Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ldesign

Marketing

Dizajn koji olakšava navigaciju

Smisao web dizajna nije samo u tome da posjetiteljima ponudi nešto lijepo za gledanje. Mnogo je važnija njegova uloga u postizanju dojma jedinstvene lokacije. Dobar dizajn unificira stranice sjedišta jer njegovom zaslugom pojedinačne stranice izgledaju kao da čine jednu cjelinu. Drugim riječima, činbenik koji niz stranica čini sjedištem upravo je dizajn. Dizajn povlači nevidljivu granicu oko web stranica koja naznačuje da one čine cjelinu.
Dojam jedinstvene lokacije postiže se dosljednom upotrebom elementa dizajna na svim stranicama sjedišta. Stvari kao što su raspored, shema boja i stil teksta trebao bi biti vizualno usklađen na svim stranicama. Ako svaku stranicu sjedišta dizajnirate drukčije, bez obzira na efektnost pojedinačne stranice, rezultat će biti lokacija usporediva sa sajmištem, gdje su štadovi poslagani poslagani bez ikakvog smisla i logike. To je vizualna katastrofa.. Međutim ako isti dizajn koristite dosljedno na svim stranicama, rezultati će biti lokacija usporediva s otmjenom robnom kućom. Profinjenost stranice će porasti, a to privlači sofisticiraniju klijentelu. Tijekom pregledavanja dosljedno dizajniranog sjedišta posjetitelji imaju osjećaj kao da se kreću s kata na kat i iz jednog u drugi odjel, a sve ispod istog krova. I još bolje od toga, način na koji koristite dizajn može pomoći posjetiteljima da prepoznaju u kojem se odjelu trenutačno nalaze, a da ne moraju tražiti tlocrt pokraj dizala.
Evo kako to funkcijonira. Sadržaj mnogih sjedišta organiziran je prema određenoj hijerarhiji ili logičkoj strukturi, što znači da web dizajneri razvrstavljaju prezentirane informacije prema kategorijama i podkategorijama, primjerice ovako:

o Glazba

o Rock
o Punk
o Pop
o Rap
............................................
o Igre

o PC
o Konzole

Ako dizajnirate ovakvo sjedište, hijerarhijska struktura obavlja veći dio posla umjesto vas. Glavne stavke popisa ( Glazba, Igre ) možete pretvoriti u navigacijske gumbe, ka na slici.





Razvedno je da za svaku glavnu kategoriju trebate napraviti jednu web stranicu.
Ovo je samo mali uvod. Sutra se nastavlja s «uvodom u HTML».

Objavio: tutor4you


Post je objavljen 05.10.2006. u 21:24 sati.