Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teenfilozofija

Marketing

2 svjetski rat!!!

mahwavewavemahwavemahwavemah
Bok ljudi! Danas ću pisati o drugome svjetskome ratu. Ako sam dobro zbrojio najviše vas je glasovalo za 2 svjetski rat.
Povod
Povod za rat bio je lažni napad Poljske na njemačku radio-stanicu u Gleiwitzu, koji su izveli Nijemci u poljskim uniformama.
Prva faza - veliki uspjesi agresora


Jugoistok Europe za vrijeme II. svjetskog rata.
Države koje su sudjelovale u 2. svjetskom ratu su sudjelovale ili na strani Saveznika ili "sila osovine". U prvoj fazi rata agresor je imao priličan uspjeh, strategija "munjevitog rata" (blitz-krieg) bila je iznimno uspješna. Rat je počeo u rano jutro 1. rujna 1939. napadom Njemačke na Poljsku. U nedjelju 3. rujna diplomatskom notom Velika Britanija je objavila rat Njemačkoj. Istog dana njemačka je mornarica imala prvi plijen: podmornica U-30 torpedirala je putnički brod "Athenia". Francuska je predala diplomatsku notu u nedjelju, a ratno stanje po njoj je nastupilo sutradan, 4. rujna 1939. godine.
[uredi]
Poljska, Finska, Norveška, Danska
U Poljskoj su se tenkovi borili protiv konjice, jednostavno nisu imali šanse. Poljsko zrakoplovstvo uništeno je u prva dva dana rata. Krakov je osvojen 6. rujna, a dva dana kasnije njemačke trupe bile su na prilazima Varšave. Do 17. rujna 35 poljskih divizija bilo je ili uništeno ili opkoljeno. Podjelom Poljske sa Staljinovim SSSR-om 28. rujna Poljska je nestala kao država.
Slijedeću veću ratna akciju nije izvela Njemačka, već SSSR koji je 30. studenog 1939. napao Finsku.
9. travnja 1940. izvedena je pomorska invazija Njemačke na Norvešku i Dansku, Danci su se predali, a njemački ratni stroj zagrizao je novu žrtvu. Norveška je kapitulirala 10. lipnja 1940. godine, dakle operacije su trajale dva mjeseca, mjesec dulje nego što je trajalo u Poljskoj.
[uredi]
Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Francuska
10. svibnja 1940. zemlje Beneluksa došle su na dnevni red. Nizozemska je osvojena praktično desantnim snagama i bombardiranjem Rotterdama. Kapitulacija je potpisana 15. svibnja, pet dana poslije početka operacije. Belgija se predala 28. svibnja. Nijemci su probili francusku frontu po sredini, i ulovili sjeverni dio francuske vojske, Britanski ekspedicioni korpus i belgijsku vojsku u klopku, probijanje je počelo 14. svibnja, opkoljavanje je završeno šest dana kasnije. Tad je Hitler dozvolio Britancima da se izvuku, poznata je evakuacija kod Dunkirka. Počela je 27. svibnja, a završila 4. lipnja. Spašeno je preko 330 tisuća vojnika. 14. lipnja Nijemci su ušli u Pariz, koji Francuzi nisu branili. 10. lipnja i Mussolinijeva Italija ušla je u rat napadom na Francusku, ali usprkos 32 divizije nisu se baš iskazali. Francuska se predala 22. lipnja 1940. Time je završio njemački blitz-krieg, pokazala se slabost Italije kao njemačkog saveznika, a ono što slijedi je druga faza rata, u kojoj nije sve išlo baš onako kako je Hitler planirao.
[uredi]
Druga faza rata
[uredi]
Bitka za Britaniju
Dok je okršaj kod Dunkirka bio zapravo izvlačenje odsječenih Savezničkih snaga koje nisu imale pozadinu pa se nisu ni ozbiljnije sukobile, bitka za Britaniju je prvi okršaj drugog svjetskog rata koji je Hitlerova Njemačka izgubila. Operacije su počele 12. kolovoza njemačkim bombardiranjem, a bitka je završila 15. rujna (njemačka avijacija je nastavili s noćnim bombardiranjem Londona do 3. studenog, no to je bio Hitlerov odušak za izgubljenu bitku).
[uredi]
Rusija je došla na red - operacija Barbarossa


Atomska bomba na Nagasakiju
Nakon što su 23. kolovoza 1939. sovjetski i njemački ministri vanjskih poslova, Molotov i von Ribbentrop, potpisali pakt o nenapadanju, Staljin je bio uvjeren da ne postoji opasnost od njemačke invazije. No, Hitler se, ne uspijevajući slomiti otpor Velike Britanije okrenuo prema svom 'savezniku', smatrajući da će Moskva pasti prije nego London te bi on, samim tim, ostao i jedini europski grad koji nije pao pod nacističkim okupatorom. Iako je već u srpnju 1940. započet plan o napadu, neuspjeh napada na Britaniju je dodatno pojačao motive o invaziji na SSSR. U velikoj tajnosti, na sastanku visokih njemačkih državnika, 18.prosinca 1940. donesena je odluka o napadu na Sovjetski Savez. Operacija je trebala započeti u proljeće 1941. i za pet mjeseci, trebala je biti gotova u listopadu iste godine(da bi se izbjegla kobna ruska zima). No, neuspjeh talijanske vojske u Grčkoj i nepredviđeni napad na Jugoslaviju, odgodile su vrijeme napada za mjesec dana. Tako je 22. lipnja 1941., u 5:30 ujutro, započela njemačka invazija na SSSR. I to je doslovce, u svakom smislu riječi, bila invazija. Na njemačkoj strani nalazilo se 150 pješačkih divizija i većina eskadrile Luftwaffea, koja je bila povučena sa zapadnog bojišta odnosno britanskog bojišta. Ukupno oko tri milijuna njemačkih vojnika krenulo je u tri smjera, Lenjingrad, Moskva i Staljingrad. Ime operacije Barbarossa, nazvano je po njemačkom caru iz doba križarskih ratova.

Bitke 2. svjetskog rata

Kopnene, pomorske i zračne bitke
· Bitka kod Dunkirka
· Bitka za Britaniju
· Bitka za Kretu
· Operacija Barbarossa
· Bitka za Moskvu
· Bitka za Singapur
· Pomorska bitka u Bengalskom zaljevu
· Pomorska bitka u Koraljnom moru
· Pomorska bitka kod Midwaya
· Bitka kod Kurska
· Bitka za Staljingrad
· Prva bitka kod El Alameina
· Druga bitka kod El Alameina
· Pomorska bitka kod Marijanskog otočja ili Pomorska bitka u Filipinskom moru
· Bitka za Normandiju ili Operacija Overlord
· Operacija Market Garden (Bitka za Arnhem)
· Bitka kod Monte Cassina
· Bitka u Ardenima (1944)
· Bitka za Berlin
· Bitka za Iwo Jimu
· Bitka za Okinawu
· Napad na Pearl Harbor
· Operacija Bagration
· Bitka kod Hurtgenske šume
· Bitka kod Tali-Ihantala
· Bitka za Leyte
· Bitka za Peleliu
· Bitka za Lugou Bridge
· Bitka kod Tai er zhuang
· Bitka kod Changsha
· Bitka stotinu regimenti
· Bitka kod Milne Baya
· Bitka kod Prachuab Khirikhana
[uredi]
Drugi svjetski rat ukratko
Nije to tako puno. Ja mislim da ću neko vrijeme pisati o povijesti.
P:S: Prije nego pomislite da je dugo pogledajte je li je predugačak za vaš ukus.
Pozdrav.
mahwavemahwavemahmahwavemahwavehrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatskahrvatska

Post je objavljen 06.10.2006. u 14:00 sati.