Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojzagvozd

Marketing

Ganga

"Moj šeširu odnila te bura
u 'no selo di je moja cura"

Život u teškim uvjetima, u kraju škrtim zemljom, a bogatim kamenjem - od pamtivijeka je oblikovao čovjeka u oporu, tvrdu i izvana grubu osobu koja nema vremena za lijepo, već samo razmišlja kako u borbi s prirodom i životnim nedaćama preživjeti. Plodovi ubrani teškim radom bili su jedva dostatni za puko preživljavanje, a da ne govorimo o boljem i kvalitetnijem životu u kojem bi pojedinac živio dostojanstvenije, radeći stvarao uvjete za kulturnu nadgradnju, a time obogaćivao baštinu svoga kraja i svoga naroda.
Takav način života utjecao je na razvoj običaja pa tako i na glazbene i plesne forme (pjesme uz gusle, uspavanke, naricaljke, gange i sl.) odnosno instrumentarij ( svirala, diple, gusle ) gdje slušatelj u prvom kontaktu može osjetiti oštrinu i oporost, ruganje i šalu, a kroz priče iz današnjih i prošlih vremena i jednostavnu narodnu mudrost.
Zvuk je osnovni simbol i pokretač. On utječe na sve oko nas, pa tako i na mene. Zvukovi djetinjstva su zasigurno velikim dijelom oblikovali moje stavove i razmišljanja o glazbi. Kroz sjećanja koja naviru, kao da sad čujem zveket zvona u sumrak i zvukove noći.
................................................................................................................................................................
Ganga, čiji počeci zadiru duboko u prošlost, glazbeni je oblik življa ruralnih sredina. Pjeva se dvoglasno, tako da je jedan glas prvi, koji izgovara riječi, niži u odnosu na drugi - prateći koji ganga. Istraživači narodne umjetnosti i folklora slažu se da glas koji ganga oponaša zvuk gusala. Posebni značaj u gangi zauzima tekst koji zasigurno puno govori o svemu što je aktualno i važno za čovjeka u našem kraju. On je jasan, iskren, jednostavan, radikalan i na poseban način nježan i "grubo" lijep. Najčešće opisuje nedaće i naporan život naših ljudi:

Đava odnjo Njemačku i marke
ja san osta bez ćaće i majke /Ivan Glibotić/

Oj motiko otpale ti uši
ti si mojoj dodijala duši /Ivan Čagalj - Brkin/

-ljubavne jade:

Meni mali piše iz Njemačke....mačke.....mačke
čuvaj mala časti divojačke /Iko Čagalj - Čengija/

Ja kroz selo niko se ne čuje
Mala moja 'ko mi te miluje /Ikeja Bartulović/

Gospe moja Velika iz Sinja
daj mi momka, nemoj berekina /Milan Čagalj - Brko/

-ponos:

Gornji Čaglji, alaj ste na brigu
u vami se sokolovi ligu /Milan Čagalj - Brko/

-nostalgiju:

Oj, Zagozde, mora' ću te slikat
jer te neću zaboravit nikad. /Iko Čagalj - Brkin/

- svijest o svom nacionalnom biću:

Meni moja govorila mati
pivaj sine živili Hrvati /Milan Čagalj - Brko/



Autor: Ante Čagalj


Post je objavljen 06.10.2006. u 02:32 sati.