Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Znanstveni pristup čekanju u redovima

Sigurno ste bar jednom, vozeći se kući ili nekamo, u dane kad je promet gust, naletjeli na gužvu na graničnom prijelazu. Prizor poznat i nemio: otvoreno puno izlaza/ulaza, a sve kolone dugačke i čekanje je neizbježno. (Slično je i kad se nađete pred blagajnama u supermarketu i sve što slijedi je vjerojatno primjenjivo i tamo.)
Odjednom, dok usporavate približavajući se graničnom prijelazu, uočavate da je jedna kolona vidljivo kraća od ostalih. Što činite?
Bez razmišljanja stajete u taj, najkraći red?
Ili primjenjujete teoriju kaosa, kažete tko bi gori sad je doli, i birate neku drugu kolonu?
Ili onako, u par sekundi, pokušavate uočiti neki sumnjivi element u najprivlačnijem, najkraćem redu. Npr. njemačku familiju koja se vraća kući s privremenog rada u Turskoj u pretovarenom rasklimanom kombiju - kad ih carinik snimi, bit će fertutme. Ili vas brine ono blistavo vozilo što malčice viri iz kolone, taman toliko da mu na karoseriji pročitate www.zlocinacka.org? Ako carinik nije potpuni idiot, posadi pola sata tretmana ne gine. A što će onda biti s vašim živcima?
I sad, ako je zaista tako, što činite?

Uputa: stanite u najkraći red!

Argument koji slijedi sam čuo od svog brata.

Ako se najkraća kolona stvarala pred vašim očima, baš u momentu kad ste prilazili graničnom prijelazu, onda je upravo otvoren novi ulaz/izlaz, i to s namjerom da sa granica učini protočnijom. U tom slučaju je jasno da priliku treba zgrabiti.
U protivnom, taj je red bio najkraći i prije vašeg dolaska, recimo u proteklih t minuta, gdje je t > 0. U tih t minuta, jer je promet gust, na granični prijelaz je dospjelo mnogo vozila. Gotovo svi vozači, vodeći se zdravim razumom, ili intuicijom ili znanstvenim pristupom, odabrali su upravo tu kolonu. Kad carinici u toj koloni ne bi bili brži i efikasniji od svojih kolega, u času (tj. gotovo odmah) bi se taj red napunio i izjednačio s ostalima, te bi ostao takav i do vašeg dolaska. Unatoč svemu, taj red je ostao manji!
Zaključak: službenici koji opslužuju taj ulaz/izlaz zaista rade brže od svojih kolega.
Zato ne filozofirajte, nego uvijek stanite u najkraći red!

Post je objavljen 05.10.2006. u 21:58 sati.