Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nečastivi u zemljišniku i katastru

Jedna lokalna priča koja nameće odgovor na pitanje o tome na koji bi način trebalo reformirati javnu upravu u Hrvatskoj.

Došao sam, dakle, danas u lokalni Zemljišni ured pribaviti vlasnički list za svoju kuću i okolno zemljište. Donio sam preris stanja iz katastra na kojem su nacrtane i po redu nabrojane sve predmetne čestice. Gospođa otvori „ažurne“ knjižurine koje je ispisivao još moj pradjed (koji je, nota bene, poginuo u 1. svjetskom ratu), gleda, gleda, pa nešto zapisuje i na kraju izjavi da su vlasnici neke tri porodice koje tu nikad nisu živjele. Ja na to kažem da je to nemoguće. Ona slegne ramenima, kaže „tako piše“ i zaklopi prašnjavu knjižurinu.

Na to ja pitam jesu li u zemljišniku ažurirani brojevi parcela koji su nakon opće izmjere 1998. godine promijenjeni:

–Aaaaaah, kaže ona. – Ali mi te brojeve nemamo. Idite u katastar da Vam daju točne stare brojeve.

Na moje insistiranje da sad upravo stižem iz katastra i da bi zemljišnik, ako nitko drugi, valjda trebao imati podatke o novoj izmjeri, ukaže se šefica:

– Aaaaah, jeste li vi taj i taj?
- Da, ja sam taj.
- To je u postupku. Osim toga nedostaje Vam građevinska dozovola.

Zatim ona otvori neku drugu knjižurinu i počne kopati dok nije našla predmetne čestice i pokaže mi da su na njima još uvijek upisana imena mojih pradjedova. Tu već lagano počinjem gubiti živce i kažem da je zadnji postupak ostavina proveden i okončan 2003. u prosincu i da je zemljišnik još 2004. u siječnju dobio nalog suda za uknjižbu i da tu nikako ne bi trebalo stajati ime mog pradjeda.

- Strpite se ako želite da Vam pomognemo.

Rekoh: - Ja sam građanin u uredu javne uprave i tražim uslugu na koju imam pravo. Ne tražim nikakvu pomoć.

- U redu- kaže ona- ali Vam nedostaje građevinska dozvola.
- Gospođo, ova kuća je najmanje 300 godina stara u ovom obliku, a inače je vjerojatno i starija i vi to znate. Postoji ucrtana na svim gradskim izmjerama od kada se knjige uopće vode. U tom smislu kuća je starija od grada. Završena je jako davno i sada je spomenik pod zaštitom. Što će meni građevinska dozvola?
- To je propis...

Ostatakove sulude priče pročitajte na opservatorij.blog.hr

Post je objavljen 09.09.2006. u 09:56 sati.