Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teenfilozofija

Marketing

Što treba jednom đaku za početak školske godine?

blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
Evo popis stvari koje trebaju jednome đaku za školsku godinu: Torba, pernica, olovke, knjige, bilježnice, flomasteri, bojice, šiljilo, kemijska olovka, keramička kemijska (za pisanje zadaćnica), gumice, mozak, podrška od roditelja. Ima djece koju njihovi roditelji uopće ne tjeraju da rade. Zato kući donose loše ocjene. Ali i ima djece kojima ide slabo na primjer, engleski. Onda kada nešto ne znaju može se dogoditi da njihovi roditelji ne znaju engleaki. Zato savjetujem roditeljima da tjeraju djecu da uče a ne da igraju igrice po cijeli dan. Moj razred ima najgoru disciplinu. Kada nastavnici izađu iz učionice, u učionici nastane kaos. Dok drugi razred je potpuno tih. Sada me opet čeka kaos u učionici ali ja jedva čekam da počne škola zato jer mi je malo dosadno. Ali ponavljam: RADIT ĆU POST SVAKA DVA DANA rolleyeswinkyesnjamihrvatskaeek . P.S. Ako pročitate cijeli tekst ostavite svoj komentar. A sada je na redu malo povijesti ko i na mojim drugim postovima. Pozdrav.

Povijest koja se ne uči u školi( P.S. barem ja tako mislim).blablablabla

Šoguni i samuraji

Koncem 12. st. carev autoritet slabi. Velike obitelji međusobno se bore za vlast. Počinje dugo feudalno razdoblje koje će trajati sedam stoljeća tijekom kojih će Japan biti u rukama šoguna-ratnika gospodara- i njihovih vitezova samuraja.

Moć šoguna
Yoritomo, vođa klana Minamoto, izlazi 1192. g. kao pobjednik iz ratova i uzima titulu "šogun" ili "glavni general". Upostavlja svoj stožer u Kamakuri. Otuda vlada zemljom u ime cara koji je ostao u svojoj palači u Kyotu. Okružuje se pokornim i hrabrim ratnicima kojima nameće strogi kodeks časti- bušido.

Tko su samuraji?
Šogun daje titulu samuraja svojim najhrabrijim i najodanijima vitezovima. Samuraji vješto barataju svojim oružjem. Kako bi se oslobodili straha u bitki, neki prakticiraju budističku meditaciju- zen. Ponos im nalaže da se radije ubiju nego da budu pobijeđeni, a to čine rasporivši si utrobu kratkom sabljom.

Kamikaze
Godine 1274. i 1281. Mongoli dolaze s azijskog kopna kako bi pokušali osvojiti japanski arhipelag, no brodovi im potonu u tajfunu. Te strašne oluje božanski su vjetrovi-"kamikaze". Zahvaljujući toj pomoći s neba, samuraji i njihovi vojnici odbijaju osvajače.

Post je objavljen 03.09.2006. u 10:21 sati.