Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Račan, kao ni Mesić, ne govori istinu o iseljeničkom novcu

Račan je, odgovarajući na pitanja građana i urednice emisije, izjavio i da je, dok je bio premijer, zajedno s predsjednikom države Stjepanom Mesićem tražio da se istraže navodni tajni računi u Ministarstvu obrane i drugim institucijama, o kojima je ovih dana na suđenju za otmicu govorio optuženi Hrvoje Petrač, ali da istraga nije dala rezultata.

"Istraga nije dala rezultata zašto što je tada, ali velikim dijelom i danas, vladao zakon šutnje. Tek kada bi se u HDZ-u međusobno posvađali, kada bi napuknuo zakon šutnje, nešto bi izašlo van", rekao je.

"Morate imati jake i čvrste dokaze koje, nažalost, mi nismo imali", dodao je Račan.

Hina/Večernji list, 07.10.2006


Nije mi jasno kako to Račanova vlast nije imala čvrste dokaze protiv osoba koje su sumnjičilo da su se okoristile iseljeničkim novcem kada se u dopisima MUP-a pod ravnateljstvom Ranka Ostojića jasno navodilo tko je zažnjirao koliko love i za što ju je upotrijebio.

Tako Ranko Ostojić, 07. runa 2001. piše dr. Eriku Buxbaumu, generalnom direktoru za javnu sigurnost austrijskog MUP-a:

- da je sa računa Bank für Karten und Steirmark, u razdoblju 1991-1993, isplaćeno na privatni račun hrvatskog državljanina Ferdinanda Jukića kod Steba Steirische Bank, Graz, iznos od cca. 6 milijuna USD...

- da je sa računa Bank für Karten und Steirmark, u razdoblju 1991-1993 godine, isplaćeno na privatne račune hrvatskih državljana Ivana i Željka Mikulića otvorenih kod Österreichische Sparkasse i Raiffeisen bank, Beč, iznos od 11 milijuna DEM...

- da je navodno 250.00 austrijskih šilinga doznačeno sa računa Bank für Karten und Steirmark, na privatni račun hrvatskog državljanina Stjepana Spajića kod Hypo Bank, Graz...


Interpol Zagreb piše Interpolu Beč


U kasnijoj prepisci (vidi gornji faksimil) hrvatska policija obavještava austrijske kolege da je Ferdinad Jukić spomenutim novcem navodno kupio Badel, da su braća Ivan, Željko i Marinko Mikulić navodno kupili pilanu u Slavonskom Brodu i tvrtku PAN Papir, a Stjepan Spajić da je navodno uložio u nogometni klub "Hrvatski dragovoljac".

Gdje je zapelo u nastavku procesuiranja spomenutih osoba, pouzdanih podataka nema. No, kad je riječ o Marinku Mikuliću vlasniku PAN Papira, indikativno je da je on na plaći držao neke istaknute HSLS-ovce (Račanove koalicijske partnere). Čak se špekuliralo da je do ulaska u Vladu na njegovom platnom popisu bio i Goran Granić, glasoviti Račanov zamjenik i potpredsjednik Vlade.
Mato Crkvenac, Račanov ministar financija čak je oprostio Marinku Mikuliću neke milijunske dugove državi na ime poslovanja voćnjaka Borinci.

Kad je riječ o Ferdinandu Jukiću, znano je da se on ponudio za svjedoka protiv Tomislava Merčepa u istrazi o ratnim zločinima u Vukovaru, a manje je poznato da je u nadzornom odboru njegova Badela d.d. bio vječni Mato Arlović, SDP-ov potpredsjednik Sabora.

Koliko se sjećam, državno odvjetništvo je jedino protiv pokojnog Stjepana Spajića pokrenulo nekakve postupke, koji su neslavno završili.

Ne treba ni napominjati da je iseljenik iz Švicarske Radovan Smokvina koji je podnio privatnu kaznenu prijavu protiv Hrvoja Šarinića, jednog od ovlaštenika za podizanje novca u Villachu, na koncu ostao sam u borbi s vjetrenjačama. Iako su sve ovo znali, dobili sve bankovne izvatke iz Villacha, ni Mesić, ni Račan, ničim posebno nisu doprinijeli da se sazna istina, a kamoli kazne odgovorni.



Post je objavljen 08.10.2006. u 02:38 sati.