Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hal

Marketing

Tko je smjestio planetu Plutonu

Nekoć se vjerovalo da je Zemlja središte svemira. Onda je gospon Galileo objavio da to međutim nije točno i da sve ostale kugle u našem susjedstvu rotiraju na jedan sasvim drugačiji način. Kad je svojim malim teleskopom gledao Jupiter i četiri mjeseca koja je otkrio vidio je da njih povremeno nema, da mu se skrivaju, pa mu je palo na pamet da oni kruže oko Jupitera umjesto oko Zemlje. Inkvizicija nije susretljivo dočekala ovaj sramni pokušaj redizajniranja nebesa pa je gospon Galileo imao umuknuti. I tako je ostatak života živio u kućnom pritvoru. Njegov je rad priznat tek nakon njegove smrti kad je potvrđeno da geocentrični univerzum nije više in. Naravno, u to doba nije bilo interneta koji bi u svaki dom mogao dovesti zanimljivu ideju da se dosta toga okreće oko Sunca. Možda bi tada javnost dala svoj glas i Galileov bi položaj bio kudikamo bolji i sretniji.

Danas međutim internet i mediji itekako postoje u našem heliocentričnom svemiru. I kad je grupica od 10000 astronoma 24. listopada izglasala da Pluton nije više planet, javnost je odlučila da o tome ima nešto za reći.
Mali pluton je 76 godina kao PLANET veselo kružio Galileovim sustavom sa suncem u središtu zajedno s ostalih osam planeta. Ali sada su se pravila promijenila. Pluton više nije poželjan u ovom društvu. Dobro, mali je, skoro kao naš Mjesec, više liči na malu blatnu lopticu. Putanja mu je koma, on kruži oko Sunca eliptično uzduž i poprijeko i igra neku svoju igru. Čak se na momente prestroji u lijevi vozni trak pa bude bliže Suncu nego njegov susjed Neptun. Spor je, strašno je spor. Toliko je spor da još nije ni jednom napravio puni krug oko Sunca otkako Amerika ima demokraciju. Treba mu 250 naših godina. A na njemu je toliko hladno da bi i zrak, da ga ima, padao smrznut poput snijega. Plutona je otkrio amerikanac. To je jedino nebesko tijelo koje je nazvano planetom a otkrio ga je jedan amerikanac. Pluton je unatoč tome stvarno bio ružno planetarno pače.

Sada Pluton više nije planet, jer je ekipa napravila na nebesima novi aranžman. Amerikanci sad nisu otkrili ni jedan planet. Zašto je Pluton pao? Zbog pojasa. Kuiper pojasa.

Nova pravila kažu: da bi netko bio planet mora (a) rotirati oko Sunca, (b) imati takvu gravitaciju da sam sebe drži na okupu i da ima oblik kugle i (3) “očistiti” svoje orbitalno susjedstvo.

Mali neugledni planet Pluton je pao na trećem pitanju. Zaigrao se i nije u svojoj orbiti rasturio ili sebi priključio stotine patuljastih nebeskih tijela u Kuiper pojasu. Iako se najavljivalo da bi i njegovi bliski susjedi, asteroid Ceres kao i snježna lopta smiješnog imena 2003UB313 (kasnije radi jednostavnosti od milja nazvana Xena) trebali na zadnjem vijećanju astronoma dobiti status planeta, dogodilo se upravo suprotno. Pluton je klasificiran kao “planet patuljak”. I dok astronome nitko neće staviti u doživotni kućni pritvor, saznalo se da se nešto preko 400 njihovih kolega ne slaže s degradacijom Plutona što je samo po sebi postalo znak javnosti da kaže što ima.

Počele su rasprave. Štampati novu seriju udžbenika. Objasniti Škorpionima da će u njihovom životu doći do drastičnih promjena u sferi Ljubav-Posao-Zdravlje. Objasniti klincima u engleskom govornom području da “My Very Educated Mother Just Served Us Nine Pizzas” više nije ključ za dobivanje petice iz poznavanja planeta. Pizze više nema. Objasniti NASI da je njihova sonda "New Horizons", lansirana u siječnju, koja plovi prema Plutonu čisti gubitak novaca i da njihov projekt više nije u domeni istraživanja planeta (iako su nadležni najavili da projekt ide dalje. Možda 2015 kad stigne tamo, odmah iza Neptuna desno, stvarno pronađe tablu "Dobrodošli na Pluton"). Objasniti fanovima Disneyevih junaka da će Mickey Mouseov vjerni pas ljubimac i dalje zadržati svoju ulogu u crtićima jer bivši planet Pluton nije nazvan po njemu nego po nadimku grčkog boga Hada, kralja podzemlja. Paziti da se Pluton, iznerviran zlobnicima koji ga nazivaju asteroidom, ne počne zaista ponašati kao asteroid pa da u svojoj blentavoj putanji stvarno nekog ne tresne.

Sve u svemu, u našim životima ništa se značajno ne mijenja (osim ako ste Škorpion). Iduće školske godine će ionako po običaju biti novi atlasi i udžbenici iz zemljopisa. Pluton je i dalje 'out there' samo više ne pripada velebnom društvu Galileovog heliocentričnog sustava. Nebesa su sada samo malo drugačija.

Plutonu to također ne treba biti kraj svijeta. Da bi se bolje osjećao Charon i dačje veži za njegov prirodni mjesec (iako pametnjakovići tvrde da ne možeš imati mjesec ako nisi planet). Pospanko, Ljutko, Stidljivko, Učo, Smješko, Šutljivko i Tupko su i dalje popularni makar su patuljci. A Pluton, kad već nema Snjeguljicu, ima barem Xenu, grudu snijega tamo negdje na rubu, i mogućnost da svakih 250 godina malo pomete po Kuiper pojasu. Obećali su mu da ako to dobro očisti, kroz koju milijardu godina razmotrit će ponovo njegov status. Do tada je u kućnom pritvoru.

Post je objavljen 04.09.2006. u 02:10 sati.