Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompolitikon

Marketing

DOiNG BUSiNESS 2007 full report

Projekt Doing Business se temelji na naporima više od 5.000 lokalnih stručnjaka –poslovnih savjetnika, pravnika, revizora, državnih dužnosnika i vodećih predstavnika akademskih krugova iz svih krajeva svijeta – koji su pružili metodološku podršku i obavili recenziju. Doing Business omogućuje tvorcima politike usporedbu svoje zakonodavneuspješnosti s drugim zemljama, učenje iz najboljih svjetskih običaja i određivanjeprioriteta među reformama. “Ažurirana godišnja izvješća o lakoći poslovanja većsu proizvela učinak. Ova je analiza nadahnula i poslužila kao podloga za najmanje 48 reformi diljem svijeta.

Poslovanje u 2007: Kako se reformirati

Potaknuta nedavnim, odnosno izglednim pristupanjem Europskoj uniji,
Istočna se Europa reformirala više nego bilo koja druga regija, uključujući
Zapadnu Europu i zemlje OECD-a. Trideset i osam reformi u 16 zemalja regije skratilo je vrijeme, te troškove i administrativne teškoće kojima su tvrtke bile izložene radi pridržavanja zakonskih i upravnih propisa.

Najpopularnija reforma u razdoblju 2005./2006. bila je ublažavanje propisa o osnivanju poduzeća. Druga najpopularnija reforma – provedena u 31 zemlji – odnosila se na smanjivanje poreznih stopa i administrativnih teškoća pri plaćanju poreza, a najpopularnije reforme u regiji odnosile su se na smanjivanje i pojednostavljivanje poreza na dobit. Zemlje koje su provele oveporezne reforme su Albanija, Bosna i Hercegovina, Estonija,Mađarska, Crna Gora i Turska. Bosna i Hercegovina je smanjila i
poreze na imovinu.

U izvješću se ističe deset vodećih reformatora, redom to su: Gruzija, Rumunjska, Meksiko, Kina, Peru, Francuska, Hrvatska, Gvatemala, Gana i Tanzanija.

Sve zemlje Istočne Europe osim Slovenije provele su najmanje jednu reformu. Reformesu potaknute natjecanjem za što bolje zakonodavstvo na prostoru prošireneEuropske unije.

Hrvatska je drugi najuspješniji reformator u regiji i sedmi u svijetu.Skratila je vrijeme potrebno za upis nekretnina zahvaljujući uvođenjuelektronički vođenih zemljišnih knjiga i prenošenju većih ovlasti nasudske službenike. Uvedena je i jedinstvena pristupna točka za upisnovih trgovačkih društava. Isto tako, javnim je bilježnicima omogućeno obavljanje prisilne naplate nespornih potraživanja.

Najznačajnije preostale prepreke u regiji odnose se na složene uvjete dobivanjadozvola za poslovanje, dugotrajne sudske postupke i postupke pridržavanjaporeznih propisa.

Primjera radi, da bi se izgradilo skladište u Bosni i Hercegovini,
potrebno je 16 postupaka i 467 dana i košta 24 puta više od prihoda po glavistanovnika. U Sloveniji je za izvršenje jednostavnog trgovačkog ugovora putemsuda potrebno 1.350 dana. A srednje poduzeće u Češkoj troši 930 sati godišnjene bi li do kraja ispoštovalo porezne propise.



Redoslijed 175 zemalja prema lakoći poslovanja

Izvješće pod naslovom Poslovanje u 2007: Kako se reformirati (Doing Business2007: How to Reform) sadrži redoslijed 175 zemalja prema lakoći poslovanja. Među zemljama istočne Europe, najbolja mjesta na toj ljestvici zauzimaju Litv (16.),Estonija (17.) i Latvija (24.), iza kojih slijede Slovačka (36.) i Rumunjska(47.). 30 zemalja koje su dobile najbolje ocjene kada je riječ o lakoći poslovanja su,redom, Singapur, Novi Zeland, Sjedinjene Države, Kanada, Hong Kong (Kina),Velika Britanija, Danska, Australija, Norveška, Irska, Japan, Island, Švedska,Finska, Švicarska, Litva, Estonija, Tajland, Portoriko, Belgija, Njemačka,Nizozemska, Koreja, Latvija, Malezija, Izrael, Sv. Lucija, Čile, JužnoafričkaRepublika i Austrija.



Hrvatska na ljestvici lakoće poslovanja zauzima 124 mjesto ( 2006., 134), Slovenija 61 (2006., 56), Srbija 68 (2006., 95), BiH 95 (2006., 91), Makedonija 92 (2006., 94), Albanija 120 (2006., 115). Dakle jednostavnije je poslovati čak i u Albaniji nego u Hrvatskoj. Poslije 124 mjesta koje je zauzela Hrvatska, nalazi se još 51 zemlja, od koji većina pripada najnerazvijenijim zemljama svijeta, poput Afganistana, Iraka, Toga, Čada, Nigera Burkine Faso itd., posljednji na ljestvici je Dem. Rep. Kongo.



Redoslijed zemalja prema lakoći poslovanja odražava pokazatelje poput vremena i troškova potrebnih za ispunjavanje državnih propisa kada je riječ o osnivanju tvrtke, poslovanju,trgovanju, oporezivanju i prestanku poslovanja. Pritom se ne uzimaju u obzir promjenjive veličine poput veličine tržišta, makroekonomske politike, kvalitete infrastrukture, kolebljivosti tečaja, predodžbi ulagatelja ili stopa kriminaliteta.


Dakle Izvješće Doing Business obrađuje sljedeća područja:
osnivanje poduzeća, izdavanje dozvola, zapošljavanje radnika, upis nekretnina, kreditiranje, financiranje, zaštita ulagatelja, oporezivanje, trgovina (uvoz, izvoz), sklapanje ugovora i prestanak poslovanja, koje kao što sam već rekao odražava redoslijed lakoće poslovanja.

Rezultati istraživanja s obzirom na Osnivanje poduzeća

Rezultati istraživanja s obzirom na Osnivanje poduzeća

Rezultati istraživanja s obzirom na Izdavanje dozvola

Rezultati istraživanja s obzirom na Izdavanje dozvola

Rezultati istraživanja s obzirom na Osnivanje poduzeća i Izdavanje dozvola - "regija"





Rezultati istraživanja s obzirom na Zapošljavanje radnika

Rezultati istraživanja s obzirom na Zapošljavanje radnika

Rezultati istraživanja s obzirom na Upis nekretnina

Rezultati istraživanja s obzirom na Upis nekretnina

Rezultati istraživanja s obzirom na Zapošljavanje radnika i Upis nekretnina - "regija"






Rezultati istraživanja s obzirom na Kreditiranje, financiranje

Rezultati istraživanja s obzirom na Kreditiranje, financiranje

Rezultati istraživanja s obzirom na Zaštitu ulagatelja

Rezultati istraživanja s obzirom na Zaštitu ulagatelja

Rezultati istraživanja s obzirom na Kreditiranje, i Zaštitu ulagatelja - "regija"






Rezultati istraživanja s obzirom na Oporezivanje

Rezultati istraživanja s obzirom na Oporezivanje

Rezultati istraživanja s obzirom na Trgovinu (uvoz,izvoz)

Rezultati istraživanja s obzirom na Trgovinu (uvoz,izvoz)

Rezultati istraživanja s obzirom na Oporezivanje i Trgovinu (uvoz,izvoz) - "regija"





Rezultati istraživanja s obzirom na Sklapanje ugovora

Rezultati istraživanja s obzirom na Sklapanje ugovora

Rezultati istraživanja s obzirom na Prestanak poslovanja

Rezultati istraživanja s obzirom na Prestanak poslovanja

Rezultati istraživanja s obzirom na Sklapanje ugovora i Prestanak poslovanja - "regija"



Post je objavljen 05.10.2006. u 12:07 sati.