Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kokosjesljepilo

Marketing

ubojica, f.

A propos onog "Mrzim novinare", slažem se u potpunosti osim što pola onih imena koje je Filip naveo uopće ne poznajem, ali bih zato imala svoju listu nepismenih i netalentiranih za nadodati.
Unatoč tome, priču koju želim podjeliti s vama znam samo iz novina, ali je ipak krasan primjer kako je Lijepo u Našoj.
Ne znam jeste li čuli za slučaj Ane Magaš? Ukratko, ona je nekakva kozmetičarka iz Zadra koja se udala za Lucijana, potomka nekakve prestižne zadarske familije i nakon nešto godina u braku, ubila ga nožem uslijed bračne svađe. To da je ona njega ubila, ma koji razlog bio, je očito. Da je po toj definiciji ubojica je također očito. Ono što fascinira u cijeloj priči jest da nikoga ne zanima mogućnost da je ona to stvarno napravila u samoobrani. To za zadarski županijski sud nije nikako opcija. Osim što su joj odmah sudili ( Ej, u Hrvatskoj!!!) i proglasili je krivom za ubojstvo s predumišljajem, sada su je u ponovljenom procesu opet proglasili krivom. A znate zašto je i došlo do drugog suđenja? Jer su ustanovili nepravilnosti u prvom suđenju. Te nepravilnosti su, onako pučki rečeno bile: njegova fina familija drži zadarsko sudstvo za jaja. Pa sad vi meni recite kako je drugo suđenje moglo biti pošteno ako je i opet proces vođen u Zadru?
Naravno da možemo shvatiti frustraciju njegove obitelji: njihov predivni sin jedinac odabere neku neprimjerenu pučanku, koja, osim što ga ne usreći, još ga i prikolje. (Tu imamo jednu divnu lekciju o tome kako su naši roditelji uvijek u pravu i kako je ljubav slijepa itd.)
Tko kaže da hrvatsko sudstvo ne funkcionira?
U slučaju da je ON NJU koji put probo nožem, zatim bježao pred policijom, pobio joj još par prijateljica ili sve prisutne u sudnici ono bi reagiralo potpuno jednako. Nema tu spolne diskriminacije!
Ja nisam nipošto feministica i pripadam onom istom građanskom sloju koji nikad neće najebat u nekom sudkom procesu. I moji starci imaju veze, i mog ubojicu bi odmah osudili ma koliko on bio kriv, i bez obzira da li je muško. Ali negdje ipak postoje žene koje nemaju novac i zaleđe koje će ih štiti kad zapadnu u ovakve situacije.
Koristimo istu riječ "ubojica" za muškarca i ženu, pa bi tako trebali i u praksi. Da, ako si ubojica, trebaš u zatvor i to odmah!Nema tu razlika.

Sara


Post je objavljen 11.09.2006. u 18:52 sati.