu živčani, nema stresa, nisu otuđeni.
mane: zašto jednostavno kad može konplicirano, dosadni su ko proljev!


Amiši se žele držati van glavnih društvenih tokova. Oni jesu u Americi, ali kao da nisu dio nje. Oni plaćaju poreze jer su na to obavezni zakonom. Međutim, oni ne sudjeluju u izborima niti šalju svoju djecu u škole. Amiši ne žele državne mirovine i ne žele sudjelovati državnim programima zdravstvene zaštite za starije građane. Robert Allen je menonit koji radi u Amiškom kulturnom centru u Intercourseu. Menonitska vjera je slična amiškoj, a obje skupine su poznate kao anabaptisti i inzistiraju da samo odrasle osobe mogu biti krštene. Neki menoniti su prihvatili sličan način života poput amiša.


ovdje piše da su tulavi

Gospodin Allen kaže da amiši i menoniti drže da moderno američko društvo odvraća pojedince od stvari koje su doista važne:"Anabaptističke skupine ne vide tehnologiju kao nešto što je samo po sebi zlo. Međutim, ona se ponekad ne uklapa u kršćanski način života. Stari amiški red izbjegava struju. Jedan od najranijih razloga je bio taj da električno svijetlo pridonosi udaljavanju obitelji u nekom domu, a ne predvečenjem okupljanju u jednoj prostoriji. Jednom kada dobijete struju onda dolazite u napast da imate radio, televiziju, video-rekordere i druge stvari koje mogu donijeti neželjeno u vaš dom."


ovaj dio mi se sviđa. moderni život razdvaja obitelji. što je istina..

još sam čuo da svaki tinejđ amiš dobije priliku da ode u moderni svijet da vidi kakav je. i meni nepojmljivo je to što se svi vrate u amiše.

zaključak:
amiši su čudni i pametni!

bit će još članak(a) o amišima... i o tome KAKO SE UOPĆE ZABAVLJAJU?!?!?!?!

Post je objavljen 12.10.2006. u 16:36 sati.